Menu

NetzaPet 550x50

Petak, 10 Septembar 2021

BiH jedina u regiji ostala na listi zemalja za koje se preporučuje ukidanje ograničenja putovanja

  • Objavljeno u BiH

 

Nakon pregleda u skladu s preporukom o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za neesencijalna putovanja u EU, Vijeće EU je ažuriralo popis zemalja, posebnih upravnih regija i drugih entiteta i teritorija za koje bi trebalo ukinuti ograničenja putovanja.

 

Konkretno, Urugvaj je dodan na popis, a Albanija, Armenija, Azerbajdžan, Bruneji Darussalam, Japan i Srbija uklonjeni su s popisa. BiH je ostala na ovoj listi.

 

Kako je navedeno u preporuci Vijeća EU, ovaj će se popis nastaviti pregledavati svake dvije sedmice i ovisno o situaciji ažurirati.

Na temelju kriterija i uvjeta navedenih u preporuci, od 9. septembra 2021. države članice trebale bi postupno ukidati ograničenja putovanja na vanjskim granicama za stanovnike sljedećih trećih zemalja: Australija, BiH, Kanada, Jordan, Novi Zeland, Katar, Moldavija, Saudijska Arabija, Singapur, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj i Kina (pod uvjetom potvrde uzajamnosti).

 

Kriteriji za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Obuhvataju epidemiološku situaciju i cjelokupan odgovor na COVID-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka.

 

Izvor: Klix

Više...

Vlast u Brčkom priprema ustavni spor zbog izostavljanja u podjeli novca od MMF-a

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlast u Brčko distriktu priprema se za ustavni spor zbog izostavljanja u podjeli novčane pomoći od MMF-a, saznaje Klix.ba. Novac je prvobitno uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH, a zatim je podijeljen između Federacije BiH i Republike Srpske.

 

Međunarodni monetarni fond (MMF) na račun u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine 23. augusta ove godine doznačio je 602.540.000 KM, namijenjenih za saniranje posljedica pandemije koronavirusa, od kojih nijedna marka nije dodijeljena Brčko distriktu. Nasuprot tome, novac su podijelili Federacija BiH i Republika Srpska.

Isključivanje Brčko distrikta iz podjele finansijske pomoći MMF-a za tamošnjeg gradonačelnika Eseda Kadrića predstavlja kršenje konačne arbitražne odluka za Brčko, kao i Zakona o fiskalnom vijeću BiH.

 

"U državnom ministarstvu finansija veoma dobro znaju da nisu smjeli izvršiti ovakvu podjelu sredstava. Oni su nama već jednom poslali instrukciju u ovom procesu, pa su nas isključili u narednih nekoliko dana. Fiskalno vijeće se moralo sastati, ali, vjerovatno se išlo na ruku kadrovima SNSD-a u Vijeću ministara BiH, kako se ne bi sazvala sjednica. Da se to desilo, Brčko distrikt bi morao učestvovati u podjeli novca, jer je član Fiskalnog vijeća", navodi za Klix.ba gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

 

Politička prelamanja na nivou BiH, prema Kadrićevim riječima, u konkretnom slučaju su učinila da je Brčko distrikt naposljetku postao kolateralna šteta.

"Oni su se prilikom podjele novca pozivali na memorandum iz 2016. godine, koji se odnosio na kreditni aranžman entiteta s MMF-om, gdje također nije potpisnica BiH, već državni i entitetski ministri finansija i guverner Centralne banke BiH. Dakle, obični memorandum koji je vrijedio samo u 2016. godini, za konkretnu situaciju, ne može biti pravni osnov za podjelu bilo kakvih sredstava", naglašava Kadrić.

Brčko distrikt u Ustavu BiH situiran je kao ustavna jedinica ili institucija naše zemlje, a tamošnji gradonačelnik navodi da je osim lokalne jedinice na čijem se čelu nalazi, iz podjele novca od MMF-a izostavljena i država BiH, odnosno njen budžet.

