Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 02 Septembar 2021

Realizovan edukativno rekreativni kamp za djecu oboljelu od dijabetesa

  • Objavljeno u Brcko

 

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta i ove godine je za djecu oboljelu od dijabetesa realizovalo edukativno- rekreativni kamp na moru.

 

„Na desetodnevnom kapu u Neumu je boravilo više od 40 – oro djece školskog i pretškolskog uzrasta oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja, među kojima je bila i najmlađa trogodišnja djevojčica, kaže Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja.

 

Vuković naglašava da je to jedna velika škola za djecu, ali i za roditelje koji se druže, kroz radionice uče jedni od drugih, mlađi od starijih, da mjere šećer, da daju inzulin.

 

Snježana Simikić, majka trogodišnje djevojčice smatra da im je boravak na kampu puno značio. Ona kaže da je nedavno saznala da im kćerka boluje od dijabetesa.

 

„Djevojčica teško reaguje na inzulin, i ovo nam je bila prilika da se družimo, da dobije podršku drugara, vidi da ima i druge djece koja primaju inzulin, a ja sam u kontaktu sa drugim majkama saznala više o tome kako se živi sa dijabetesom i kako da našoj djeci da olakšamo život, istakla je Snježana.

 

U Udruženju dijabetičara u Brčkom trenutno je registrovano oko 20 djece oboljele od dijabetesa.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Produžen rok za podnošenje prijava Javnog poziva za finansiranje, sufinansiranje programa projekata od javnog interesa

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine produžilo je rok za podnošenje prijava Javnog poziva za finanсiranje, sufinansiranje programa projekata od javnog interesa, koji se odnose na amaterski sport, kulturu i turizam i oblasti iz privrede do ponedjeljka, 13.09.2021.godine do 14:00 sati.

 

Izmjenu Javnog poziva možete preuzeti na ovom linku http://prsk.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=1ea7e79c-b61f-4f65-a3e4-63517e97b761&langTag=bs

Više...

Bošnjačkim đacima u Liplju uskraćeno izučavanje bosanskog jezika

  • Objavljeno u BiH

 

Učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju Osnovnu školu "Sveti Sava", područna škole Liplje, još nisu sjeli u školske klupe.

 

Problem je nastao kada su jučer roditelji uočili da je u matičnim školskim knjigama upisan "jezik bošnjačkog naroda", umjesto Bosanski jezik i književnost.

 

- U ponedjeljak smo zakazali sastanak u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, pa ćemo vidjeti šta će biti. Djeca do ponedjeljka u školu neće sigurno - izjavio je u razgovoru za Fenu jedan od roditelja Muhamed Sinanović.

 

Ukoliko ne dođe do dogovora sa nadležnima u RS-u, roditelji učenika područne škole Liplje će podnijeti nove krivične prijave protiv odgovornih, ali su saglasni i oko mogućnosti upisa djece u najbližu osnovnu školu u Federaciji BiH.

 

- Više je opcija, ali nećemo ništa dok se ne održi taj sastanak u Banjoj Luci - ističe Sinanović.

Više...

U srijedu sjednica brčanske Skupštine sa rekordnim brojem tačaka na dnevnom redu

  • Objavljeno u Brcko

 

Redovna sjednica Skupštine distrikta biće održana u srijedu, 8. septembra, a prema usvojenom prijedlogu dnevnog reda biće razmatrane 62 tačke.

 

Među značajnijima su Informacija o stanju bezbjednosti na području Distrikta, sa akcentom na posljednjih nekoliko mjeseci, kao i relokacija sredstava deviznih rezervi sa državnog na nivo Brčko distrikta.

 

Pred zastupnicima će se naći i set izvještaja o radu nekoliko javnih ustanova i zavoda, te desetak odluka o javnim interesima, a u kontekstu infrastrukturnih projekata u Distriktu.

 

„Prva je sjednica nakon godišnjih odmora i stoga je broj tačaka nešto veći nego što je to uobičajeno. No, na nama je, da ih kvalitetno apsolviramo, pa ako bude neophodno, zasjedamo, ne samo u srijedu, već i u četvrtak, kako bi bio zauzet stav o svakoj tački predviđenoj dnevnim redom“, rekao je predsjednik Skupštine, Siniša Milić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Jasmila Žbanić predsjednica žirija na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu

 

Jasmila Žbanić predsjednica je žirija programa "Orizzonti" na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu. Ovo nije prvi put da Žbanić odlučuje o najboljim ostvarenjima na festivalima A - klase jer je, podsjetimo, nešto ranije ove godine bila i članica Internacionalnog žirija 71. izdanja Berlinalea.

