Menu

Utorak, 12 Juli 2022

Raspisan Javni poziv za rekonstrukciju “Malezijskog puta”

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za javne poslove Vlade Brčko distrikta, raspisalo je nedavno javne nabavke koje se tiču izbora najpovoljnijeg ponuđača i to za tender u vrijednosti od 85.470,00 KM, bez PDV-a, a koji se odnosi na izradu projektne dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju puteva i ulica na području Brčko distrikta, otvrđeno nam je iz Vladinog Pododjeljenja za puteve i parkove.

 

„Sredinom prošlog mjeseca raspisana je i druga Javna nabavka, od 98 LOT-ova, za odabir najboljih ponuđača za izgradnju i rekonstrukciju puteva i ulica u Brčko distriktu u visini od 4.000.941,77 KM, bez PDV-a“, istakao je šef Pododjeljenja za puteve i parkove, Avdulah Čandić.

 

Čandić je izdvojio tri najznačajnija projekta koji se mogu ralizovati ovim pozivom, a tiču se rehabilitacije dijela „Malezijskog puta“ u dužini od 2.100 metara, izgradnje mini obilaznice pored naselja Čardaklije kao i nastavak izgradnje puta Šatorovići – Srebrenik u dužini od 2.150 metara.

 

Prema njegovim riječima otvaranje ovih tendera zakazano je za 8. avgust ove godine, a završetak većine poslova prema očekivanjima Avdulaha Čandića može biti realizovano do kraja ove godine.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Stanovi po kvadratnom metru poskupili za 500 maraka

  • Objavljeno u Brcko

 

U odnosu na prošlu godinu na prostoru Brčko distrikta BiH došlo je do poskupljenja stanova za 500 maraka po metru kvadratnom. Iako je kvadrat znatno poskupio, stanovi se ipak traže što se najviše odrazilo na početak ove godine.

 

Na globalnom nivou cijene rastu u svim granama privrede. To se odrazilo i na porast cijena prilikom kupovine nekretnina.

 

„Na prostoru distiktra, takođe je došlo do osjetnog rasta cijena nekretnina. Cijene stanova u novogradnji u Brčkom trenutno se kreću od 1.800 do 2.200 maraka po metru kvadratnom, dok su cijene nešto povoljnije kod stare gradnje“, ističe Gorana Tanasić, vlasnik jedne od brčanskih Agencija za prodaju nekretnina.

 

Tanasić kaže da je na početku ove godine zabilježena veća potražnja stanova u Brčkom u odnosu na prošlu godinu za isti period.

 

„U Brčkom su najviše traženi stanovi u novogradnji. Isto tako, traže se i kuće i placevi nakon perioda korone“, dodaje Tanasić.

 

Iz ove Agencije za prodaju nekretnina kažu da što se tiče cijena prodaje stanova po metru kvadratnom, zabilježen je najveći porast cijena do sada, koji se vjerovatno neće zaustaviti.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčanska Vlada od naredne akademske godine, prvi put stipendira i drugi ciklus studija

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade od naredne akademske godine uvodi još jedan nivo stipendiranja, a odnosi se na master studije.

 

 

„Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste da će prvi put od kako je Distrikta, mogućnost stipendiranja imati i brčanski studenti takozvanog drugog ciklusa, odnosno master studija. Planirano je da za ovaj nivo podržimo trideset studenata“, kaže šef resornog Odjeljenja Zoran Bulatović.

 

Pored pomenutog u ovom kontekstu, postoji još jedna novina. Riječ je o tome da će isplata stipendija, koja je bila u deset rata po 200 maraka, sada biti prebačena na račune studenata u dvije tranše.

 

„Donijeli smo odluku da isplatu stipendija povezujemo sa „fiskalnom godinom“. To znači da će za tri mjeseca(oktobar, novembar i decembar) stipendije biti uplaćene do kraja tekuće, a preostalih sedam takođe u jednoj tranši, doznačene studentima početkom naredne godine“, precizirao je Bulatović.

 

Usvojenom odlukom brčanska Vlada je predvidjela ukupno 200 stipendija, od toga 170 za studente prvog ciklusa i 30 za one koji upišu master studije. Tokom ovog mjeseca biće objavljen javni poziv, a cijela procedura bi trebala biti okončana do kraja septembra.

