Menu

NetzaPet 550x50

Četvrtak, 16 Septembar 2021

Gradonačelnik potpisao Memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije s Ambasadom SAD-a

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić i direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Stephen Glaser potpisali su danas u zgradi Vijećnice Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije između Ambasade SAD-a i Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Potpisivanjem ovog Memoranduma o razumijevanju strane su pristale na saradnju u sprečavanju i borbi protiv korupcije u Brčko distriktu BiH kroz programe i asistenciju kao i kroz eventualne buduće asistencije i programe.

Gradonačelnik je kazao da očekuje punu primjenu Memoranduma s ciljem smanjivanja stope korupcije na području Distrikta.

 

„Podrška koju ćemo dobiti od strane američke ambasade zaista je pokazatelj da je ova Vlada dostojna u procesima koje vodi. Ta podrška za nas predstavlja potvrdu da dobro obavljamo svoje nadležnosti i ovo je još jedan korak nadogradnje i provođenja našeg već započetog antikoruptivnog sistema. Informisali smo naše goste da smo u procesu uspostave Ureda za borbu protiv korupcije i potrebno nam je da se izvrše i određene obuke zaposlenika ovog Ureda u perspektivi kao i da se izvrši analiza zakonodavnog pravnog okvira u oblasti borbe protiv korupcije kako bi se dale i preporuke u smislu pravilnika kako će se vršiti procesi i postupci u ovim procedurama utvrđivanja. Također, zahvaljujem se Ambasadi SAD u BiH što će nam kroz ovaj memorandum dodijeliti svoje stručnjake koji će pomoći našoj lokalnoj zajednici, Vladi i našem Uredu za borbu protiv korupcije da se spremno suprotstavimo ovim pojavama“, kazao je Kadrić.

 

Direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Stephen Glaser naglasio je da američkoj ambasadi i međunarodnoj zajednici nije posao da se bori protiv korupcije u BiH nego da pomogne da se pronađe najbolji način borbe protiv korupcije.

 

 

„Korupcija je jedna od glavnih prijetnji u ovoj zemlji i američka vlada je sretna što može biti ovdje, što može biti partner u toj borbi i najbitnije je da gradonačelnik i njegov tim preuzimaju odgovornost i inicijativu na sebe. Naš je posao da pomognemo da se pronađe najbolji način borbe protiv korupcije i dok god Vlada Distrikta bude ozbiljno shvatala ovaj problem američka ambasada će se posvetiti toj pomoći. U budućnosti neće biti samo Vlada uključena u ovaj proces već i sami građani koji će povećati svoj doprinos u borbi protiv korupcije. Niko nije iznad zakona i svako mora biti odgovoran za svoja djela“, kazao je Glaser.

 

 

Današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, Mujo Hadžić, šef Kabineta gradonačelnika Brčko distrikta BiH, Žarko Ćosić, v. d. direktor Ureda za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije u Brčko distriktu BiH, Erik Larson – savjetnik za borbu protiv korupcije kao i Michael Scanlan, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH.

Više...

Brčko: Broj učenika pozitivnih na koronu se povećava, ali nastavni proces nije ugrožen

  • Objavljeno u Brcko

 

Trenutna situacija sa brojem učenika i nastavnika pozitivnim na COVID-19 u osnovnim i srednjim školama u Brčko distriktu je nešto lošija u odnosu na prethodnu sedmicu kada je započela nova školska 2021/2022. godina, kazao je Zoran Bulatović, šef Odjela za obrazovanje u brčanskoj Vladi.

 

 

„Po izvještajima iz škola, imamo jedan broj učenika koji su pozitivni i djece koja nisu pozitivna, ali su morali u izolaciju po pravilima zdravstva jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama. Također su tri nastavnika pozitivna na COVID-19 u osnovnim i srednjim školama, što u odnosu na preko 900 stalno zaposlenih nije prevelik broj koji bi ugrozio odvijanje nastavnog procesa“, kazao je Bulatović i uputio apel građanima i prosvjetnim radnicima da se vakcinišu.