 

Venecijanski festival, njegovo 78. izdanje, otvoreno je sinoć novim djelom Pedra Almodovara "Madres Paralelas" koje se takmiči za glavnu nagradu - Zlantog lava.

 

Žbanić je pozirala na crvenom tepihu najstarijeg filmskog festivala na svijetu zajedno sa ostalim članovima žirija kao i sa direktorom festivala Albertom Barberom.

 

Više...

U RS-u potvrđen delta soj, u jednom kontaktu se zarazi 20-30 osoba

  • Objavljeno u BiH

 

U bh. entitetu Republika Srpska je potvrđen delta soj virusa korona.

Direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS Branislav Zeljković je kazao da je brzi rast broja oboljelih u RS-u razlog pojave ovog soja koji se brzo širi, posebno među mladom populacijom.

- Sa prisutvom delta soja, moramo razmišljati o mjerama i njihovoj modifikaciji. Moramo apelovati na građane i poštovanje mjera, posebno nošenje zaštitne maske. Delta soj ima veliku moć širenja – kazao je Zeljković.

Osoba zaražena delta sojem može da zarazi od 20 do 30 osoba, dok su raniji sojevi zaražavali od dvije do tri osobe. Međutim, simptomi su gotovo isit kao kod na primjer alfa soja.

Iz ovog Instituta su istakli da su od 20. do 27. avgusta testirali 25 uzoraka, te da je korištena savremena oprema donacija Svjestske zdravstvene organizacije. Svi uzorci su bili delta soj.

Uzorci su bili iz Banje Luke i okolnih domova zdravlja i bolnica.

 

- Možemo očekivati i prisustvo u mnogim drugim mjestima. Predviđanja su bila da će do kraja avgusta delta soj biti dominantan – istakli su iz ovog instituta.

Ogroman broj hospitalizovanih u RS-u, preko 90 posto su nevakcinisani, tvrde nadležni.

 

Izvor: Faktor

 

Više...

Manji prinos diže cijenu krompira u BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Vremenske neprilike, kao što su dugotrajna suša i rani mrazevi, koje su zadesile BiH ove godine negativno su uticale na proizvodnju krompira, istakli su poljoprivredni proizvođači navodeći da će cijena ovog povrća i dalje rasti, a da ga na nekim pijacama skoro i nema.

 

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da je situacija u BiH u odnosu na lošu situaciju u regionu još gora, te da krompira na pijacama u Srpskoj gotovo nema.

 

"Postoji više razloga zašto je to tako, a prvi je taj što prošle godine krompir nije prodat, propao je i završio na deponiji te proizvođači nisu imali šta zasaditi, pa su zasadili manje ove godine", rekao je Mastalo za "Nezavisne".


Dodao je da su poljoprivrednici ostali dužni poljoprivrednim apotekarima te su sadili svoje sjeme, koje nije odgovarajuće, što je uticalo na prinos.

"Takođe, razlog loše situacije je suša koja je smanjila rod za oko 30 odsto. Dalje, ove godine je daleko veća potražnja za krompirom, a većina je prodata ljetos za niže veleprodajne cijene, koje su tada iznosile 0,30 do 0,35 KM po kilogramu", kazao je Mastalo.


Kako je naveo, sve je to uticalo da na tržištu bude manje krompira, manji je prinos, a veća potražnja dovodi do toga da cijene rastu.

 

"Takvo je stanje i u Srbiji i Hrvatskoj, zbog toga krompir ne možemo ni uvesti jer je i kod njih ista situacija kao i kod nas", rekao je Mastalo.

Naveo je da se trenutno veleprodajna cijena kreće oko 0,60 KM, a u maloprodaji 0,70 ili čak do 0,80 KM, te je istakao da je sigurno da će cijena krompira još ići naviše.



Kada je riječ o situaciji u FBiH, prema riječima Nedžada Biće, predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH, ona je ista kao i u Srpskoj, te je istakao da je suša negdje napravila pravu katastrofu.

 

"Kad je riječ o proizvodnji krompira, to je uvijek isto. Borimo se da se zaštiti domaća proizvodnja, da se uvedu prelevmani. Kod nas su jako mali podsticaji i zbog toga naši proizvodi propadaju", rekao je Bićo za "Nezavisne".

Dodao je da je pandemija virusa korona prošle godine uticala na to da se proizvodnja poveća te da nastane hiperprodukcija, zbog čega je dosta krompira propalo.

"Problem je što je uvozna roba jeftinija od naše, lako će naš krompir poskupjeti, ali to nije rješenje", kazao je Bićo.

S druge strane, uzgajivači ranog krompira kažu da nisu imali problema sa sušom, ali da im je dio uroda propao zbog kasnih mrazeva.

