Menu

NetzaPet 550x50

Petak, 06 Mart 2020

Ostajemo li bez penzija i besplatnog zdravstva?!

  • Objavljeno u BiH

bakIseljavanje stanovništva, kome svjedočimo posljednjih godina već ostavlja vidljive posljedice - nedostaje nam stručna radna snage u gotovo svim oblastima, osjetno se smanjio broj radno aktivnog stanovništva, a povećao prosjek starosti stanovništva. U vremenu koje slijedi posljedice će biti još izraženije - gubitak najaktivnije radne snage ozbiljno će ograničiti mogućnost bilo kakvog ekonomskog rasta i razvoja, smanjiti potrošnju, ali i ozbiljno ugroziti punjenje, kako budžeta, tako i penzionih i zdravstvenih fondova.

Više...

Dan Distrikta: Pripreme za svečanu akademiju koja košta preko 80.000 km

  • Objavljeno u Brcko

 

U toku su pripreme za akademiju povodom 20 godina od osnivanja Distrikta koja košta preko 80.000 km.
Kako saznajemo, samo za scenografiju je izdvojeno 25.000 km, 1.500 km je izdvojeno po događaju, a ove godine će ih biti oko dvadeset.

Već je poznato da se svake godine izdvajaju ogromna sredstva iz budžeta Distrikta u ove svrhe, a procjena je da je ovogodišnja svečana akademija za 10 posto skuplja od prethodne. Honorar onih koji nastupaju iznosi od četiri do pet hiljada konvertibilnih maraka.

Postavlja se pitanje šta da očekujemo narednih godina, da li će se ova tradicija nastaviti ili će se rasipništvo ipak smanjiti.

Za sada, nema informacija o odgađanju manifestacije zbog korona virusa, iako se u regionu odgađaju koncerti i svi veći skupovi.

 

Više...

Brčko: Stigle nove preporuke - nema stavke za izbjegavanje javnih skupova

  • Objavljeno u Brcko

 

Iz Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrika BiH stiglo je saopćenje sa novim preporukama u kojima je izostavljena stavka o izbjegavanju velikih skupova, pise eBrčko.

Pitanje je da li je ova stavka izostavljena namjerno ili slučajno ii smatraju da je situacija sa korona virusom povoljnija nego prije dva dana.

Prenosimo saopćenje a na vama je da procijenite stepen ozbijnosti novonastale situacije.

 

 

Više...

Brčko: Produžen pritvor osumnjičenima za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića

  • Objavljeno u Brcko

 

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 2. marta je, na prijedlog brčanskog Tužilaštva, produžio pritvor na još tri mjeseca osumnjičenima za otmicu i ubistvo Z. E., saopćeno je jutros iz Pravosudne komisije ove lokalne zajednice.

Iako je ova institucija navela samo inicijale, javnosti je poznato da se radi o Nihadu Hukiću, Suvadu Djedoviću, Suanu Haliloviću i Samidu Šabanoviću, svi sa područja BDBiH, koji su osumnjičeni da su oteli i lišili života Edina Zejćirovića iz Čelića i time izvršili krivična djela – Otmica iz člana 177, stav (2) i Ubistvo iz člana 163, stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona BDBiH.

Ovakvu odluku Sud je donio nakon što je utvrdio da za sve osumnjičene i dalje postoji razlog za određivanje pritvora propisan odredbom člana 132, stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BDBiH, odnosno zbog toga što se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, i puštanje na slobodu bi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Osumnjičenom Šabanoviću pritvor je produžen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva iz člana 132, stav (1) tačka a) Zakona o krivičnom postupku.

“Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica”, napomenuli su iz Pravosudne komisije.

Više...

U sukobu migranata jedan zadobio po život opasne povrede, u bolnici završio i njegov brat

  • Objavljeno u BiH

 

U sukobu migranata jedan zadobio po život opasne povrede, u bolnici završio i njegov bratPrije 47m KOMENTARI
Ozlijeđeni migrant je hospitaliziran u RMC "Dr. Safet Mujić" gdje mu je dežurni liječnik konstatirao po život opasne povrede

Na Trgu Ivana Krndelja u Mostaru u četvrtak je oko 22:10 sati došlo do sukoba između migranta u kojem je jedan od njih zadobio povrede opasne po život.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), brat ozlijeđenog, kojeg je zatekla policija po dolasku na mjesta događaja, B. B. (2003) iz Maroka naveo je kako su ih napale tri muške osobe, također iz Maroka, te da su se nakon napada udaljile prema Autobuskoj stanici.

Ozlijeđeni migrant je hospitaliziran u RMC “Dr. Safet Mujić” gdje mu je dežurni liječnik konstatirao po život opasne povrede.

Svjedok, odnosno brat ozlijeđenog migranta, je radi uzimanja izjave doveden u prostorije Policijske uprave Mostar, ali se nije dobro osjećao te je i njemu ukazana pomoć u RMC “Dr. Safet Mujić” gdje je zadržan na promatranju.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com