 

"Praktično smo u situaciji da građani distrikta, odnosno države BiH, nisu ravnopravni s građanima entiteta u konkretnom slučaju. Mi ćemo analizirati sve mogućnosti, a prvenstveno tražimo da se uključi supervizor za Brčko, što mu nalaže konačna arbitražna odluka, jer je došlo do njenog grubog kršenja od Vijeća ministara BiH te državnog i entitetskih ministarstava finansija. Također, pripremamo i svu neophodnu dokumentaciju kako bismo krenuli u ustavni spor, braneći ustavnu poziciju Distrikta Brčko", otkriva nam Kadrić.

Pandemija je iscrpila i budžet Brčko distrikta u kojem je zvanično potvrđen četvrti val koronavirusa, a Kadrić navodi da im je u ovom trenutku pomoć od MMF-a nužno potrebna kako bi pokrili značajne potrebe u zdravstvenom sektoru.

 

"Imamo i određene potrebe za podršku privrednim preduzećima u skladu s našim lokalnim zakonima. Dosad nismo bili u nezavidnijoj poziciji kada je riječ o budžetskim rezervama. U ovom trenutku je upitno kako ćemo finansirati svoje obaveze, a sada nam dolazi i do ponovnog razvijanja pandemije, gdje se angažujemo i trošimo unutrašnje resurse", nastavlja Kadrić.

 

Zbog novonastale situacije nadležni u distriktu planiraju i obraćanje Arbitražnom tribunalu za Brčko.

 

 

Više...

Brčko: U gradskoj Biblioteci promovisani romani „Gravitacija“ i „Greta“

  • Objavljeno u Brcko

 

U prostorijama brčanske Biblioteke upriličena je promocija knjiga „Gravitacija“, autorice Senke Marić i „Greta“ autora Faruka Šehića.

 

Voditelj Biblioteke Lejla Hogić, istakla je da je ova promocija dva sjajna višestrukonagrađivana bosanskohercegovačka pisca.

 

„Već dugo ovo planiramo, ali smo zbog pandemije i profesionalnih obaveza samih autora odgađali samu promociju. Međutim, sad smo imali sreću da uživamo u fantastičnoj književnosti“, naglasila je Hogić.

 

Mostarska autorica Senka Marić do sada je objavila tri zbirke poezije i dva romana od kojih je drugi „Gravitacija“ koji je izašao početkom jula tekuće godine.

 

„Roman tek započinje svoj književni život i do sada imam vrlo pozitivne reakcije publike. Radi se o temi koja u centru ima žensko iskustvo. Kroz roman tematiziram životne priče tri žene u toku nekih 100 godina u ovim predjelima. Jedne žene Mike koja ima 40 godina, i njenog odnosa sa njene dvije nene rođene dvadestih godina prošlog vijeke. Kroz to se pokušava propitati kakva je pozicija žene bila u to vrijeme, kakva je danas, odnosno da li su žene došle do neke slobode ili se još uvijek „saplićemo“u tim nekim patrijarhalnim okvirima“, pojasnila je Marić.

 

Književna kritika Faruka Šehića smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca iz Bosne i Hercegovine, i „Greta“ je također njegov drugi roman koji je ustvari napisao na osnovu svoje istoimene kratke priče objavljene 2018. godine u knjizi „Priče sa satnim mehanizmom“ .

 

„U odnosu na ranije knjige, ova je dosta realna i fantastična. Knjiga je prožeta nekim magičnim elementima, likovima i atmosferom. U biti se radi o jednoj staroj ženi, jednoj porodici, jednom dječaku koji će poslije odrasti. Oni se prate kroz vrijeme prije rata, vrijeme tokom rata i nakon rata. Roman o volji jedne porodice da nakon rata nastavi svoj život. Govori o tome da je volja za životom i životnom radošću jača od svih drugih nedaća uključujući i taj rat“, precizirao je Šehić.