 

"Mi navodnjavamo, te do 1. jula mi sav krompir pokopamo i prodamo", rekao je za "Nezavisne novine" Dubravko Vukojević, direktor Poljoprivredne zadruge "Plodovi zemlje" iz Ljubuškog i brenda "Ljubuški rani".

Dodao je da je kasni mraz uticao na to da proizvodnja krompira zakasni te ju je umanjio.

"Vađenje krompira je trebalo da počne 1. maja, ali zbog mraza smo počeli tek mjesec dana kasnije. Cijene su ove godine lošije u odnosu na lani jer mi prošle godine nismo mogli ništa prodati, a ove godine je bolja situacija", kazao je Vukojević.

Istakao je da je kilogram krompira na pijaci u Ljubuškom sada oko 0,80 KM.

 

"U šestom mjesecu i početkom sedmog je cijena bila loša i kretala se od 0,30 do 0,40 KM po kilogramu jer su se tada sastali viškovi starog krompira koji se nije prodao godinu ranije sa novim krompirom", naveo je Vukojević.

Dodao je da cijene svega rastu te da je nejasno kako građani BiH opstaju, a posebno seljaci koji od dizanja cijena robe skoro nemaju ništa zarade.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Poskupljenje pšenice na berzama poguralo nove cijene hljeba

  • Objavljeno u BiH

 

Zbog visoke cijene pšenice na berzama, cijene brašna u BiH su porasle za 12 odsto, a može se očekivati da se taj trend rasta nastavi i u narednom periodu, što će se odmah odraziti na poskupljenje hljeba i pekarskih proizvoda, saglasni su bh. mlinari.

 

Naime, Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, kazao je da je cijena pšenice u odnosu na prošlu godinu viša za 100 evra po toni te da je došlo do poskupljenja brašna za oko 12 odsto.

"Očekujemo u narednom periodu i značajan rast cijena brašna, ali i pekarskih proizvoda", kazao je Kos.


Dodao je da pšenica sada košta oko 250 evra, ali da prognoze kažu da se na zimu očekuje i do 300 evra, dok je, kako kaže, prošle godine to bilo oko 150 evra po toni.

 

"Budući da ove godine očekujemo i jako slabe prinose kukuruza, sve će to dovesti do viših cijena pšenice koje će se odmah odraziti na poskupljenje brašna, što mora dovesti do viših cijena pekarskih proizvoda", zaključio je Kos.


Da je došlo do poskupljenja brašna kaže i Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, koji ističe da je u proteklom periodu cijena brašna porasla za 10 do 12 odsto.

 

"Čim je počela da se koristi ovogodišnja pšenica, odmah je došlo do poskupljenja brašna, tako da se može očekivati da u narednom periodu rastu cijene hljeba, ali i ostalih pekarskih proizvoda", kazao je Pelemiš.


Kako je rekao, mlinari su opet najavili dodatni rast cijena brašna, do kojeg će sigurno doći u neko skorije vrijeme upravo zbog visoke cijene pšenice.

 

Ističe da u Semberiji još nije bilo korekcija cijena pekarskih proizvoda, ali kako je rekao možemo očekivati da one porastu.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva "Krajina klas", kazao je da oni još koriste stare zalihe pšenice.

 

"Očekujemo da u narednim danima stigne neka nova, viša cijena brašna, jer rast cijene pšenice na svjetskom tržištu je ogroman, ali je evidentno da cijene pekarskih proizvoda cijele godine pomalo rastu, tako da se može očekivati da se taj rast od pet do šest odsto godišnje nastavi", kazao je Trivić.

Dodao je da ako se rast cijena brašna zaustavi na sadašnjem poskupljenju - neće doći do viših cijena pekarskih proizvoda.

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u preduzeću "Klas" Sarajevo, kazao je za "Nezavisne novine" da kod njih još nije bilo promjena cijene proizvoda.

 

"Iako pšenica iz dana u dan poskupljuje, mi još nismo podizali cijenu brašna, međutim sigurno je da ćemo vrlo brzo biti primorani da to uradimo", kaže Vučić.

Ističe da niko nije očekivao ovakav trend rasta cijene pšenice jer, kako kaže, prinosi su bili jako dobri u cijelom regionu.

 

"Kad dođe do poskupljenja brašna, mora doći do viših cijena pekarskih proizvoda", ističe Vučić.

Da je evidentno da je došlo do poskupljenja brašna za više od 10 odsto smatra Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

"Pšenica jeste poskupjela u otkupu, rod 2021. godine, ali to ne bi trebalo da bude razlog za velika poskupljenja", kazao je Bićo.

 

 

 

Izvor: Nezavisne

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com