Menu

InfoBrcko.com - Utorak, 28 Juli 2020

Predsjednica Osnovne organizacije SDP-a Brčko Distrikta BiH: "Ne želim da odem. Tražim ono sto mi u svakoj normalnoj sredini pripada."

  • Objavljeno u Brcko

 

Kao novoizabrana predsjednica Osnovne organizacije SDP-a Brčko Distrikta BiH Centar V želim da pozovem sve građane Brčko Distrikta BiH, prvenstveno mlade ljude, da se priključe zdravoj ideji stranke sa velikim kredibilitetom koja uspješno egzistira decenijama.

SDP Brčko Distrikta BiH nudi najbolju šansu mladim, obrazovanim, vrijednim i ambicioznim ljudima da se bore za SVOJU egzistenciju u SVOM gradu. Kao diplomirani ekonomista tvrdim da ovaj grad ima potencijala i velikih mogućnosti da mladima obezbijedi sve što mi zaslužujemo.

Ne želim da odem. Tražim ono sto mi u svakoj normalnoj sredini pripada. Stoga, pozivam sve mlade ljude, kako u Brčkom tako i u dijaspori, da se priključe našoj ideji i da zajedničkim snagama uvedemo promjene koje su nam itekako potrebne. Da se suprotstavimo onima koji posljednjih 8 godina ovaj grad vode u ambis. Da pokažemo da ovdje žive građani koji VOLE svoj grad i koji NE ŽELE da ga napuste.

Dragi građani Brčko Distrikta BiH, podržite nas i priključite se našoj ideji jer mi ne želimo promjene, mi UVODIMO PROMJENE zajedničkim snagama.

Ovim putem želim da se zahvalim predsjedniku SDP-a Brčko Distrikta BiH gospodinu Esadu Atiću i svima koji su prisustvovali izboru novog rukovodstva Osnovne organizacije SDP-a Brčko Distrikta BiH Centar V na ukazanom povjerenju i podršci.

Više...

Film o srebreničkom genocidu "Quo Vadis, Aida?" rediteljice Jasmile Žbanić takmičit će se na Venecija film festivalu

 

Igrani film "Quo vadis, Aida?", bosanskohercegovačke scenaristice i rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade iz Sarajeva uvršten je u glavni, takmičarski program 77. Venecija Film Festivala i takmičit će sa 20 filmova iz cijelog svijeta za glavnu nagradu Festivala "Zlatni Lav".

Ovo predstavlja veliki uspjeh, pogotovo imajući u vidu da se radi se o najstarijem i jednom od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Ovogodišnji festival će biti održan u periodu od 2. do 12. septembra. Predsjednica žirija je proslavljena glumica Cate Blanchett.

Među dosadašnjim učesnicima festivala nalaze se imena najprestižnijih svjetskih autora koji su obilježili istoriju svjetske kinematografije: Renoira, Kurosawe, Laurence Oliviera, Rosselinija, Tarkovskog, Antononija, Viscontija, Bunuela, Wim Wendersa, Godarda, Ang Lee, Sofia Copole, Guliermo del Tora i dr.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade "Zlatni Lav" je film "Joker" reditelja Todda Phillipsa.

Radnja filma odvija se u ljeto 1995. godine u Bosni i Hercegovini, u Srebrenici.
Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. Kada srpska vojska uđe u grad, trideset hiljada stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Ubijeđena je da su barem oni, koji su ušli u bazu, sigurni.

- Biti izabran na Venecijanski filmski festival je za nas velika nagrada. Venecijanski festival, kao jedan od najvažnijih svjetskih filmskih događaja, omogućit će da film gleda veliki broj ljudi, a to je upravo ono što smo željeli. Nadamo se da će i u regiji film izazvati veću empatiju i bolje razumijevanje među ljudima. Želim da se zahvalim ekipi koja je radila pod teškim uvjetima dajući svoj maksimum - zatim ljudima koji su vjerovali u film i kada mnogi nisu, a posebno onima koji su film podržali. Želim da se zahvalim i našim porodicama koje su pet godina trpile stres i nestabilnosti koje je rad na ovom filmu donosio. Film je posvećen ženama Srebrenice i njihovim ubijenim sinovima, muževima, braći, rođacima, komšijama… Njih 8.372 - kazala je rediteljica filma Jasmila Žbanić.
Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Boris Ler, Dino Bajrović i drugi.
Autorsku ekipu čine Christine A. Maier (direktorica fotografije), Hannes Salat (dizajner produkcije), Małgorzata Karpiuk i Ellen Lens (kostimografkinje), Michaela Prayer (majstorica maske), Jarosław Kamiński (montažer), Igor Čamo (dizajner zvuka), Antoni Komasa-Lazarkiewicz (kompozitor).
Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH).

