Menu

InfoBrcko.com - Četvrtak, 06 Avgust 2020

Manifestacija “Dani bošnjačke kulture 2020” prolongirana za jesen

  • Objavljeno u Brcko

 

Tradicionalna, jedanaesta po redu, manifestacija „Dani bošnjačke kulture 2020“ zbog pandemije će biti prolongirana, najvjerojatnije, na jesen, prenosi Radio Brčko.

Sead Golić, u ime organizatora “Bošnjačke kulturne zajednice „Ihlas“, ističe da je program spreman, te da je predviđeno više kulturnih događaja, od kojih promocije pet knjiga istaknutih bosanskohercegovačkih književnika i koncert bošnjačkih duhovnih pjesama ilahija i kasida uz učešće zbora “Hazreti – Hamza”.

“Ove godine smo panirali i izložbu slika “Portreti istaknutih uglednih građana Brčko distrikta” mlade umjentice iz Brčkog Ajše Memišević. Tu je i postavka fotografija naše sekcije, te smotra KUD-ova iz BiH, Srbije i Hrvatske”, kaže o programu Golić, podsjećajući da, pored ostalog, namjeravaju i ovaj put organizirati Festival narodnih pjesama i sevdalinki uz sudjelovanje izvođača iz naše zemlje i susjedstva pod vodstvom maestra Džihada Polića.

Organizacija festivala narodnih pjesama i sevdalinke uz učešće izvođača iz BiH i susjedstva bit će održana u skladu s mjerama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

 

Više...

Čak 39 posto građana BiH ne želi se vakcinisati protiv koronavirusa

 

Iako se situacija u pogledu pandemije COVID-19 u BiH iz dana u dan pogoršava, čini se da bh. populacija još uvijek nije spremna vakcinisati se, jednom kada vakcina bude dostupna. Čak 39 posto građana ne planira se vakcinisati. Također, bh. građani u većini smatraju da vakcina ne bi trebala biti obavezna za sve.

S druge strane, potrebno je dodatno apelovati na svijest građana o učestalijem poduzimanju osnovnih mjera samozaštite poput pranja ruku, izbjegavanja grljenja i rukovanja i držanja fizičke distance kako bi se spriječilo širenje virusa.

Kompanija Valicon nastavlja, kontinuirano od mjeseca marta, na sedmičnoj/dvosedmičnoj osnovi pratiti utjecaj pandemije COVID-19 na građanke i građane Bosne i Hercegovine. Istraživanja su provedena putem Valicon online panela JaZnam.ba na reprezentativnim uzorcima za BiH (n=500-650 po valu) online populacije.

– Širenjem pandemije, sa sve većim porastom broja zaraženih virusom COVID-19, te sa sve većim udjelom mlade i zrele populacije koji oboljevaju, u svijetu se sa velikim interesovanjem i očekivanjima prate i informacije o testiranjima i mogućnostima pronalaska učinkovite vakcine. Osim izazova pronalaska učinkovite vakcine postoji i izazov prihvaćanja vakcine od strane javnosti, ali i pitanje koje se nalazi pred vladajućim institucijama – hoće li vakcinacija biti obavezna za sve građane. Stoga, kompanija „Valicon“ je htjela ispitati stavove bh. populacije u vezi potencijalne vakcine protiv COVID-19. Prema trenutnim rezultatima, bosanskohercegovačka populacija nije u potpunosti sigurna da li bi se vakcinisala protiv COVID-19 – navodi se.
Prema rezultatima, za vakcinisanje je 32 posto bh. populacije, a protiv 39 posto, dok je ostatak populacije neudlučan i nema jasan stav kada je u pitanju namjera eventualne vakcinacije protiv COVID-19.

– Kada detaljnije pogledamo dobijene rezultate, tek 11 posto populacije je u potpunosti sigurno da bi se vakcinisalo, jednom kada vakcina bude dostupna, dok je onih koji bi se vjerovatno vakcinisali, ali nisu potpuno sigurni nešto više od 21 posto ili petina bh. populacije. S druge strane, čak 39 posto bh. populacije nema namjeru da se vakciniše, od toga 22 posto ili petina navodi da se sigurno ne bi vakcinisalo, a 17 posto se vjerovatno ne bi vakcinisalo. Pored toga, značajan je procenat onih građana (29% ili gotovo trećina) koji nisu sigurni oko vakcinacije protiv COVID-19 što govori da među bh. građanima vlada određeni stepen nesigurnosti i bojazni kada je u pitanju sama vakcina – istaknuto je.

