Menu

Srijeda, 13 Juli 2022

Vlada Distrikta usvojila Odluku o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja

  • Objavljeno u Brcko

 

Na 63. redovnoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH, danas je na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojena Odluka o odobravanju Programa utroška sredstava za stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja u Brčko distriktu BiH.

 

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje, kazao je da je predviđeno stipendiranje 100 učenika u deficitarnim zanimanjima i to sa 100 KM na mjesečnom nivou.

 

„Pozivam učenike da iskoriste mogućnost drugog upisnog roka za upis u srednju Tehničku školu i to na tri smjera: zidar-keramičar, bravar-obrađivač metala rezanjem i zavarivač-varilac. Stipendiranje je jedan vid stimulansa da se upišu slobodna mjesta u ovim smjerovima, kako bismo imali planirani broj od upisanih 100 učenika za stipendiranje“, kazao je Bulatović, dodajući da su kriteriji za dobijanje stipendije da učenik ima prebivalište na području Distrikta i da je redovan učenik smjera deficitarnog zanimanja.

 

Vlada je, također, usvojila prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge koji se tiče odobravanja Programa utroška sredstava donacija za utrošak električne energije aktivnim potrošačima iz kategorije domaćinstava za 2022. godinu.

 

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, u svom obraćanju novinarima kazao je da Program obuhvata novčana sredstva u iznosu od 1.605.000,00 KM, s tim da je uslov za dobijanje ove pomoći, zbog teške ekonomske situacije na području Brčko distrikta BiH, aktivno brojilo u vremenskom periodu od 1. 1. do 31. 5. 2022. godine. Ova finansijska sredstva neće moći koristiti izabrani imenovani zvaničnici Brčko distrikta BiH, rukovodioci javnih preduzeća i svih drugih pravnih lica osnovanih od strane Distrikta kao i nosioci pravosudnih institucija.

 

„Naša želja jeste da prije svega pomognemo građanima zbog teške finansijske situacije do koje je došlo nakon korona virusa, ali i usljed drugih razloga koji se dešavaju u našem širem okruženju. Imamo namjeru da omogućimo ovu subvenciju aktivnim potrošačima na području Distrikta kojih, prema dobijenim podacima od JP „Komunalno Brčko“ ima oko 30.000 iz kategorije domaćinstva“, izjavio je Šadić.

 

Ujedno, na održanoj sjednici Vlada je usvojila Program mjera za zdravstvenu zaštitu životinja na području Brčko distrikta BiH za 2022. godinu na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kojim se utvrđuje provođenje mjera za sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja te način finansiranja u 2022. godini.

Više...

Danas otvaranje teniskog kompleksa u Visokom, Đoković glavna zvijezda

  • Objavljeno u BiH

 

Danas će Arheološki park "Ravne 2" biti teniski centar regije, a glavna zvijezda svečanog otvaranja Regionalnog centra za pripreme vrhunskih tenisera će biti Novak Đoković.

 

Radovi na teniskim terenima sa tvrdom podlogom i šljakom završeni su jučer, a današnji cjelodnevni program počinje u 10 sati mečevima kadetskih reprezentacija do 12 godina između Italije i Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije te Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

U 15 sati planirana je promocija pjesme Gorana Karana "Moja ostavština je ljubav", a sat vremena kasnije počinje centralni događaj - egzibicioni mečevi ponajboljih tenisera iz regiona.

Tako će se na terenu sastati Novak Đoković koji je prije nekoliko dana osvojio Wimbledon i Ivan Dodig, te Aljaž Bedene i Aldin Šetkić. Program će zatvoriti meč dublova u kojem će Đoković i Šetkić igrati protiv Bedenea i Dodiga.

 

Događaj će direktno prenositi Sport Klub, a program u Visokom se nastavlja sutra kada će centralne figure biti slavni košarkaši Jusuf Nurkić, Mirza Teletović i Džanan Musa.

 

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Situacija nije alarmantna, ali je najavljen novi val

  • Objavljeno u BiH

 

Broj zaraženih koronavirusom ponovno je u porastu. No, situacija nije alarmantna, poručuju liječnici, jer postojeći, omikron soj, ne izaziva teža oboljenja.

 

Nakon kratkog predaha, koronavirus ponovo kuca na vrata bh. građana. U posljednja 24 sata, u Federaciji Bosne i Hercegovine virus je potvrđen kod 80 osoba. U Republici Srpskoj zaražena je jedna manje, a u Brčko Distriktu ukupno šest. Iako situacija nije alarmantna, očekuje se rast broja novozaraženih u narednom periodu.

 

“Još uvijek to nije tako dramatično. Sigurno u zadnjih 15-20 dana, svaki dan se povećava broj novozaraženih. Očekujemo po povratku sa destinacija naših građana, nakon dolaska turista, taj broj će se sigurno povećati”, kaže Ednan Drljević, Opća bolnica Sarajevo.

