Menu

Ponedjeljak, 16 Maj 2022

Brčko: Proni izrađuje aplikaciju “Kapljica” za dobrovoljno darivanje krvi

  • Objavljeno u Brcko

 

S obzirom da je u toku realizacija projekta izrade mobilne aplikacije „Kapljica“, koji će olakšati registraciju dobrovoljnih davalaca krvi i skratiti vrijeme pronalaska istih u Brčko distriktu, obaveza Pronija Brčko je prema projektu bila posjeta i razmjena iskustva sa saradnicima na projektu iz jedne od zemalja Zapadnog Balkana, kako bi se upoznali sa radom drugih organizacija ili kompanija koje rade sličan posao.

 

Menadžer omladinskih klubova u Proni centru za omladinski razvoj Brčko, Harun Šabanović je u izjavi za Radio Brčko pojasnio je da je studijska posjeta Beogradu i Crvenom krstu u Starom gradu bila veoma uspješna, a ona proizilazi i iz obaveze iz Rais programa. Inače, tim koji je predvodio Šabanović ispored Pronija Brčko, nedavno je osvojio 1. mjesto na državnom „Rais takmičenju“ u Sarajevu. Novi projekt registracije dobrovoljnih davalaca krvi funcioniraće na način da će svi korisnici besplatno instalirati mobilnu aplikaciju.

 

„Proni centar Brčko od samog svog osnutka, a postoji i uspješno djeluje već oko 25 godina, u najvećem dijelu finasira se iz inostranih izvora, odnosno ambasada međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, dok se jedan manji dio sredstava obezbjeđuje od strane Vlade Brčko distrikta“, kazao je Šabanović i dodao da pisanje projektata za ta sredstva nije nešto novo za ovu nevladinu omladinsku organizaciju, jer i sam Proni radi edukacije pisanja projekata iz različitih društveno korisnih oblasti.

 

 

Izvor: Radio Brčko

 

Više...

Gradonačelnik i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH uputili čestitku maturantima

  • Objavljeno u Brcko

 

Poštovani maturanti!

 

Svim maturantima srednjih škola u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine upućujemo najiskrenije čestitke povodom uspješnog završetka srednjoškolskog obrazovanja.

 

 

Onoga trenutka kad ste završili ovaj stupanj obrazovanja, dragi maturanti, praktično ste zakoračili u svijet odraslih i pred vama stoji mnoštvo izazova.

Vjerujemo da ste zajedničkim naporima s vašim profesorima, vašim roditeljima te prijateljicama i prijateljima iz školskih klupa u proteklim srednjoškolskim danima stekli dovoljno znanja i vještina da, potkovani znanjem i samopouzdanjem, samouvjereno krenete dalje u život kao odrasli ljudi.

 

 

Kao i sve generacije prije vas, dragi naši maturanti, vjerujemo da nikada nećete zaboraviti te divne školske dane, lijepe i manje lijepe trenutke učeničkog druženja.

Vama koji ćete nastaviti dalje školovanje želimo da upišete željene fakultete, a onima koji će potražiti posao želimo da do radnog mjesta na kojem će se moći u potpunosti ostvariti, dođu što prije.

 

 

Svim brčanskim maturantima želimo da svoju budućnost grade u svom gradu gdje su se rodili, gdje su se školovali i stekli prijatelje za cijeli život. Sve ono što rade i grade sadašnje generacije u Brčko distriktu BiH samo će tako imati puni smisao i značaj.

 

 

DOGRADONAČELNIK                    GRADONAČELNIK

Anto Domić                                        Esed Kadrić

Više...

U toku radovi na projektima „Željeznički kanal“ MZ Klanac i „Vodovodna mreža – druga faza“ u MZ Vučilovac

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Majazudin Vehabović danas je obišao radove na izgradnji dijela oborinskog i dijela fekalnog kolektora „Željeznički kanal“ u Mjesnoj zajednici Klanac.

 

„Ovaj projekat radio se u više etapa, sada se nalazi u završnoj fazi koja obuhvata dužinu od 580 metara. Izvođač radova je firma 'Balegem' Gradačac, koja je 12. aprila 2022. godine započela radove i od tada teče rok od 150 radnih dana za završetak radova“, kazao je Vehabović, te je dodao da se radi o projektu vrijednom oko 400.000,00 KM.