Dodaje se da su najčešće navedeni razlozi zbog kojih se bosanskohercegovačka populacija ne bi vakcinisala su:

– Manjak povjerenja u sigurnost po zdravlje same vakcine protiv COVID-19 (potencijalne nuspojave, sastav vakcine, itd.)

– Generalno nepovjerenje prema vakcinama svih vrsta

– Sumnja u postojanje samog virusa COVID-19

– Vjerovanje da je prirodni imunitet dovoljan u borbi protiv COVID-19 te da nema potrebe za primanjem vakcine

 

Više...

Koordinacija udruženja civilnih žrtava rata: Nezadovoljstvo radom Tužiteljstva Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Koordinacija ,Udruženja civilnih Žrtava Brčko distrikta BiH proistekla iz prethodnog rata, izražavaju svoje nezadovoljstvo, radom Tužiteljstva Brčko distrikta BiH na otkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju počinilaca ratnih zločinaca i naredbodavaca za počinjenen ratne zločine nad nesrpskom civilnom stanovnistvu.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH selektivno pristupa istraživanju ratnih zločina tako što predmete koji se odnose na zlodine prema bošnjačkom i htrvatskom stanovnštvu podinjenim od strane agresorskih snaga stavlja na stranu kako bi vrijeme učnilo svoje. Iako nedvojbeno postoje osnovi sumnje o podinjenom ratnom zločinu prema civilnom stanovnišvu, vidljivo je da brčano tužlašvo ne radi u skladu sa svojim nadležostima čineći nepravdu prema žtvama zločna i njhovim porodicama.
Očgledno je da u brčnskom ravosudu i u vlasti postoje neke sile kojima nije u interesu da se počinioci ratnih zločina, i nakon skoro tri decenije izvedu pred lice pravde ZA:

Rušenje mosta na rijeci Savi i ubistva više desetina civila,
Nezakonito dovodenje u policijsku stanicu, vršenje tortura i ubistva. Zarje teško  bilo ustanoviti ko su bili prvi ljudi ondašnje stanice policije koji su odlučivali o životu i smrti nezakonito privedenih civila. Očigledno je da je Tužilaštvu nilo lakše istražiti daleko teže i složenije predmete poput predmeta Boderišteneho utvrditi odgovornost  okupacione vlasti u Brčkom maja 1992.godine za privođenje, ubijanje, mučenj civila nesrpske nacionalnosti
Ubistva 32 Hrvata počinjena 8. Maja 1992.godine odpripadnika bivše JNA na  relaciji kretanja od Krepšićaa,Ulice, Drenava, Vukšić i D. Rahić, istragu vodilo Tužilaštvo Brčko distrikta, preuzet od straneTužilaštva BiH za isti još se ne  podiZe optuZnica..
Ubistva 4 civila hrvatske nacionalnosti počinjenana Čađavcu se vodi u brčanskom tužilaštvuod 2003, godine, iako ima dovoljno dokaza, optužnica nije podignuta. Šta jee sa predmetima kategorije A / Da postoji dovoljno dokaza po međunarodnim  standardima za osnovnu sumnju da je osoba podinila teska kršenja međunarodnog humanitarnog prava /koji je Haški tribunal trabsferirao vlastimaBosne i Hercegovine aposlije 
ustupljeni Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.
Za provedeno etničko čišćenje, rušenje svih verskih bjekata jednog naroda, bombardovanjem i granatiranjem civilnih ciljeva na prostoru slobodne brčanske teritorije
/ tom prilikom je ubijeno više desetina civila tokom agresije i drugi počinjeni zločin izgleda nemaju dovoljnog osnova sumnje počinjeng zločina koje bi brčansko tužilaštvo  pokrenulo da vrši svoju nadležnost.
Selektivan pristup u procesuiranju predmeta navodi na jedini mogući zaključak da  postoji ,,strategija" za promjenu karaktera rata u kojem se kreatori i egzekutori rata i
ratnih zločina stavljaju u poziciju žrtve, odnosno pronađu se dokazi za procesuiranje Bošnjaka za navodno podinjene ratne zlodine , dok zaSrbe ne Zele , ne smiju ili neće da pronađu dokaze Ako Tužoiteljstvo nastavi sa ovakvom prakso sve ide u tom pravcu da su Bošnjaci prednjačili u činjenju ratnih zločina 
Ovakav odnos brčanskog Tužiteljstva  prema zločinima počinjenim  nad Bošnjacima i Hrvatima na prostoru Distrikta se mora  promjeniti, to porodice očekuju od njih. Jedini nači da se to desi jesu promjene na nivou brčanskog Tužilaštva i Policije.

