Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 29 Juni 2022

Brčko: Ubuduće studenti mogu u banku na praksu

  • Objavljeno u Brcko

 

Predstavnici Ekonomskog fakulteta Brčko Univerziteta iz Istočnog Sarajeva i Adiko banke filijala Brčko potpisali su danas Memorandum o poslovnoj saradnji.

 

Zainteresovani studenti Ekonomskog fakulteta koji upišu četvrtu godinu studija mogu ubuduće obavljati praksu i sticati nova znanja u ovoj banci.

 

Memorandumom koji je potpisan danas sa ovom bankom, prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta u Brčkom Lazara Radovanovića, samo se nastavlja saradnja jer su se dosadašnja iskustva pokazala kao izuzetno dobra.

 

Dekan Radovanović govoreći o iskustvima studenata kaže da mnogi studenti koji žele da napreduju sami idu u banku i pitaju za praksu.

 

Prema njegovim riječima do sada su se studenti oba smjera, koji se izučavaju na Ekonomskom fakultetu u Brčkom, prijavljivali na praksu i sticanje novih znanja u banci.

 

„Dosadašnja iskustva kolektiva banke u radu sa studentima Ekonomskog fakulteta su zaista odlična. Mnogi od njih su svoju karijeru izgradili u ovoj banci, a mi smo tu da na najbolji način prenesemo praktično znanje i da budemo podrška studentima u njihovom daljem razvojnom putu,“ izjavila je Sandra Vidaković, regionalni menadžer za prodaju u ovoj banci.

 

Studenti koji žele da rade u banci i da steknu iskustva iz oblasti bankarstva prvo potpisuju ugovor na tri mjeseca uz određenu naknadu da bi potom ukoliko se nađe obostrani interes mogli ostvariti i stalno zaposlenje u ovoj finansijskoj ustanovi.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BiH dobila novi, obnovljeni, granični prijelaz

  • Objavljeno u BiH

 

Granični prijelaz Кotroman između Srbije i Bosne i Hercegovine otvoren je danas, poslije obnove u koju je uloženo više od 4,6 miliona eura, javlja N1 Sarajevo.

Za radove koji su trajali tri godine je 2,1 milion eura obezbijeđeno iz pretpristupnih fondova EU, a nešto više od 2,5 miliona eura kroz nacionalno sufinansiranje preko Uprave carina za prvu fazu, i Republičke direkcije za imovinu za drugu fazu izgradnje.

 

Projekat je dio šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama. U okviru novog graničnog prijelaza Кotroman nalaze se po tri saobraćajne trake na ulazu i izlazu iz Srbije, što će značajno ubrzati putnički promet, ali i promet robe, saopštila je Uprava carina.

 

Kako je navedeno, preko graničnog prijelaza Кotroman vodi najkraći put do Boke Кotorske, pa se očekuje da će se mnogi putnici već tokom predstojeće sezone odlučiti da tuda krenu put mora, što će doprinijeti rasterećenju najfrekventnijeg prijelaza prema Crnogorskom primorju, graničnog prijelaza Gostun, čija rekonstrukcija je u toku.

 

Izvor: N1

Više...

Za sedmodnevno kupanje u Neumu potrebno raditi dva mjeseca

  • Objavljeno u BiH

 

Ukoliko se četvoročlana porodica odluči da ove godine ljetuje u jedinom BiH gradu na moru, treba da izdvoji između 900 i 3.000 KM i to samo za smještaj i putne troškove, a sve u zavisnosti od toga da li želi odsjesti u luksuznijim hotelima ili u privatnom smještaju.

 

Na gore navedenu cijenu potrebno je dodati cijene hrane, a u zavisnosti od toga da li će se hraniti u restoranima ili će svratiti u prodavnicu po namirnice, biće neophodno da potroše još koju stotinu KM.

