Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 05 Maj 2022

Lidl ipak odustaje od BiH? Investicijske kapacitete prebacuju u Tursku

 

Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini - FIPA potvrdila je Feni kako od Lidla nije dobila službenu obavijest o napuštanju tržišta BiH, no da neslužbeno doznaju da će nakon napuštanja našeg tržišta, sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj.

"Lidl nas nije službeno obavijestio o napuštanju tržišta BiH, iako su proces registracije završili i bili u postupku pronalaženja lokacija za njihove markete. Međutim iz medija smo saznali da se oni ipak povlače iz BiH, jer su nezadovoljni određenim postupcima naših institucija prema jednom tako velikom investitoru kao što je Lidl", kazali su iz FIPA-e.

 

Napomenuli su kako FIPA nije imala direktan kontakt u postupku njihove registracije na tržištu BiH, ali su aktivno pratili proces njihovog dolaska tokom 2021. godine.

 

Pritom su naglasili kako su neslužbeno saznali da su iz navedene kompanije, kao razloge napuštanja našeg tržišta, naveli - presporu administraciju, previsoke cijene zemljišta na lokacijama za investiranje, te nefleksibilnost u komunikaciji s institucijama od kojih su tražili dozvole.

 

"Također, neslužbeno smo obaviješteni da će nakon napuštanja našeg tržišta, sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj", zaključili su iz FIPA-e.

 

Lidl je u BiH do sada registrovao četiri podružnice u Bosni i Hercegovini, od kojih su dvije u Sarajevu i po jedna u Banjoj Luci i Brčkom. Direktor Lidla BiH Allan Halamić naveden je kao zastupnik svih podružnica. Osim njega, u Upravi društva su i izvršni direktori Roland Thomas Schreiber, Dean Sunek i Kristijan Zaec.

 

Prema ranijim najavama, Lidl je u BiH planirao otvaranje minimalno šest objekata, a prvi su trebali biti otvoreni već u ovoj godini. Nedavno su zaposlili i prve radnike koje su poslali na obuku u Srbiju i Hrvatsku. Ipak, kako se sada čini od ove investicije neće biti ništa.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: Insistiranje na pravdi i procesuiranju odgovornih

  • Objavljeno u BiH

 

Danas je prigodnim programom na Spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

Djeca su održala prigodan program, a cvijeće položile porodice ubijenih, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić te brojni predstavnici svih nivoa vlasti i udruženja.

 

Program obilježavanja ovog datuma organizovali su Skupština i Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa Udruženjem roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995 i otac ubijene Jasmine Hodžić, rekao je kako nakon dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa obilježavaju 5. maj, kojeg je Skupština Kantona Sarajevo proglasila danom ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.

Kazao je kako je teško danas biti ovdje te podsjetio da je ubijeno 1.601 dijete.

- Teško je biti ovdje, ali mi smo nastojali u saradnji s Kantonom, Gradskom upravom i ostalima koji su dali izuzetnu podršku za ovu manifestaciju da pokažemo svijetu još jednom šta smo preživjeli, gdje smo bili, šta su djeca preživjela, kako su djeca ubijana i sve ostalo što se dogodilo u ovoj lijepoj Bosni i Hercegovini, a pogotovo u Sarajevu, Srebrenici i ostalim gradovima, da sad ne bih nabrajao, znamo mi dobro to - rekao je Hodžić.

 

Naglasio je kako je njegovo jedino dijete ubijeno.

- Supruga i ja nemamo više nikoga. Ali, kad dođem ovdje ili kad dođem bilo gdje, a pogotovo naše udruženje… Naše udruženje roditelja je jedna velika, fantastična porodica, gdje roditelji nađu sve ono što ne mogu nigdje drugo naći, i smiraj i razgovor i da se popije i kafa. A ovo danas ovdje, kad vidite ovoliki broj djece…, naše djece, sve su ovo moja djeca, sva djeca su moja djeca, zato sam ja opstao ove sve godine - rekao je Hodžić.

 

Kazao je da je danas biti ovdje i čuti ovu djecu veličanstveno.

Prisjetio se i ubijene kćerke Jasmine koja je bila izuzetno svestrana, učestvovala u brojnim vannastavnim aktivnostima, uspješna učenica Srednje ekonomske škole i sanjala o upisu na fakultet.

 

- Imali smo snove sa njom. Međutim, ugašeni su. Ugašeno je i nešto što se možda rijetko dešava, a desilo se, kada nema ratnih dejstava, kad je sve mirno, kad su zločinci samo čekali da djeca izađu iz podruma i osjete zrak, poigraju se i udahnu čistog zraka, e tada su oni smišljeno ubijali našu djecu - rekao je Hodžić.

Podsjetio je na otpor pružen na odbranu grada i države.

 

Hodžić se osvrnuo i na činjenicu da brojni oni koji su počinili zločine nisu odgovarali za njih.

Rekao je kako nikoga ne mrze, ali da neće zaboraviti ono što se dogodilo.

 

- Ovo udruženje, s ponosom govorim, je jedno od najvećih udruženja koje gaje tradiciju kulture sjećanja i gajit će dok i jedan roditelj bude živ - poručio je Hodžić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je kako se danas sjećamo ubijene djece opkoljenog Sarajeva i odaje se poštovanje svim žrtvama.