Više...

CIJENA SITNICA Na prodaju minsko polje u Brodu

  • Objavljeno u BiH

miiiPredmet nadmetanja je neplodno zemljište ukupne površine 105.446 kvadratnih metara. Dio zemljišta je je trenutno nepristupačan zbog sumnje na eventualno postojanje neeksplodiranih ubojitih sredstava”, navodi se u javnom pozivu.

 

 

Više...

Bosanci i Hercegovci u Austriji žele status nacionalne manjine

  • Objavljeno u BiH

Austrijski dnevni list Heute se osvrnuo na zahtjev Bosanske akademske zajednice (GBAÖ) da građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine dobiju status nacionalne manjine u ovoj zemlji.

 

U tekstu pod naslovom "Austrijski Bosanci žele novi status" je navedeno da Bosanska akademska zajednica ulaže velike napore da bi to postigla. S njihove web stranice Heute je izdvojio razlog zašto smatraju da bi se to trebalo ostvariti."Mi Austrijanci bosanskog porijekla vjerujemo da će se uskoro desiti da Bosanci budu priznati kao etnička grupa. Biti priznat kao manjina je od velikog značaja jer to potvrđuje naš izvanredni doprinos historijskom, kulturnom i političkom razvoju države i društva", istaknuto je.Ovaj dnevni list je ocijenio da zaista postoje razlozi da bosanskohercegovačka zajednica bude priznata kao nacionalna manjina. Pozivajući se na podatke objavljene na stranici statista.com, ova zajednica je među pet najvećih u Austriji te je dobro integrirana i daje znatan doprinos razvoju zemlje.Iz Bosanske akademske zajednice su naglasili da dio bosanskohercegovačke zajednice mogu biti svi, bez obzira na religijsku pripadnost."Generacije Bosanaca i Hercegovaca žive u Austriji. Oni su jedna od najvećih i najintegriranijih zajednica. Dio bosanskohercegovačke zajednice mogu biti svi bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost. To prije svega znači dobiti potvrdu o izvanrednom doprinosu razvoju historijskog, kulturnog i političkog života u Austriji", poručili su.austrija smotra 2011 07Podršku im je dao Krug intelektualaca 99 iz Sarajeva u kojem smatraju da bi to ojačalo položaj zajednice. I oni su potcrtali njihov doprinos razvoju ove države. Ocijenili su da bi ostvarivanje ovog zahtjeva bilo čimbenik u, kako su istakli, revitaliziranju bosanske države.

 

 

Više...

Posljedice koronavirusa: Lufthansa u gubitku od 1,5 milijardi eura

 

Najveći njemački avioprevoznik Lufthansa saopštio je danas da je u drugom kvartalu zabilježio gubitak od 1,5 milijardi eura pošto ovaj industrijski segment i dalje trpi posljedice pandemije virusa korona.
Kompanija je objavila da je prodaja njenih usluga opala za 80 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine i da je donijela prihod od samo 1,9 milijardi eura.
"Prolazimo kroz najgori trenutak u globalnom avionskom saobraćaju. Ne očekujemo da će se potražnja vratiti na nivo uoči krize prije 2024. godine", saopštio je direktor Karsten Spor, prenio je Sputnjik.
Mediji su spekulisali prije nekoliko mjeseci da bi Lufthansa mogla da bankrotira, ali je Evropska komisija u junu odobrila odluku Vlade Njemačke da isplati prevozniku šest milijardi eura povodom krize.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com