Vehabović je također obišao radove na drugoj fazi izgradnje vodovodne mreže u Mjesnoj zajednici Vučilovac, čijim završetkom će biti rekonstruisano oko 50 posto glavnog cjevovoda.

 

„Vrijednost ovog projekta je oko 120.000,00 KM, a izvođač radova firma 'Balegem' Gradačac ima rok od 60 dana da obavi radove“, izjavio je Vehabović.

Više...

Najtraženija zanimanja u BiH – IT i softver inženjeri, prodavači, tesari, zidari…

  • Objavljeno u BiH

 

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

 

– Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista. Pored tih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Također, veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave – navodi Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), kako je dodao, jeste za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

 

– Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri – dodao je Bandić.

 

Kraj školske godine, podsjetio je Bandić, vrijeme je kada se maturanti osnovnih i srednjih škola moraju odlučiti o nastavku školovanja i izboru buduće profesije. Zbog toga u ovome periodu postoji pojačan interes javnosti za podacima o potrebama na tržištu rada, te smo, u skladu sa tim potrebama, ponovo pripremili podatke o deficitarnim i suficitarnim zanimanjima, rekao je Bandić .

 

Izbor profesije je jedna od najvažnijih odluka koje maturanti trebaju donijeti u životu i zbog toga trebaju biti jako pažljivi kada budu donosili tu odluku.

 

– Kao i svake godine mi smo tu da im olakšamo tu odluku i damo kvalitetne informacije koje mogu pomoći u odabiru zanimanja. Kao i prošle godine potrudili smo se da još unaprijedimo informacije sa tržišta rada, pa tako svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije su predstavljene za svaki kanton u Federaciji BiH, za oba entiteta i za Brčko distrikt BiH. Također, kao i uvijek dali smo na nivou Bosne i Hercegovine pregled po 5 najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih osoba – naveo je Bandić.

 

Detaljne informacije o najtraženijim zanimanjima možete naći na web stranici http://www.arz.gov.ba/statistika/zanimanja/default.aspx?id=6470&langTag=bs-BA , saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

 

Izvor: Fena

Više...

Kakve nas cijene očekuju na Makarskoj rivijeri ovog ljeta

 

Tučepi nadomak Makarske, spadaju među poželjnija mjesta za odmor i boravak u Hrvatskoj, na Jadranskom moru.

Najviše turista na Makarsku rivijeru dolazi iz Slovačke, Poljske, Češke, Njemačke, Austrije, Slovenije kao i iz naše Bosne i Hercegovine.

 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba vikend je provela u ovom poznatom ljetovalištu i istražio kakve cijene mogu očekivati Bosanci tokom ljeta koje dolazi i turističke sezone u kojoj naši susjedi imaju velika očekivanja.

 

Kako saznajemo veliki broj hotela i privatnih apartmana već je počeo puniti smještajne kapacitete za juli i avgust.

"Maj nije toliko tražen, kao ni juni. Mjesta još ima. Kada su u pitanju cijene smještaja u privatnim apartmanima, one se trenutno kreću između 40 i 85 eura po danu, dok će u jeku sezone te cijene biti veće još za 10 do 15 eura", javlja naš fotoreporter.

Smještajnu cijenu apartmana diktira uglavnom udaljenost od plaže, broj kreveta kao i sama opremljenost apartmana te popratni sadržaj koji se nudi.

Ukoliko planirate odsjesti u hotelu za jednu noć potrebno je da izdvojite od 75 do 120 eura ovisno o kategoriji hotela, za dvije osobe.

Što se tiče cijena gastro punude skoro da se nisu mijenjale u odnosu na prethodne godine.

Tako da jedna obična espresso kafa košta oko dvije KM (8 kuna) dok ćete za veliki macchiato izdvojiti pola marke više (10 kuna).

Jedna kugla sladoleda košta oko 2 KM, dok pizzu možete pojesti (još uvijek) za oko 40 kuna (10 KM). Ljubitelji piva za pola litra točenog platit će 19 kuna odnosno nešto više od 4 KM, dok su slične cijene Coca-Cole i ostalog gaziranog pića.