Film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) I Torden Film (Norveška).

Pored Radio Televizije Bosne i Hercegovine koja je jedini partner iz regije, u realizaciju filma su uključeni i Turska TRT, njemačko-francuska TV ARTE/ ZDF i austrijski ORF.

 

 

Više...

Brčko: Zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga jedno lice lišeno slobode

  • Objavljeno u Brcko

 

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su dana 27.07.2020. godine oko 17.00 sati na osnovu operativnih saznanja u oblasti sprečavanja organizovanog kriminaliteta i zloupotrebe opojnih droga izvršili pretres lica N.K. rođenog 1998. godine.

Tokom pretresa kod pomenutog lica je pronađen ukupno 31 paketić i jedna veća prozirna kesa u kojima se nalazila biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Marihuanu”. Izvršeno je preliminarno vještačenje i vaganje gdje je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi “Marihuani” mase 124,314 grama, prenosi Radio Brčko.

Po Naredbi Osnovnog suda Brčko distrikta BiH policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su koristeći psa za detekciju narkotika izvršili i pretres kuće koju koristi ovo lice gdje su tom prilikom pronađeni i oduzeti predmeti koji su služili za pakovanje opojne droge.

Nakon kriminalističke obrade lice N.K. je lišeno slobode, a protiv njega će Tužilaštvu Brčko distrikta BiH biti podnešen izvještaj, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 232 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Više...

Reis Kavazović pozvao muslimane da poste Dan Arefata

  • Objavljeno u BiH

 

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović pozvao članove i pripadnike Zajednice da poste deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta poznatog kao Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata).

Dan Arefata je dan u kojem hadžije borave na Arefatu i ove godine je u četvrtak, 30. jula.

U pozivu vjernicima reisu-l-ulema ih je podsjetio da je post Dana Arefata sunnet Poslanika a.s. (praksa koju je lijepo oponašati), kojeg su praktikovala četverica pravednih halifa, ashabi i naši dobri prethodnici na ovim prostorima. Podsjetio ih je na hadis koji prenosi Muslim od Ebu Katada da je Vjerovjesnik, a.s., govorio: "Post dana Arefata iskupljuje grijehe iz prošle i naredne godine..."

- Ove godine su mnogi koji su imali nijjet odlaska na hadž bili spriječeni u tome i samo mali broj muslimana će obaviti ovu islamsku dužnost. Ali post ovog dana nam daje priliku da svi obilježimo ovaj mubarek dan - stoji u pozivu reisu-l-uleme.
Također je podsjetio i na to da je po hanefijskoj pravnoj školi dozvoljeno nijjet (odluku) za dobrovoljni (nafila) post donijeti naknadno, tj. na sam dan posta.

 

Više...

Hotelijeri na rubu egzistencije, prijeti im kolaps

 

Vlada Kantona Sarajevo je preko kantonalne Turističke zajednice osigurala finansijsku pomoć od milion maraka za sufinansiranje hotelijera, odnosno smještajnih objekata, putničkih agencija i turističkih agencija, kako bi ublažila gubitke izazvane pandemijom koronavirusa. Hotelijeri upozoravaju da su na rubu egzistencije.

Sezona za zaborav za domaće ugostitelje i hotelijere. Skromnu financijsku pomoć za ukupno 50 hotela turističkih agencija i vodiča osigurala je Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

“Mi smo svjesni da ovi ugostitelji nešto malo mogu uraditi, ali da hotelijeri koji imaju svoje kapacitete, kod njih je najteža situacija, pa se nadamo da će i ova skromna sredstva koja su izdvojena i koja se danas dodjeljuju hotelijerima i turističkim radnicima biti od pomoći”, kaže Draškop Jeličić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Fatima Jašarević, predstavnica Hotela “Pino“, kaže:

“Želim da zahvalim našoj turističkojh zajednici, a da zamolim Kanton da uradi nešto jer hoteli i turističke agencije od decembra ne rade, vrlo skromno rade, zatvorene su bile i granice, kasno su sad otvorene , i svi su hoteli u vrlo teškoj situaciji.”
Zbog pandemije koronavirusa sektor uslužnih djelatnosti našao se u teškoj i nezivjesnoj situaciji, posebno hoteli koji ove godine bilježe i do 90 posto manje noćenja nego prethodnih godina.

