Menu

InfoBrcko.com - Četvrtak, 04 Juni 2020

Lider SDA govorio o Radončićevoj ostavci, premijeru Novaliću, problemu sa pravosuđem…

 

U Sarajevu se danas održala redovna sjednica Predsjedništva SDA, a u njenoj pauzi medijima se obratio lider stranke Bakir Izetbegović.

- Mi smo ocijenili da imamo sasvim dobre rezultate u institucijama BiH kad je u pitanju borba sa pandemijom - i zdravstveni segment i ovaj koji se odnosi na mjere koje trebaju da pomognu privredi - rekao je Izetbegović na početku konferencije za novinare.

Postignuti su, naveo je, konkretni rezultati kad su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH.

- Nismo zadovoljni sa reakcijama Vijeća ministara. Mislim da se tamo namjerno radi neka soft blokada od strane gospodina Tegeltije. Pojedini ministri se trude da urade posao, a čitavo Vijeće ministara ništa markantno nije uradilo. Dapače, još uvijek nemamo ni usvojen budžet za 2020. - rekao je Izetbegović.

Očekuje da se konačno poduzmu konkretne mjere koje će se odnositi na pomoć privredi, prenose Vijesti.ba.

- Nažalost, afera "Respiratori" bacila je sve ovo o čemu govorim u sjenu. Pozivamo pravosudne institucije da što prije okončaju istragu o spornoj nabavci respiratora, u skladu sa zakonom i bez političkih i medijskih uticaja, kako bi se utvrdila puna istina i sankcionisalo svako kršenje zakona koje se eventualno utvrdi - poručio je Izetbegović.

SDA i on su, ističe, snažno stali uz premijera FBiH Fadila Novalića.

- Tu smo čuli kritike da se radi o nedopuštenom uticaju stranke na pravosuđe. Mi se bavimo politikom, i ne samo da imamo pravo, nego imamo i obavezu da svaki fenomen pozitivan - negativan potcrtamo i reagujemo na njega - naglasio je.

SDA, nastavlja, nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, a naročito ne pravosuđu, prenose Vijesti.ba.

- Sa nama može problem imati samo krivosuđe. Mi mislimo da je ovdje nažalost sasvim jasno da su Tužilaštvo i VSTV BiH pristrasni, da su pod političkim uticajem, da ne sude i da se ne odnose jednako prema predstavnicima svih naroda u vlasti, odnosno konkretno da je nezamislivo da urade recimo premijeru RS-a ono što su uradili premijeru FBiH - poručuje Izetbegović.

Prema njegovim riječima, odnos prema onima koji su navodno napravili ratne zločine kada su u pitanju Bošnjaci u posljednje tri godine je jedna kampanja "da se stvori virtualni udruženi zločinački poduhvat od strane Armije RBiH, da se strane izjednače, da se čitava ta istina o zbivanju tokom rata izrelativizira i da se stvore neke nove političke okolnosti".

- Mi pozivamo na temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH koja će zaista učiniti da imamo nepristrasno, profesionalno, kvalitetno i neovisno sudstvo - riječi su Izetbegovića.

Komentarisao je i izlazak lidera SBB-a Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara BiH i njegovu najavu da će ta stranka izaći iz koalicije na državnom nivou, odnosno da neće imenovati novog ministra sigurnosti.

- Žao nam je što je to tako. Mislim da se na taj način u jednom osjetljivom momentu usložnjavaju politički odnosi i slabi pozicija probosanskog političkog bloka na nivou države. Nećemo ubjeđivati gospodina Radončića. On je u par navrata do sada govorio da smatra da je dovoljno uradio na toj poziciji, ali kao što rekoh, izražavamo žaljenje što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na niže nivoe vlasti. Rado bismo ostali u koaliciji sa SBB-om na ostalim nivoima vlasti - poručio je Izetbegović.

Pozvao je Vijeće ministara BiH i predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju da se neodložno osiguraju finansijska sredstva za početak procesa provođenja lokalnih izbora, prenose Vijesti.ba.

- Mi ćemo podržati svako rješenje kada je u pitanju potpora održavanju lokalnih izbora, makar i parcijalno, mada bi po zakonu trebalo osigurati sva sredstva - dodao je Izetbegović.

Više...

Naučnici rade na novoj vrsti tretmana za liječenje korona virusa

 

– Fizičari i hemičari s Fizičko-energetskog instituta Leypunsky razvijaju novu metodu borbe protiv virusa, između ostalog i protiv COVID-19. Nazvali smo projekt ‘svjetleći plin’.

Do sad niko nije uspio dezinfikovati unutrašnjost čovjeka ultraljubičastim zrakama. Mi smo smislili način kako se to može izvesti – poručio je Goverdovski. Dodao je da naučnici biraju molekule i plinske komponente, koje mogu ostati aktivne prilikom izdisaja i koje emituju ultraljubičasto zračenje direktno u pluća, piše The Moscow Times.

– Nadamo se da će, pored korona virusa, naša metoda omogućiti liječenje tuberkuloze, onkoloških i drugih bolesti – naglasio je Goverdovski. Nije spomenuo rak ili druge rizike povezane s izlaganjem tijela ultraljubičastoj svjetlosti.

Takođe, nije naveo ni kad će istraživački institut predstaviti rezultate svojih istraživanja niti planira li komercijalizirati liječenje, prenosi Radio Sarajevo.

Više...

Skaka podržao Tabakovića za načelnika Srebrenice

 

Skaka je podržao Tabakovića u njegovoj kandidaturi, imajući u vidu značaj tog grada za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Razgovarano je i o pripremama za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

- Izuzetno je važno da je Tabaković, zajednički kandidat, probosanskih snaga. Srebenica je posebno mjesto ne samo za BiH i Sarajevo, nego i na globalnom nivou. Od vitalnog je značaja da na čelo tog grada dođe osoba koja ne negira genocid i historijske presude i koja će doprinijeti razvoju cijelog područja. Tabaković će imati svu našu podršku i partnerstvo – rekao je gradonačelnik Sarajeva.

Po njegovim riječima, s Tabakovićem je razgovarao i o planiranoj velikoj izložbi Safeta Zeca koja će biti održana u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajevo.

Tabaković se zahvalio na ukazanoj podršci te naglasio da je pred njim ozbiljan posao, upozoravajući da će svaki glas na predstojećim lokalnim izborima biti značajan.

- Važna nam je podrška Sarajeva, kao institucije i gradonačelnika lično. Očekujemo da će objedinjeni probosanski blok imati kapacitet da ispravi ono što nismo uspjeli na ranijim izborima – rekao je Tabaković.

Prije nekoliko dana predstavnici probosanskih političkih stranaka u Srebrenici (SDA, SBB, Stranka za BiH, PDA i DF) i Inicijative "Moja adresa Srebrenica" usaglasili su se i donijeli odluku o izboru Tabakovića kao zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica na predstojećim lokalnim izborima.

Tabaković je aktuelni predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica i šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Više...

Plenković sutra u Mostaru na sastanku sa Čovićem

 

Predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetit će u petak, 5. juna Mostar.

Protokolom posjeta u 12 sati u Dom HDZ-a BiH (Kneza Domagoja bb) planiran je sastanak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika HDZ-a RH Andreja Plenkovića.

Plenković će zatim prisustvovati svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH, a nakon toga, u 13:20 sati, planirano je obraćanje predstavnicima medija.

Hrvatsko izaslanstvo posjetit će Hrvatsko narodno kazalište u Mostar u 13:30 sati, a u 15:30 sati prisustvovat će polaganju kamena temeljca za tvornicu za preradu paradajza u Kruševu kod Mostara

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com