Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 30 April 2020

Brčko, izmijenjene naredbe: Dozvoljeno okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više osoba ukoliko...

  • Objavljeno u Brcko

Trg mladih Brcko7Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj telefonskoj sjednici izmijenio je Naredbu koja se odnosi na mjere puštanja u rad privrednih subjekata u Brčko distriktu BiH kojom će u prvoj fazi, počevši od 4. maja 2020. godine, osim ranije navedenih moći da rade i prodavnice opreme i odjeće za novorođenčad i odjeće za djecu do šest godina, bez probavanja iste i uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

 

Više...

Krajnje je vrijeme da počinioci zločina na brčanskom mostu odgovaraju za zlodjela

  • Objavljeno u Brcko

most6Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH u koordinaciji sa Udrugom obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata,  Udruženjem logoraša, te Udruženjima Glas žene žrtve rata, i Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja „SUZE“, danas su polaganjem cvijeća i vijenaca na graničnom prelazu Most obilježili 28. godišnjicu od stradanja više od 100 civila, koji su preko mosta na Savi 30 aprila 1992.godine iz Hrvatske krenuli svojim kućama u BiH.

 

 

Više...

Otkriven 21 ilegalni migrant u bijeljinskoj regiji

  • Objavljeno u BiH

 

Na području Policijske uprave Bijeljina je od početka godine pronađen 21 ilegalni migrant, što je značajno manje nego u istom periodu lani kada su pronađena 503 migranta, rekao je načelnik ove uprave Žarko Ćosić.

– Neophodno je istaći da nema evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili migrant – naveo je Ćosić.

Na konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave Bijeljina on je rekao da od početka migrantske krize u BiH na ovom području nije bilo krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili ilegalni migranti.

Više...

Potražnja za radnicima u BiH se “strmoglavila” za 70%

  • Objavljeno u BiH

 

U periodu pandemije, tržište rada se drastično promijenilo, tako da je prvi kvartal 2020. godine počeo s manjim padom potražnje za radnicima od 17 odsto, da bi taj pad već u martu iznosio 27 odsto.

Međutim, već u periodu pandemije potražnja za radnicima strmoglavila se za više od 70 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuje analiza portala mojposao.ba, a na osnovu objavljenih oglasa za posao.

  Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama, te građevinarstvu, gdje je čak zabilježen rast – pojašnjava Nermana Ajanović-Hajdarpašić, voditeljica razvoja i marketinga ovog portala.

 Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom virusa korona nalazi se svakako turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom kvartalu zabilježio rast poslova od tri odsto, da bi u drugoj polovini marta i prvoj polovini aprila potonuo za 85 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

 Ostale kategorije koje su doživjele pad od više od 70 odsto su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i finansije, zdravstvo, te administrativne usluge, pokazuju podaci ovog portala.

Niko u ovom trenutku ne može predvidjeti koliko dugo će trebati tržištu rada da se oporavi. Pozitivno je to što vidimo da domaće proizvodne firme nisu stale. Naprotiv, u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje. Takođe, outsourcing industrija, a govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u BiH, ne samo da je zadržala sva radna mjesta, već aktivno zapošljava i u ovom periodu. I u vrijeme pandemije možete u svakom trenutku pronaći oko 1.000 oglasa za posao – kaže Ajanović-Hajdarpašićeva

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com