 

„Po okončanju prijava biće jasno kakav je interes studenata. U slučaju da broj oniih koji ispunjavaju uslove bude veći od sada predviđenog, nastojaćemo da kroz predstojeći rebalans Budžeta osiguramo eventualno nedostajuća sredstva, kako bi svi studenti sa područja Distrikta koji ispunjavaju uslove, stipendije i dobili“, zaključio je šef Odjeljenja za obrazovanje brčanske Vlade, Zoran Bulatović.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bit će održana u četvrtak u Brčkom

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine održat će 128. Plenarnu sjednicu u Brčkom u četvrtak, 14. jula.

 

Konferencija za medije bit će održana nakon sjednice, u petak, 15. jula, s početkom u 9 sati u dvorani Osnovnoga suda u Brčkom.

 

Predstavnicima medija obratit će se predsjednik Ustavnoga suda BiH Mato Tadić i dopredsjednici Miodrag Simović i Mirsad Ćeman.

 

Izvor: Otisak

Više...

Koliko možete u BiH unijeti voća, alkohola, cigareta, novca...

  • Objavljeno u BiH

 

Svaki putnik prilikom ulaska u carinsko područije BiH sa sobom može unijeti lični prtljag, ali treba paziti šta se u njemu nalazi, te u kojim količinama.

 

Roba nekomercijalnog karaktera je roba za koju se određeni carinski postupak zahtijeva povremeno i čija vrsta i količina ukazuju na to da je namijenjena za privatnu, ličnu ili upotrebu u domaćinstvu primaoca ili lica koje je unosi ili je jasno da se radi o poklonima.

 

Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se lični prtljag putnika, te roba nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika koju putnici unose sa sobom iz druge države u propisanoj vrsti, količini i vrijednosti.

 


Dobro treba prilaziti pri unosu cigareta. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina odobrava se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i danu: duvan i duvanski proizvodi: do 200 cigareta, ili do 100 cigarilosa, ili do 50 cigara, ili do 250 grama duvana za pušenje, ili odgovarajuća proporcionalna kombinacija.

 


Od plaćanja dažbina oslobođeni su i alkohol i alkoholna pića: s učešćem alkohola većim od 22 odsto volumena, ili nedenaturisani etilni alkohol s učešćem alkohola od 80 odsto volumena i više - jedna litra, ili s učešćem alkohola 22 odsto volumena i manje: dvije litre. Mirnog vina mogu se unijeti četiri litre, a piva 16 litara.

 


Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika ograničava se na predmete u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu. U tu vrijednost ne uračunava se naprijed nabrojana roba (duvan i duvanski proizvodi, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo).

 

Prema podacima UIO BiH, ako je vrijednost pojedinog predmeta koji se uvozi veća od 600 KM, u svrhu ostvarivanja oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina, vrijednost takvog predmeta ne može se podijeliti, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dva ili više lica.

 

Recimo, ako putnik unosi televizor carinske vrijednosti 800 KM, ne može se podijeliti njegova vrijednost, pa da se na vrijednost od 600 KM oslobodi od plaćanja uvoznih dažbina, a da se na dio vrijednosti od 200 KM obračunaju i naplate dažbine.

 

Tada će carinski organ obračunati i naplatiti uvozne dažbine i druge indirektne poreze na cjelokuponu carinsku vrijednost televizora od 800 KM.

 

U BiH mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda koje su izuzete od fitosanitarnog pregleda i propisanog postupanja. U pitanju su, na primjer, svježe voće i povrće (izuzev krompira), ukupne težine do pet kg.

 

 

 

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrda ljekara, recept).

 

Svi putnici koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 evra dužni su da prijave carinskom organu na svakom graničnom prelazu u BiH.

 

Dozvoljeno je unijeti ili poslati u BiH i lične pošiljke mesa i mlijeka i njihovih proizvoda (osim mlijeka u prahu za dojenčad, dječije hrane, i specijalne hrane ili specijalne hrane za kućne ljubimce potrebne iz medicinskih razloga), pod uslovom da one dolaze iz države članica EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švajcarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije.

 

 

 

Dozvoljeno je unijeti ili poslati u Bosnu i Hercegovinu lične pošiljke mlijeka u prahu za dojenčad, dječije hrane i specijalne hrane potrebne iz medicinskih razloga pod uslovom da one dolaze iz države članice EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švajcarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije i da, između ostalog, njihova zajednička količina ne prelazi ograničenu masu od jedan kg po osobi.

 

Dozvoljeno je unijeti ili poslati u BiH lične pošiljke ribljih proizvoda iz država članica EU, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švajcarske, Farskih ostrva, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije pod uslovom da je svježa riba, očišćena, a masa ribljih proizvoda ne prelazi, po osobi, jedan kg ili masu jedne ribe, zavisno od toga šta je teže.

 

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com