 

On je dodao da se, već ranije, veliki broj nastavnika vakcinisao tako da je na početku školske godine bilo preko 50 posto vakcinisanog nastavnog kadra.

 

„Imali smo najave iz određenih škola, po informacijama direktora, da će taj procenat biti 70 i više. Do kraja mjeseca ćemo uputiti zahtjev direktorima škola da nam dostave podatke o broju vakcinisanih nastavnika, odnosno ukupno zaposlenog osoblja u školama, i tada ćemo imati preciznu informaciju. Ali i za sada ne možemo reći da smo nezadovoljni procentom vakcinisanih, s tim da u Odjeljenju za obrazovanje smatramo da taj broj svakako može biti i veći“, dodao je Bulatović.

 

Istakao je i to da će se epidemiološka situacija i dalje pratiti, i u skladu sa odlukama Štaba za zaštitu i spašavanje će biti i donošene daljnje potrebne mjere ukoliko se situacija pogorša.

 

„Za sada imamo određene procedure o načinu izvođenja nastave kod kuće za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u izolaciji i nisu u mogućnosti da prisustvuju nastavi, ali su u mogućnosti da je prate. Kada razredni starješina upozna direktora da su neki učenici u izolaciji, s tim se upoznaje i odjeljenjsko vijeće, a onda se vrši distribucija nastavnog materijla za učenike putem vibera, poruka, telefonom i slično, kako ti učenici ne bi izgubili kontakt sa školom u periodu izolacije“, kazao je još Bulatović.

 

On je svim učenicima i nastavnicima, koji su u izolaciji, zaželio brzo ozdravljenje, a svima koji to nisu da prate preporuke nadležnih i ostanu zdravi.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Policija rasvijetlila seriju krađa poklopaca i slivnika sa šahtova

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je poseljdnja dva mjeseac zaprimila veći broj prijava otuđenja poklopaca i slivnika sa šahtova na saobraćajnicama, kako u gradskom tako i u seoskom području.

 

 

Izvršenim uviđajima po svim zaprimljenim prijavama utvrđeno je da je od starne NN lica ili više njih počinjeno krivično djelo „Krađa” iz člana 280. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Kontinuiranim i planskim provođenjem istražnih radnji identifikovana su tri lica sa područja Brčkog i to C.F. rođen 2000. godine, S.I. rođen 1992. godine i E.K. rođen 1995. godine, za koje je utvrđen osnov sumnje da su u prethodna dva mjeseca u nekoliko sela i na području grada izvšili veći broj gore navedenih krivičnih djela.

 

Tokom provođenja istražnih radnji veći broj otuđenih poklopaca i slivnika je pronađen i privremeno oduzet.

 

Nakon okončanja svih istražnih radnji Tužilaštvu Brčko distrikta BiH će protiv navedenih lica biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Krađa” iz člana 280. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Utvrđen dnevni red za 14. redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Na pripremnom sastanku šefova zastupničkih klubova danas je utvrđen dnevni red za 14. redovnu sjednicu Skupštine Brčko distrikta BiH, koja će se održati sljedeću srijedu (22.09.2021. ) po okončanju preostalih tačaka dnevnog reda 13. redovite sjednice, ali i najvjerojatnije izvanrednog zasjedanja na kojem bi trebao biti usvojen rebalans proračuna za 2021. godine.

 

Predsjednik Skupštine Siniša Milić istaknuo je da će od tačaka, između ostalog, naći Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o lovstvu Brčko distritka.

 

U dnevnom redu je veliki broj revizorskih izvještaja za 2020. godinu, te nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa za Brčko distrikt, kojim bi trebala biti omogućena realizacija infrastukturnih projekata kao i nekoliko informacija o radu institucija Distrikta.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Službenik Granične policije optužen za krijumčarenja 12 Sirijaca u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Bogoljuba Dačevića, koji je službenik Granične policije BiH, te Branislava Blagojevića i Vladimira Matović zbog krijumčarenja 12 Sirijaca u BiH.