I u ovom sektoru dio radnika ostao je bez posla. Bez konkretnije finansijske pomoći hotelijeri upozoravaju da im prijeti kolaps.

“Ja se samo bojim da ne bude još više otpuštanja radnika kada dođe jesen i zima, jer neće biti turizma ako ne napravimo neke koordinirane akcije sa svim nivoima vlasti, mislim da će doći do kolapsa turističkih subjekata u Bosni i Hercegovini”, ističe Senad Halilović, direktor Hotela “Hollywood“.

Bez gostiju i bez prihoda, gomilaju se svakodnevni troškovi koje su dužni izmiriti. Hotelijeri se pitaju kako i koliko će još dugo moći opstati.

 

Više...

BiH: Zalihe zlata ojačale za 64 miliona KM

  • Objavljeno u BiH

 

Vrijednost zlata kojom raspolaže Centralna banka BiH (CBBiH) je u proteklih godinu dana porasla za čak 64 miliona maraka, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Količinski se zapravo apsolutno ništa nije promijenilo: CBBiH trenutno ima 96.000 unci (oko tri tone) ovog plemenitog metala, koliko ga je bilo i krajem juna prošle godine.

Međutim, kada je o vrijednosti riječ, i te kako je došlo do skoka. Naime, tržišna vrijednost zlata kojim smo raspolagali 30. juna ove godine iznosila je oko 297 miliona KM.

“U istom periodu 2019. godine vrijednost zlata koje je CBBiH posjedovala iznosila je oko 233 miliona KM”, rekli su za “Nezavisne novine” iz ove banke.

Na pitanje da li banka ima u planu kupovinu novih količina zlata, iz te institucije nisu mogli odgovoriti. Kako ističu, kao i druge centralne banke širom svijeta, ne objavljuju niti javno komentarišu svoje investicione politike i strateške odluke.
“Odluke CBBiH u domenu ulaganja deviznih rezervi u zlato zasnovane su na odgovarajućim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima. Pored toga, investicione odluke o kupovini i prodaji zlata se baziraju na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju CBBiH”, rekli su za “Nezavisne novine” iz ove banke.

Podsjetimo, ekonomski analitičari ranije su ocjenjivali da bi ta banka trebalo odgovorno i efikasno da upravlja rezervama, što, kako kažu, podrazumijeva i kontinuiranu optimizaciju njihove strukture.

Stručnjaci, naime, smatraju da bi CBBiH trebalo u kontinuitetu da prati stanje na relevantnim tržištima i upravlja rezervama na optimalan način, uključujući i transakcije s monetarnim zlatom, ali da uvijek prioritet da stabilnosti i sigurnosti rezervi u odnosu na moguću kratkoročnu dobit.

Na globalnom nivou, inače, cijena zlata već duži period raste, a neki smatraju da zlatna groznica ukratko signalizuje da je “svijet u nevolji”.

Unca zlata, po dostupnim informacijama, već košta više od 1.900 dolara, što je 30 odsto više nego tokom previranja na finansijskim tržištima u martu, koja nisu zaobišla ni plemenite metale.

Kako javljaju agencije, posljednjih dana na rast tržišta plemenitih metala (još snažnije raste srebro, koje je prešlo više od 23 dolara) takođe je uticao slabiji dolar i sve veći broj zaraženih virusom korona.

Kako su mediji ranije pisali, Srbija ima najveće rezerve zlata na Balkanu pa je objavljeno da su prošlog ljeta u njihovoj centralnoj banci povećane rezerve na oko 21 tonu.

Bosna i Hercegovina tri tone teške zlatne rezerve ima već godinama unazad. Međutim, kako je objavljeno prije nekoliko mjeseci, BiH se može pohvaliti da je ušla među 100 najbogatijih država prema rezervama zlata – zauzela je 91. poziciju te se plasirala između Mađarske i Luksemburga.