 

Prema tome, da bi otišli na neko pristojno ljetovanje, potrebno je da izdvoje barem dvije prosječne plate u RS, čiji iznos je trenutno 1.105 KM.

 

Naime, turistima koji dolaze iz Banja Luke ili okolnih mjesta, a uzevši u obzir stalni rast cijena goriva te da je udaljenost oko 300 i više kilometara, samo za putne troškove, odnosno dok plate gorivo u oba smjera, potrebno je u prosjeku oko 150 KM, i to u slučaju da ne idu auto-putem i preko Hrvatske, već preko dionice puta Stolac – Neum, pišu Nezavisne novine.

 

U suprotnom, dodatno se naplaćuje putarina, koja na jednoj dionici puta Sarajevo – Mostar košta 2,5 KM, dok vožnja auto-putem Banja Luka – Doboj iznosi sedam KM, a ista cijena je i na dionici Zenica – Sarajevo.

 

Ponude koje se mogu pronaći na Bookingu, a ukoliko građani žele odsjesti u hotelima sa četiri zvjezdice, za noćenje sa doručkom iznose od 180 do 240 KM po osobi. S tim u vezi, ako bi se četvoročlana porodica odlučila za tu opciju, sedmodnevni boravak bi ih, sudeći prema dostupnim informacijama, koštao oko 3.000 KM, i to bez taksi.

 

Ipak, ponuda je raznovrsna te postoje i one jeftinije i primamljivije ponude, pa tako cijena apartmana u jednoj vili, barem u prvoj polovini jula, iznosi oko 750 KM za dvije odrasle osobe i dva djeteta.

 

Osim toga, mogu se pronaći i tzv. last minute ponude, u kojima dvije odrasle osobe i dva djeteta smještaj mogu pronaći i za 678 KM.

 

Kako je potvrdila jedna Banjalučanka koja trenutno boravi u Neumu, cijena smještaja u njenom hotelu košta 100 eura za noćenje sa doručkom, dok njen prijatelj u drugom hotelu jedno noćenje plaća 100 KM.

 

U restoranima, priča ona, ručak košta oko 20 KM, što, kako kaže, i nije mnogo s obzirom na to da su cijene porasle.

Sa druge strane, cijene pića su ipak nešto više, te je tako za jedno točeno pivo potrebno izdvojiti i po šest-sedam KM.

Ona se odlučila da, umjesto preko Hrvatske, ovaj put ide dionicom Stolac – Neum, koja još nije u potpunosti završena, ali se očekuje da će uskoro biti puštena u funkciju.

Nekih pola sata smo se vozili lošim dijelom dionice, ali ostatak puta je zaista dobar, što uveliko pomaže putnicima da brže stignu do jedinog bosanskohercegovačkog grada koji ima izlaz na more – kazala je ova Banjalučanka.

Turistička sezona u Neumu već se zahuktava, a posjetioci će uskoro moći da putuju na odmor novim putem Stolac – Neum, bez čekanja na granicama i bez gužvi.

 

Izgradnja i puštanje u promet ove dionice pozitivno će uticati na turiste, ali i mještane ovih opština, koji će sada lakše putovati.

Kako prenose mediji, svečano otvaranje očekuje se krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

 

Izvor: Hayat.ba

Više...

Odjeljenje za javnu sigurnost pruža pomoć u potrazi za nestalom osobom u Općini Lopare

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za javnu sigurnost, Jedinica za civilnu zaštitu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će danas, 29. 6.2022. godine na zahtjev općine Lopare, organizovati pomoć u potrazi za starijom nestalom osobom na teritoriji ove općine.

 

U potrazi će, iz Brčko distrikta BiH, učestvovati 10 pripadnika Odjeljenja zajedno sa 10 pripadnika brčanskih nevladinih organizacija, Gorske službe spašavanja Brčko te Norveške narodne pomoći, uz angažovanje 5 terenskih vozila, sanitetskog vozila i drona.