 

Optužnica Dačevića tereti da je kao policijski službenik Jedinice granične policije Hum, službenim vozilom 12 ilegalnih migranata, među kojim je bilo i maloljetnika i djece, prevezao do lokacije u mjestu Dragočeva, umjesto da ih spriječi da ilegalno pređu granicu između Crne Gore i BiH na lokalitetu Bakić.

Dačević je od migranata tražio 1.500 evra da bi ih prevezao dalje na teritoriju BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

U saopštenju se navodi da su migranti skupili 1.200 evra, nakon čega je Dačević angažovao optužene Blagojevića i Matovića da migrante prevezu prema Sarajevu, te da ih puste iz vozila na području Trnova.

U optužnici se navodi da je Dačević službenim vozilom jednim dijelom puta pružao zaštitu vozilima u kojima su Blagojević i Matović prevozili migrante, nakon čega se vratio u prostorije Granične policije gdje je podnio lažni izvještaj da je grupa migranata odvraćena od ulaska u BiH.

 

Vozila sa ilegalnim migrantima otkrivena su tokom policijske kontrole u blizini Foče.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Više...

Maskirani razbojnik uz prijetnju pištoljem opljačkao minimarket

  • Objavljeno u BiH

 

Službenici Uprave policije MUP-a TK tragaju za razbojnikom koji je sinoć uz prijetnju pištoljem opljačkao minimarket “Piemonte” u naselju Ljubače. Kako nam je potvrđeno u MUP-u Tuzlanskog kantona pljačku minimarketa koja se dogodila oko 20:00 sati PS ‘Zapad’ prijavila je radnica.

Za sada nepoznato lice koje je tokom pljačke na glavi imalo crnu kapu tzv. fantomku uz prijetnju pištoljem iz kase je otuđilo određenu količinu novca i udaljilo se u nepoznatom pravcu. Uviđaj su obavili pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla, a obaviješten je i dežurni kantonalni tužilac.

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

Ni jak udarac inspekcija nije ugrozio crno tržište cigareta

  • Objavljeno u BiH

 

Iako su institucije zadužene za kontrolu sprovođenja zakona ove godine u odnosu na prošlu ostvarile višestruko veće zapljene cigareta i duvana, a što je donekle zaustavilo pad legalnog tržišta, procjenjuje se da smo i dalje evropski lideri kada je u pitanju crno tržište ovim proizvodima.

 


"Nezavisnim novinama" je u institucijama poput Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije (GP) BiH potvrđeno da su 2021. na ovom polju ostvarili mnogo bolje rezultate nego 2020.

Recimo, iz SIPA su nam kazali da su u toku 2020. otkrili i privremeno oduzeli 28.174 kutije cigareta bez akciznih markica, 32.400 ručno punjenih cigareta, 727 kg rezanog duvana i 420 kg duvana u listu.REZULTATI: Od januara do jula ove godine, SIPA je otkrila i privremeno oduzela 548.850 kutija cigareta bez akciznih markica, 133.284 ručno punjene cigarete i 717 kg rezanog duvana.


"SIPA ima izuzetno dobru saradnju sa svim policijskim organima u BiH, UIO BiH i drugim nadležnim organima, jer samo na taj način možemo odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima, a između ostalog i borbi protiv pojedinaca i organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem akcizne robe. Prema raspoloživim saznanjima, intenziviranje tih aktivnosti u posljednje vrijeme je imalo uticaja na poboljšanje stanja u ovoj oblasti", naveli su iz SIPA.


GP BiH je u sedam mjeseci 2020. godine ukupno zaplijenila i privremeno oduzela 73.685 kutija cigareta bez akcizne markice ukupne procijenjene vrijednosti oko 350.000 KM i 360 kg rezanog duvana ukupne vrijednosti 10.827 KM.

"U sedam mjeseci 2021. godine, GP BiH ukupno je zaplijenila i privremeno oduzela 129.180 kutija cigareta bez trošarinske markice ukupne procijenjene vrijednosti 657.910 KM i 215 kg rezanog duhana ukupne vrijednosti 42.530 KM", kaže za "Nezavisne novine" Franka Vican, portparol GP BiH.