Prema tim podacima, najbogatije su Sjedinjene Američke Države, koje imaju više od 8.000 tona zlata. Na drugom mjestu je Njemačka s više od 3.300 tona, a zanimljivo je da je na trećem mjestu Međunarodni monetarni fond (MMF) s više od 2.800 tona.

 

Više...

Preliminarnu saglasnost CIK-a BiH dobilo 36 političkih subjekata iz Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Prijave političkih stranaka, nezavisnih kandidata i grupa građana, te koalicija prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, traju do danas u 16 sati. Prema preliminarnom spisku do juče, CIK BIH je ovjerio 36 političkih stranaka, nezavisnih kandidata i grupa građana sa područja Distrikta.

„Na privremenom, prvom ažuriranom biračkom spisku za Distrikt, je 86.658 glasača. Ovi spiskovi su dostupni građanima na uvid, na svih 136 biračkih mjesta, koji su korišteni i za minule izbore“, rekla je predsjednica Izborne komisije Distrikta Andrea Mrkonjić. Sve eventualno uočene pogreške ili korekcije na izložene privreme Biračke spiskove, glasači u Distriktu mogu ispraviti prijavom u Odjeljenje za javni registar Brčanske Vlade, najkasnije do prvog oktobra, precizirano je iz Izborne komisije Brčko distrikta BiH.

 

Više...

Dr. Brčaninović: Možemo li se zaraziti u moru i koliko je sigurno kupati se u bazenu

 

I pored epidemije mnogi će i ove godine godišnji odmor provesti na moru, pored jezera ili rijeke. No, neki su ipak u strahu jer na mnoga pitanja nemaju valjani odgovor. Jedan od njih je i – da li se boravkom u vodi mogu zaraziti koronavirusom!?

Prema informacijama koje dolaze iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), ne postoji dokaz da bi se ljudi mogli zaraziti rekreativnim plivanjem, a rizik od prijenosa koronavirusa kroz vodu je nizak.

Iz CDC-a navode i da bazeni ne predstavljaju rizik za prijenos koronavirusa.

- Vrlo je mala vjerovatnoća da se osoba zarazi dok je u vodi. Kada plivate morate imati prostora oko sebe tako da ne postoji kontakt sa drugim ljudima. Jedino u situacijama kada su dvije ili nekoliko osoba u vodi neposredno blizu jedna druge i pričaju. Tada postojni mogućnost da se virus prenese kapljičnim putem. U moru, na rijeci ili jezeru moguće je da "pokupite" neke druge viruse i bakterije koje se prenose fekalnim i oralnim putem – objašnjava dr. Mahdi Brčaninović, rukovodilac Odjela za higijensko epidemiološki nadzor Kantonalne bolnice Zenica.

Dodaje kako su i vrlo male šanse zaraze u bazenu, jer se kaže, voda u njima tretira hlorom, a koronavirus je osjetljiv na sve hlorne preparate.
- Mogućnost od zaraze postoji ako osobe sjede blizu jedna druge na plaži ili pored bazena, a nemaju maske i razgovaraju duže od 15 minuta. Zbog toga je vrlo važno i kada ste na odmoru pridržavati se preventivnih mjera, a to je distanca i nošenje maske kada razgovarate sa ljudima – objasnio je Brčaninović.

 

Više...

Naučnici na korak do vakcine protiv COVID-19: Slijede testiranja na ljudima, evo kad će biti dostupna

 

Američki i britanski naučnici mogli bi biti zaslužni za jedan od najvažnijih iskoraka u medicini, vakcinu protiv koronavirusa.

Kako prenose strani mediji, kliničko ispitivanje ušlo je u posljednju fazu.

Ovo je golemo, do sada smo bili pasivni, nosili smo maske, držali razmak i izbjegavali izlaziti ako nije bilo potrebno. Prvi put postajemo aktivni u svemu ovome - najavio je testiranje dr. Frank Eder.

Lijek će biti testiran na 30.000 odraslih osoba koje nemaju respiratorne bolesti.

Tokom ispitivanja uporedit će se broj novozaraženih među osobama koje su primile novu vakcinu i među onima koji su dobili placebo.

Jedna od sudionica istraživanja, Melissa Harting, kazala je kako je velika stvar biti dio pronalaska vakcine.
- Bilo ko u vašoj porodici može biti pogođen. Svi u mojoj porodici su ljekari. Moj muž je policajac. Svi smo na prvim linijama odbrane i lako se možemo zaraziti - istaknula je Harting.