Mnogi restorani svakodnevno u svojim ponudama imaju i dnevne menije gdje nude predjelo, jelo, salatu i desert, a cijena takve ponude kreće se između 70 i 100 kuna (odnosno između 18 i 26 KM) ovisno od vrste jela.

Ukoliko opet želite samo obrok, u jednom od restorana koji smo posjetili panirani pileći file sa pomfritom košta 75 kuna (skoro 20 KM) za veliku, a 50 kuna (13 KM) za malu porciju.

 

Pileći file bez pomfrita iznosi 65 kuna (16 KM), Pileći ražnjići sa pomfritom koštaju 75 kuna (20 KM), dok su teleći ražnjići s pomfritom 90 kuna (23 KM).

 

Najskuplji je teleći odrezak sa pomfirtom i on iznosi 100 kuna (26 KM). Dakle, za četveročlanu porodicu bez pića i salate obrok košta 100 maraka ili 400 kuna.

 

"Ovu su sve stare cijene. Uskoro cijene idu prema gore, već od šestog mjeseca. Kafa je trenutno osam kuna, u junu će biti već 10 kuna", kaže nam jedan od vlasnika kafića na samoj obali.

On nam se povjerio da traži radnike. Konobari traže plate od 1.000 eura, tri obroka i da ima plaćeno spavanje.

 

"Iskren da budem, toliko ne mogu platiti. Ranije sam 20 litara ulja plaćao 130 kuna, a sada je cijena 400 kuna. Iskreno, ništa se ne isplati praviti sa uljem", dodao je vlasnik drugog restorana.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Val poskupljenja nije zaobišao ni Neum, no hotelijeri svejedno imaju velika očekivanja

  • Objavljeno u BiH

 

Dolazak turista u Neum se ovih dana zahuktava, a već se značajno bilježe i rezervacije gostiju iz Njemačke, Francuske i drugih evropskih zemalja koje nagovještavaju uspješnu ovogodišnju ljetnu sezonu u jedinom bh gradu na moru.

 

Predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan za Klix.ba kaže da su hotelijeri i turistički radnici zadovoljni interesom gostiju za dolazak u jedini bh grad na Jadranu i da se već vidi veliki napredak u odnosu na ranije godine.

 

"Ovog mjeseca ćemo zabilježiti oko 50 posto popunjenih smještajnih kapaciteta što je izuzetno dobro u odnosu na to da prošle dvije godine u predsezoni nismo imali ništa zbog pandemije i brojnih restrikcija, tako da smo uistinu zadovoljni", kaže Butigan za Klix.ba.

 

Ističe kako je ukidanjem mjera i zabrana okupljanja u zatvorenim prostorima i uz olakšano kretanje preko graničnih prijelaza ovom turističkom biseru omogućilo povratak u normalan život čime su počeli dolaziti i turisti, kako iz BiH tako i drugih zemalja.

 

Iako predsezona nije na nivou one 2019. godine, očekuje da će tokom jula, augusta i septembra na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada svakodnevno što je i maksimum smještajnih kapaciteta u tom gradu.

 

Velika su očekivanja i od podsezone, jer već ima značajan broj rezervacija za oktobar, a najveći broj gostiju se javlja iz Francuske, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.

 

Ove godine veliki značaj za Neum ima i otvaranje nove magistralne ceste Stolac –Neum koja će s početkom sezone povezati jedini bh grad na moru sa ostatkom zemlje i olakšati dolazak mnogim građanima, koji su zbog loše infrastrukture ranijih godina odlazili u Hrvatsku gdje su ljetovanja daleko skuplja nego u Neumu.

 

Neum ne može primiti više gostiju nego što prima zadnjih osam godina, a to je 18 hiljada što u privatnom što u hotelskom smještaju, a cesta će sigurno utjecati i na strukturu gostiju koji su prije zbog loše saobraćajne infrastrukture birali Makarsku rivijeru ili Dubrovnik. Sigurno da će se ove godine mnogi odlučiti za Neum, jer zaista ima hotelski smještaj na zavidnom nivou. Struktura grada se poboljšava svake godine i šire se sadržaji zanimljivi turistima", kaže naš sagovornik.