 

Odjeljenje za javnu sigurnost i volonteri će pružiti pomoć u saradnji sa Policijom Općine Lopare, lokalnim vlastima Lopara te Republičkom upravom civilne zaštite Republike Srpske.

Više...

Buknulo crno tržište nafte u RS-u: Litar dizela moguće kupiti i za 2,6 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Enorman rast cijena goriva posljednjih mjeseci podstakao je crno tržište u Republici Srpskoj na kojem se dizel i benzin trenutno mogu kupiti za jednu marku jeftinije nego na benzinskim pumpama, saznaje Capital. Cijene goriva na benzinskim pumpama u RS-u kreću se od 3,49 do 3,70 KM po litru, a sve su glasnije prognoze da će one ići i na četiri KM.

Međutim, prema informacijama Capitala-a, litar dizela se na crnom tržištu, može kupiti i za 2,6 KM, a na pojedinim mjestima i ako znate „prave ljude“, čak i jeftinije. Sagovornici objašnjavaju da se crno tržište snabdijeva gorivom iz nelegalnog uvoza tako što nisu plaćene ekstremno visoke dažbine državi ili zahvaljujući krađi goriva, najčešće iz javnih preduzeća i građevinskih mašina. U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nemaju saznanja o nelegalnom uvozu, a isto kažu i u Inspektoratu RS koji je svoje snage skoncentrisao na kontrole zvaničnih prodajnih mjesta.

„Inspektorat RS od početka godine pa do danas nema saznanja niti bilo kakvih dojava o nelegalnoj prodaji goriva od strane fizičkih i pravnih lica u RS-u. Naše kontrole uglavnom se odvijaju po redovnom rasporedu, a samim tim praćenjem rasta cijena svakodnevno se kontrolišu benzinske pumpne stanice“, kazali su u Inspektoratu. Dodali su da svakodnevno dobijaju određeni broj predstavki, a koje se uglavnom odnose na primjedbe, nedostatke i određene usluge koje se isključivo odnose na zaštitu prava potrošača. Visoke cijene stimulišu crno tržište Ekonomski analitičar Igor Gavran kaže da ga informacije Capital-a ne iznenađuju jer smo slično već doživjeli na tržištu cigareta.

 

„Kada su cijene cigareta premašile nivo prihvatljiv većini kupaca došlo je do ekspanzije crnog tržišta. Naravno, mnogo je lakše trgovati tako cigaretama nego gorivom, ali imali smo nekada situaciju da se na nekim pumpama ili mimo zvaničnih pumpnih stanica lož ulje prodavalo i sipalo direktno u rezervoare vozila po drastično nižim cijenama u odnosu na dizel gorivo“, ističe Gavran. Kaže da, ukoliko se zaista raširi, možda ova pojava makar skrene pažnju vlasti da su neophodne mjere kako bi se zaštitili građani i privreda.

 

„Ako su već pokazali da ih zanima jedino budžet i da ih nije briga za potrebe građana i privrede onda bi ovakva pojava, koja znači izbjegavanje u potpunosti plaćanja poreza i akciza, možda mogla podstaknuti vlasti da je onemoguće suspenzijom akciza i smanjenjem PDV-a, pa bi u legalnim tokovima gorivo bilo jeftinije, a određeni prihodi, ipak, bi išli i u budžete“, zaključuje Gavran.

Prema podacima UIO BiH samo prihodi od akciza na naftu i naftne derivate u prvih pet mjeseci ove godine iznosili su 201,6 miliona KM, što je 8,4 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Ukoliko se tome dodaju prihodi od PDV-a koji iznosi 17 odsto po litru goriva, a koje je danas za oko 80 odsto skuplje nego godinu ranije, jasno je da država i te kako ima prostora da reaguje i odrekne se dijela prihoda, ali i da će, ukoliko dođe do značajnijeg rasta crnog tržišta, budžeti to sigurno osjetiti.

 

Izvor: Capital

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com