 

U odnosu na njegov prvi roman „Knjiga o Uni“, za koju je dobitnik nagrade Europske unije za književnost za prozno djelo, Šehić je istakao da je roman „Greta“ drugačije napisan, odnosno hronološkiji je, čitkiji i kraći.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Stigla je prognoza do kraja novembra: Najava za jesen mogla bi vas iznenaditi

 

U periodu od 1. septembra do 30. novembra ove godine na prostoru Bosne i Hercegovine, očekuje se veća srednja temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za period 1981.-2010. godine.

 

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru.

U novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura novembra.

 

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze, po mišljenju stručnjaka iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto.

 

 

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija. I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura 25 stepena Celzijevih) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

 

Na duži vremenski period prognoza količina padavina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti s više opreza.

 

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavine trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godine. Raspored padavina tokom jeseni bit će neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici novembra.

 

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (do 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

 

Iako se prognozira manja količina padavina tokom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja s intezivnijim padavinama.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Lažni med se širi tržištem u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Pčelari u Bosni i Hercegovini, osim problema sa slabim prinosima, veliki problem imaju i zato što na tržištu u BiH ima mnogo falsifikata, odnosno patvorenog meda.

 

Pčelari su na društvenim mrežama u pčelarskim grupama upozorili ovih dana da su se na tržištu širom BiH po prodavnicama, pijacama pa čak i pojedinim tržnim centrima pojavile povećane količine meda sumnjivog porijekla, koji ne ispunjava uslove za ljudsku upotrebu te kao takav samo može nanijeti štetu organizmu.

S tim u vezi, pčelari su započeli akciju informisanja bh. građana o masovnoj pojavi takozvanog patvorenog meda.


Kako se navodi na jednoj stranici na društvenim mrežama koja okuplja bh. pčelare, a koju prati više od 20.000 korisnika, ništa u ovom slučaju ne bi bilo toliko čudno da prethodna, a i ova godina nije bila toliko loša po pitanju meda da je kao takvu ne pamte čak ni najstariji pčelari, a ni nekoliko godina unazad nije bilo za pohvalu kada je u pitanju proizvodnja meda.


Iz Inspektorata RS kažu da Veterinarska inspekcija RS svake godine u okviru Plana praćenja rezidua vrši kontrole i uzorkovanje meda kod primarnih proizvođača, a u cilju otkrivanju eventualnog korištenja zabranjenih supstanci (hormona) i nedozvoljenog liječenja.

Dodaju da, kada je riječ o uvoznom medu, kontrole se vrše u vanjskotrgovinskom prometu.


"Prema podacima sektora Inspekcije za hranu o izvršenim kontrolama za prvo polugodište ove godine, preko graničnih prelaza na kojima nadzor vrši Inspekcija za hranu RS uvezeno je svega 14 pošiljki meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Sistemom procjene rizika vršeno je uzorkovanje meda za laboratorijske analize i svi uzorci su ocijenjeni kao ispravni.

 

Međutim, moramo napomenuti da ovaj organ ne raspolaže podacima o uvozu preko graničnih prelaza u FBiH i proizvođačima sa područja FBiH, što je posebno značajno s obzirom na to da je kretanje robe između entiteta slobodno i bez administrativnih kontrola", naveli su iz Inspektorata RS.

Ističu da je Republička inspekcija za hranu proteklih dana tragom određenih informacija ciljno uzorkovala med u maloprodaji, od tri proizvođača sa područja FBiH, gdje su prve laboratorijske analize pokazale da je u sva tri slučaja riječ o patvorenom medu.

 

Ističu da je monitoring meda potrebno jednoobrazno provesti na teritoriji BiH, na način da u skladu sa svojim nadležnostima isti provedu inspektorati entiteta i Brčko distrikta.