MILIONI: UIO BiH je u sedam mjeseci ove godine oduzela duvana i cigareta namijenjenih crnom tržištu BiH u vrijednosti od 4.431.938 KM.

"Evidentno je da su rezultati ostvareni u sedam mjeseci 2021. godine daleko veći u odnosu na cijelu 2020. godinu (2.477.696 KM), kao i na prethodne godine, što je rezultat intenziviranja aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prometovanja ove robe", rekli su nam iz UIO BiH.

Tvrde da su pojačane aktivnosti službenika UIO i broj izvedenih akcija svakako doprinijeli smanjenju prodaje duvana i cigareta na crnom tržištu u BiH.

 

"Najveća količina cigareta koje se pokušavaju prokrijumčariti i prodavati na crnom tržištu u BiH dolazi iz susjedne Crne Gore. Tome u prilog govore i činjenice da je najveća količina ove oduzete akcizne robe zaustavljena upravo u pokušaju ulaska iz Crne Gore u BiH", naglašavaju iz UIO BiH.

 

Dakle, Crnu Goru i ostale zemlje regije ne treba posmatrati pojedinačno jer su po pitanju crnog tržišta cigareta i te kako povezane. Treba napomenuti da je Crna Gora recentno krenula u obračun sa crnim tržištem. U julu ove godine Vlada Crne Gore najavila je kraj šverca cigareta preko Luke Bar.

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, objavio je da je Vlada usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luka Bar, čime je zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke.

"Nakon 30 godina, došao kraj švercu cigareta", naveo je Abazović na Twitteru.

Ovo nije jedina aktivnost koju je Vlada Crne Gore preduzela, ali je svakako najznačajnija i uveliko utiče na stanje crnog tržišta u BiH, odnosno na neko vrijeme će uticati na dostupnost nelegalnih proizvoda u BiH.

PROBLEM: Zasad nije poznato da li će i kada će vlasti u BiH napraviti slične poteze, s ciljem očuvanja legalnog tržišta, ali se zna da je crno tržište cigareta u BiH postalo jedan od najvećih ekonomskih problema u zemlji.

 

Naime, procjenjuje se da više od 50 odsto tržišta čini crno tržište, te da je godišnji gubitak privrede 150 miliona KM, kao i da se na nivou cijele države godišnje gubi više od milijardu KM budžetskih sredstava.

 

Prema procjenama, šverceri godišnje zarade 400 miliona KM, što ode za razne kriminalne aktivnosti.

 

Uzrok eksplozije crnog tržišta su, podsjetimo, previsoki državni nameti koji čine više od 90 odsto udjela u cijeni cigareta i zbog kojih su cigarete u BiH najskuplje u odnosu na standard u cijeloj Evropi.

 

Naime, akciza u BiH na cigarete je veća nego što to zahtijeva EU (90,5 evra za 1.000 cigareta), a životni standard je daleko ispod evropskog. Recimo, od cijene cigareta od pet maraka, država uzme gotovo 4,5 KM. Takva situacija je odlična prilika za švercere koji ne plaćaju namete, a cijelu zaradu stavljaju u vlastiti džep.

 

Admir Čavačić, ekonomski analitičar, ističe da mjere nadležnih institucija poput UIO BiH predstavljaju samo kratkoročne modele rješavanja problema crnog tržišta duvana i duvanskih proizvoda u BiH. Prema njegovim riječima, dugoročno dolazi do prilagođavanja crnog tržišta, tako da se minimiziraju učinci mjera.

 

"U ovom trenutku jedini dugoročno ispravan način rješavanja ovog problema se odnosi na adekvatnije modeliranje akcizne politike. Postojeća akcizna politika daje poticaja za prelazak distributera na crno tržište, kao i promjenu obrazaca ponašanja potrošača. Moramo mijenjati akciznu politiku i to u pravcu smanjivanja ukupnih fiskalnih obaveza. Na dugi rok ovo je jedino valjano rješenje", naglasio je Čavalić u izjavi za "Nezavisne novine".