Naučnici se nadaju da će nakon što vakcinu predstave većoj grupi ljudi, moći utvrditi i njenu učinkovitost. Naglašavaju kako još uvijek ne mogu garantirati da će eksperimentalna vakcina zbilja i štititi.
Očekuje se da će vakcina biti dostupna najranije početkom iduće godine.

Kada god stignu, prvi na redu za primanje vakcine trebali bi biti zdravstveni radnici, ponajprije medicinske sestre.

Apel je to Međunarodnog savjeta medicinskih sestara, a Howard Catton poručuje kako je medicinskim sestrama dosta aplaudiranja.

Poručuju da žele promjene, jer im aplaudiranje postaje isprazno.

Procjenjuju da se više od milion i po zdravstvenih radnika diljem svijeta zarazilo virusom.
Ako ne štitimo njih, poručuju, ne štitimo ni sami sebe, jer bez medicinskih sestara - ne možemo pobijediti COVID-19.

 

 

Više...

Kako će se odvijati nastava u FBiH?

  • Objavljeno u BiH

 

Kako će se nastava od jeseni odvijati u školama u Federaciji BiH znat će se 15 dana prije početka. Način izvođenja nastave neće biti jedinstven, jer će svaki kanton donositi odluku za sebe, ali je jedinstveno to da će sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji i da će konačnu riječ dati struka, odnosno Krizni štab Federacije BiH.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke ističu kako se razmatraju tri moguća scenarija za početak školske godine a koji će biti provedeni u skladu sa epidemiološkom situacijom koja bude vladala u tom trenuku.Prvi podrazumijeva odvijanje nastave u učionicama uz poštivanje mjera zaštite od koronavirusa. Prema drugom modelu, nastava bi se dijelom odvijala u učionicama, a dijelom on line.

“Da bi se morali postaviti prioriteti koji učenici će nastavu pratiti u školi a za ostale osigurati privremeni dolazak u odgojno obrazovne ustanove. Npr. učenici do 11.godine da imaju nastavu u školi, a svi ostali on line, ili da se naprave manje grupe učenika, ili da se učenici smjenjuju jednu sedmicu na nastavi u školi, a jednu sedmicu on line”, kaže Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno isrednje obrazovanje FMON.

Treći model podrazumijeva potpuni povratak on line nastave ,ali na način da se stvori zajednička digitalna platforma za digitalne sadržaje na kojoj bi bili svi najbolji sadržaji koji bi olakšali nastavu. Epidemiološka situacija se mijenja iz dana u dan pa je, smatra struka, još uvijek nezahvalno govoriti o tome šta nas čeka u septembru.

“Sasvim imamo dovoljno vremena da se o tome donese odluka na vrijeme a učitelji se mogu pripremati i na on line i redovnu nastavu. Nadležna tijela krizni štabovi svih nivoa će donijeti odluku na vrijeme”, smatra Siniša Skočibušić, specijalista infektologije -SKB Mostar.

Odluka o povratku u školske klupe zavisit će od resursa i mogućnosti svakog kantona, ističu u federalnom Ministarstvu obrazovanja i kažu kako ona neće biti jednoobrazna za cijelu Federaciju. Iz resornog ministarstva HNK poručuju kako su počeli sa pripremama za mogućnost on line nastave, ali i oni kao i roditelji priželjkuju povratak đaka u učionice.

“Zato što nije samo dio obrazovanja uključen u školstvo, nego i odgoj koji je vrlo bitan i koji se dešava u samoj školskoj zgradi, odnosno učionici. To je onaj popratni dio koji se ne vidi, ali je vrlo značajan za našu djecu”, ističe Rašid Hadžović, ministar obrazovanja nauke kulture i sporta HNK.
“Ništa ne može zamijeniti živu riječ nastavnika i interakciju među djecom. Stoga roditelji smatraju da su djeca on line nastavom uskraćena za žive vrijednosti redovne nastave”, kaže Mirjana Laganin, iz udruženja roditelja „Naša djeca“.

Kakva jesen čeka učenike nastavnike ali i roditelje, zavisit će samo i isključivo od epidemiološke situacije. Poslijednju riječ o svemu će, kada dođe vrijeme, dati struka.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com