 

- Ono što u ovom trenutku najviše boli i na šta posebno ukazujemo i uvijek ćemo ukazivati dok se ta stvar ne dovede na pravo mjesto, je to da je tek mali broj onih koji su naređivali gnusne zločine odgovarao. Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisanje Sarajeva, granatiranje Sarajeva i za ubistvo 1.601 djeteta. Insistirat ćemo da svi odgovaraju. Oni koji su odgovorni, broje se na stotine i hiljade, i to je posao koji treba da radi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine - rekao je Džaferović.

Dodao je kako se zna ko je opsjedao Sarajevo, koliko je bilo artiljerijskih oruđa, ko su bili nalogodavci i komandanti, snajperisti..

Smatra kako trebaju odgovarati svi koji su činili zločine i da je to posao Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dana sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.-1995.

 

Izvor: Anadolija

Više...

Tokom vikenda i proteklih praznika zabilježeno sedam saobraćajnih nezgoda u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Pregled značajnih sigurnosnih događaja u periodu od 29.04.2022. od 06,00 sati do 05.05.2022. godine do 06,00 sati

 

 

KRIMINALITET:

U periodu vikenda i proteklih praznika na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je pet krivičnih djela i to tri teške krađe, jedna krađa i teška tjelesna povreda.

 

JAVNI RED I MIR:

U navedenom vremenskom periodu zabilježeno je četiri događaja narušavanja javnog reda i mira od kojih izdavajamo događaj od dana 29.04.2022. godine kada je u 08.30 sati slobode lišeno lice E.K. rođen 1979. godine u Gradačcu, nastanjen u naselju Prutače zbog počinjenog prekršaja iz člana 4. “Drsko ponašanje” i člana 8. “Ometanje vršenja službenih poslova i zadataka” Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

 

SAOBRAĆAJ:

 

Tokom navedenog perioda zabilježeno je sedam saobraćajnih nezgoda.

 

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 67 vozača i vozila. Od toga 30 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, osam lica jer su vozilima upravljali prije sticanja prava na upravljanje, jedno lice koje je upravljalo vozilom u vrijeme tzrajanja zabrane upravljanja, dva lica koja su vozilima upravljala neregistrovanim prikolicama, sedam lica jer su upravljala vozilima neregistrovanim vozilima, dva lica jer u vozačkim dozvolama nisu imala naznačenu odgovarajuću kategoriju za upravljanje vozilima, četiri lica jer su vozilima upravljala nakon isteka važnosti potvrde o registraciji, tri lica jer su upravljali vozilima bez potvrde o poznavanju propisa, dva lica zbog upravljanja pretovarenim vozilima, četiri lica jer su vozilima pridodali prikolice bez naznačene odgovarajuće kategorije, dva lica jer su vozilima upravljala uz nepropisno označen teret, jedno lice koje je upravljalo vozilom sa neobezbijeđenim teretom i jedno lice koje je upravljalo vozilom sa prikolicom bez regisatrskih oznaka.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Cijene opet divljaju, litar dizela 3,19 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Na benzinskim pumpama u Banjaluci novi cjenovnici. Gorivo je opet poskupjelo u prosjeku za pet feninga.

 

Tako litar dizela košta 3,19 KM, a do juče je bio 3,14 KM.

 

Nove cijene iznenadile su vozače jer je Dragan Trišić iz Grupacije za promet naftnim derivatima iz Privredne komore dva dana prije rekao da kod nas za sada cijene ostaju nepromijenjene.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

U bh. gradu aktivan požar na djelimično miniranom terenu

  • Objavljeno u BiH

 

Aktivan je požar na Gašinom brdu u Konjicu gdje gori šuma i nisko raslinje, a gdje je teren djelomično miniran.

 

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neratvanskog kantona (CZ HNK) navode kako za sada nema prijetnje stambenim i drugim objektima.

 

Od rano jutros gori i na gradskoj deponiji Ada u Čapljini, a iz ovog centra ističu da je požar pod kontrolom.

 

U protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježeno je ukupno sedam požara.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

NOVITETI NA IZBORIMA: U oktobru glasačke kutije okrenute prema biračkom odboru

 

Centralna izborna komisija BiH izmjenila je Pravilnik o sprovođenju izbora, kojim je, između ostalog propisano da glasačke kabine budu okrenute prema članovima biračkih odbora i posmatrača.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a rekao je da je ova novina uvedena kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića i takozvani bugarski voz, kao i zloupotreba pomoći drugog lica pri glasanju.

On je rekao da se ukida i praksa čitanja naglas imena glasača te da se glasački listić ovjerava posebnim štambiljem te pečaćenjem biračkog spiska u posebnu kovertu nakon zatvaranja biračkog mjesta.

 

 

"Na ovogodišnjim izborima prvi put se uvodi elektronska prijava za glasanje poštom ili u diplomatsko konzularnim predstavništvima", rekao je Arnautović.

 

Kao i protiv odluke o raspisivanju izbora, protiv ovog pravilnika glasao je Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH.

 

"Izborni zakon tačno je naveo šta birači iz inostranstva treba da podnesu, a toga nema u zakonu. Niko nam ne može dati za pravo da proširimo pravilnikom uslove propisane zakonom", rekao je Rogić.

 

Izvor: Nezavisne

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com