 

I Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da naše vlasti moraju da shvate da su akcizne stope podigle previše, a uporedo s tim je rastao i šverc.

 

"Oni da spuste stope akciza i poreza, mnogo bi manje bilo sive ekonomije", rekao je Smailbegović u izjavi za "Nezavisne novine".

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Inflacija u BiH podnošljiva, čak i poželjna

  • Objavljeno u BiH

 

Prema procjeni Centralne banke BiH, u ovoj godini u BiH se očekuje inflacija od 1,2 odsto, što, prema mišljenju stručnjaka, nije strašno, već možda i poželjno jer će ekonomske politike usmjeriti na održanje realnih dohodaka i stimulisanje rasta plata.

 

"U 2021. godini očekuje se inflacija od 1,2 odsto, prvenstveno kao rezultat niskog baznog efekta iz prethodne godine, kad su cijene nafte bile na rekordno niskom nivou, ali i povećanja cijena ostalih sirovina, transportnih troškova na globalnom nivou, te značajnijeg rasta potražnje", saopštili su nedavno iz Centralne banke BiH.

 

"Za BiH kao zemlju inflacija od tri do četiri odsto nije alarmantna i prema mom mišljenju je poželjna. To će usmjeriti ekonomske politike na održavanje realnih dohodaka i stimulisanje rasta plata. U posljednje dvije godine imamo rast dugova većine zemalja u svijetu. Slovenija je svoj javni dug povećala za 21 odsto, odnosno sa 65 na 86 odsto BDP-a. Dug zemalja Evrope je na 90 odsto BDP-a i ti dugovi će se najvjerovatnije riješiti putem inflacije", rekao je za "Nezavisne novine" ekonomista Saša Stevanović.


Kada je riječ o eventualnom rastu kamatnih stopa zbog porasta inflacije, ekonomisti su oprezni i ističu da ekonomski razlozi ne postoje jer globalna štednja raste, a novčana masa, posebno u BiH, brža je od rasta ekonomije.

"U BiH rast novčane mase je duplo veći nego rast ekonomije. Kamatne stope su izraz ponude i tražnje za kreditima. Krediti zavise od količine novca i depozita koji je u sistemu, a on raste. Banke imaju već dugo problema sa plasmanom, ako pogledamo njihove prihode, one gotovo polovinu svojih prihoda ubiru od aktivnosti koje nisu kreditne, tzv. nekamatni prihodi", rekao je Stevanović.

I ekonomista Admir Čavalić smatra da je prognoza Centralne banke BiH optimistična te da BiH neće zaobići inflacija koja bude prisutna u svijetu, posebno u Evropskoj uniji.

 

"Inflacija do dva odsto neće prouzrokovati nikakve probleme i ne bi trebalo da dovede do većeg rasta cijena ili eventualno kamatnih stopa, a sve preko toga može imati posljedice. Trenutni rast cijena u BiH posljedica je rasta cijena na globalnom tržištu i nema puno veze sa inflacijom koja je kod nas", rekao je Čavalić za "Nezavisne novine".

 

Inače, o inflaciji u Bosni i Hercegovini priča se već neko vrijeme i gotovo je sigurno da ona neće zaobići ni BiH, samo je pitanje kolika će ona biti, kakve će posljedice izazavati i šta će eventualno vlasti uraditi da smanje njen uticaj i zaštite najsiromašniji dio stanovništva.

 

Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, rekla je krajem jula da se moraju skrojiti nove mjere, kako bi se što spremnije dočekao talas inflacije, koji neće zaobići ni Srpsku. Ona je tada istakla da su prognoze svjetskih ekonomista takve da se najveća inflacija očekuje 2024. i 2025. godine jer je odštampano dosta novca da bi se pokrili troškovi zdravstva u pandemiji.

 

"Moramo biti spremni da se suočimo s tim", rekla je Vidovićeva i dodala da bi inflacija u praksi mogla značiti kompletan rast cijena te da budžetska i privredna politika moraju biti takve da se pokuša pomoći stanovništvu, posebno onom dijelu koji ima niže prihode.

 

Izvor: Nezavisne

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com