 

Dodaje da val poskupljenja nije zaobišao ni Neum, pa smještajni kapacitet skuplji za 10 do 15 posto u odnosu na prošlu sezonu, dok su cijene u ugostiteljstvu veće za 20 posto, ali da to ne utječe na dolazak gostiju, jer, kako kaže znaju da je sve poskupilo.

 

Tako je u samom vrhuncu sezone u Neumu noćenje sa doručkom u hotelu sa tri zvjezdice 100 do 150 KM po osobi, dok je u privatnom smještajima apartman za četveročlanu porodicu oko 100 eura, ali se može naći i za 60 eura malo dalje od plaže.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Očekuje nas period toplog vremena, ali sa pljuskovima i grmljavinom

 

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje sunčano vrijeme. Poslije podne umjeren porast naoblake na zapadu i sjeverozapadu Bosni može usloviti lokalne pljuskove.

 

Vjetar će biti slab do umjeren u većem dijelu zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 25 do 32 celzija.

U utorak se očekuje pretežno sunčano jutro, uz postepen porast naoblake tokom dana. Poslije podne i u večernjim satima očekuje se kiša, pljuskovi i grmljavina. Lokalno inztenzivnije padavine. Jutarnja temperatura od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 21 do 27, na jugu do 30 stepeni.

 

U srijedu će u Bosni prije podne pretežno oblačno sa kišom ili lokalnim pljuskovima. U ostatku dana razvedravanje i prestanak padavina. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 10 do 16, na jugu do 20, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 24 celzija.

 

U četvrtak će biti sunčano. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 14, a dnevna od 16 do 22, na jugu do 26 stepeni.

 

 

Izvor: Klix

Više...

U Brčkom promovisana knjiga „Znanje u kasnoj islamskoj filozofiji“

 

Medžlis Islamske zajednice Brčko u subotu je organizovao promociju knjige turskog autora Ibrahima Кalina u prevodu Rusmira Šadića pod nazivom „Znanje u kasnoj islamskoj filozofiji“.

 

“Razlog zašto sam se odlučio da prevedem ovo djelo jeste što na bosanskom jeziku nema djela o islamskoj filozofiji, a koja su napisali turski autori te smo na taj način htjeli izložiti tursko gledište o islamskoj filozofiji“, istakao je Haris Dubravac, prevodilac ove knjige.

 

"Promovisana je knjiga savremenog turskog autora i publiciste Ibrahima Kalina. Riječ je o jednoj zanimljivoj knjizi i autoru koji sve više postaje prepoznatljiv na ovom području i naš je cilj da kroz ovu promociju predstavimo samog autora, ali i ovo njegovo djelo“, naglasio je Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

 

Iz Medžlisa Islamske zajednice Brčko su najavili da će i u budućnosti nastaviti sa tradicijom organizovanja ovakvih i sličnih promocija.

 

  

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom promovisana knjiga „Znanje u kasnoj islamskoj filozofiji“

 

Medžlis Islamske zajednice Brčko u subotu je organizovao promociju knjige turskog autora Ibrahima Кalina u prevodu Rusmira Šadića pod nazivom „Znanje u kasnoj islamskoj filozofiji“.

 

“Razlog zašto sam se odlučio da prevedem ovo djelo jeste što na bosanskom jeziku nema djela o islamskoj filozofiji, a koja su napisali turski autori te smo na taj način htjeli izložiti tursko gledište o islamskoj filozofiji“, istakao je Haris Dubravac, prevodilac ove knjige.

 

"Promovisana je knjiga savremenog turskog autora i publiciste Ibrahima Kalina. Riječ je o jednoj zanimljivoj knjizi i autoru koji sve više postaje prepoznatljiv na ovom području i naš je cilj da kroz ovu promociju predstavimo samog autora, ali i ovo njegovo djelo“, naglasio je Mustafa efendija Gobeljić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Brčko.

 

Iz Medžlisa Islamske zajednice Brčko su najavili da će i u budućnosti nastaviti sa tradicijom organizovanja ovakvih i sličnih promocija.

 

  

 

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com