Iz Inspektorata Republike Srpske potrošačima preporučuju da med kupuju isključivo kod registrovanih proizvođača i apeluju da prijave inspekciji sve slučajeve u kojima imaju saznanja da lica prodaju med sumnjivog kvaliteta, bez deklaracija i van prodajnih mjesta.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove "Nezavisnim" su kazali da je ova institucija 30. jula zaprimila anonimni dopis u vezi s medom koji ne odgovara propisanom kvalitetu, bez pratećih laboratorijskih nalaza.

 

"Inspekcijske aktivnosti po navedenom dopisu su planirane u drugoj polovini septembra i dalje.

 

Napominjemo da je Federalna veterinarska inspekcija u ovoj godini već vršila kontrole kvaliteta meda, pri čemu je iz prometa povučeno 39 pakovanja meda, a u nadzorima su izrečene prekršajne sankcije prema Zakonu o zaštiti potrošača za prodavače meda i prema Zakonu o inspekcijama za punionicu meda", stoji u odgovoru iz Federalne inspekcije koji potpisuje Nermin Smajlagić, glavni federalni veterinarski inspektor.

 

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH, za "Nezavisne novine" kaže da je med proizvod koji se u svijetu najviše patvori, falsifikuje.

 

"Uporno vodimo borbu protiv tog patvorenog meda. Borba je teška i duga, ima rezultata, ali je nismo do kraja doveli i zbog toga apelujemo da ljudi med nabavljaju od sigurnih, provjerenih pčelara, najbolje je direktno na pragu kod pčelara. Imamo analize, takmičenja, imamo pravilnike o kvalitetu meda, a u Federaciji je donesen i Zakon o pčelarstvu. Nažalost, meda je uvijek bilo pored puta ili na pijacama. Drago mi je što se otvorila ta tema. Što se tiče prodavnica, one su pravna lica i tu je odgovorna inspekcija", rekao je Deljo.

Bore se, ističe, kroz javne nastupe, lobiranje.

 

"S inspekcijama sarađujemo jer imamo obavezu, svake godine dajemo med na analizu, ali i inspekcija je zauzeta drugim proizvodima, jer med dođe u četvrtoj-petoj kategoriji, idu prvo mlijeko, mesni proizvodi, onda druge namirnice, pa potom med", kazao je Deljo.

 

Damir Barašin, predsjednik Udruženja pčelara Republike Srpske, za "Nezavisne" takođe ističe da ima dosta falsifikovanog meda.

 

"Značajnije inspekcijske kontrole provode se unazad nekoliko godina, a počelo se sa kontrolom kada je finansirao USAID i tad se vidjelo da je veliki broj uzoraka, mislim oko 80 odsto uzoraka meda bilo neispravno. Nisam sklon da to tako gledam, jer se i javnost plaši tim i zato što dobar dio tih uzoraka nije bio samo pravilno deklarisan. Nešto se vodilo kao livadski med, a nije bio livadski. Svakako da ima mjesta za inspekcijske kontrole", kazao je Barašin.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Omogućena mjesečna naknada: U FBiH usvojen prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima

  • Objavljeno u BiH

 

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je danas Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima, prema kojem će jednom roditelju djeteta sa stoodstotnim invaliditetom biti omogućena mjesečna naknada u visini najniže neto plate u FBiH, doprinosi za penzijsko-invalidsko, zdravstveno i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

 

Prema obrazloženju predlagača, ovaj zakon prvi put sistemski rješava problematiku kad je riječ o porodicama koje imaju dijete sa stoodstotnim invaliditetom.

 

Na jučerašnjoj sjednici imenovana je Komisija za vrijednosne papire FBiH koja ne postoji više od 20 mjeseci.

 

Za predsjednika Komisije imenovan je Adnan Zukić, a za članove Matej Živković, Predrag Mlađen, Esad DŽelilović i Romeo Zelenika.

 

Izvor: Info Bijeljina

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com