 

Ohrabrujući podatak je što trenutni omikron soj vrlo rijetko uzrokuje upalu pluća. Pacijenti koji traže pomoć, uglavnom imaju blage simptome koronavirusa.

 

“Povišena temperatura, bolovi u mišićima, kostima, opšte loše stanje, gubitak okusa koji nije toliko dugotrajan kao što je ranije bio. Obzirom da je ljetne vrijeme, javljaju se još proliv i povraćanja”, pojašnjava Merima Šišić, specijalista urgentne medicine.

 

70 do 80% novozaraženih su nevakcinisane osobe. A osim fizičkih oboljenja, koronavirus i postcovid ostavljaju posljedice i na psihološkoj osnovi.

 

“Ljudima je ta izolacija i povlačenje teško palo. Posebno mladim ljudima, tinejdžerima, djeci koja su bila na online nastavi. Bila je povećana anksioznost, ljudi su se plašili, povlačili, neki depresivni simptomi su se javljali. Mnogi od njih su izgubili svoje najbliže, što je naravno uticalo na njihovo raspoloženje”, kaže Đana Lončarica, psihologinja i psihoterapeutkinja.

 

Stručnjaci predviđaju da će borba sa postcovidom trajati godinama, iako građani često zanemaruju njegovo postojanje. Uprkos tome što je hroničnim bolesnicima i osobama starijim od 60 godina preporučena i četvrta doza, sumnjaju i u učinkovitost vakcina.

 

“Vakcinacija je potrebna, ali pitanje je koja i u kojem obliku, i koliko dugo traje imunitet. Ipak ovaj imunitet traje puno kraće, nego što smo ranije pretpostavljali. Mora biti neko tijelo na nivou države koje bi donijelo propise o broju revakcinacija i vrsti vakcine”, ističe Drljević.

 

Iako su kliničke slike pacijenata blage, zabrinjavajuće je brzo širenje broja zaraženih. Porastu broja doprinijelo je potpuno odsustvo osnovnih mjera. Istim ćemo se možda vratiti već na jesen, kada je najavljen novi val koronavirusa.

 

Izvor: N1

Više...

Džaferović sa predsjednikom Britanskog parlamenta: BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Lindsayjem Hoyleom i Sveparlamentarnom grupom za BiH.

 

Zahvalio je Parlamentu UK Velike Britanije i Sjeverne Irske na organizaciji komemoracije povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kao i kontinuiranoj podršci UK Velike Britanije i Sjeverne Irske borbi za istinu i pravdu.

 

Džaferović je istaknuo da se Ujedinjeno Kraljevstvo izdvaja među drugim državama time što organizuje državni program komemoracije genocida u Srebrenici, te provodi široki niz aktivnosti u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, počevši od najvišeg državnog nivoa pa do lokalnih zajednica i škola.

 

Razgovarano je i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i izazovima miru, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

Tema razgovora bila je i uticaj ruske agresije Ukrajine na političku i sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu.

 

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Parlamentu, a posebno članovima Svepartijske parlamentarne grupe za BiH kojom predsjedava zastupnica Alicia Kearns, na snažnom angažmanu u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, te na odlučnoj podršci u najtežim trenucima krize tokom proteklih godinu dana.

 

Istaknuto je da su britanske institucije u proteklom periodu pokazale da BiH ima posvećene prijatelje na koje može računati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

Izvor: Faktor

Više...

Njemačka prelomila: Ruski ugalj prestajemo kupovati 1. augusta, a naftu 31. decembra

 

Njemačka će u potpunosti prestati kupovati ruski ugalj 1. augusta i rusku naftu 31. decembra, što će označiti veliku promjenu u izvoru snabdijevanja zemlje energijom, rekao je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies na konferenciji u Sidneju.

 

Ključni izazov koji je pred nama biće popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada se Evropska unija odvikne od 158 milijardi kubnih metara (bcm) gasa koje Rusija isporučuje godišnje, rekao je Kukies.

 

"Bit ćemo bez ruskog uglja za nekoliko sedmica," rekao je on za Sidnejski energetski forum, čiji su zajednički domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

 

Rusija je ranije isporučivala 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte, rekao je on.

 

"Svako ko poznaje historiju naftovoda Druzhba, koji je već bio oruđe sovjetske imperije nad istočnom Evropom, osloboditi se te zavisnosti nije trivijalna stvar, ali to je stvar koju ćemo postići za nekoliko meseci", rekao je Kukies.

 

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz ukapljenog prirodnog gasa (LNG) kako bi pomogla popuniti jaz u opskrbi gasom, ali je naglasio da, iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno isporučiti oko 30 milijardi kubnih metara gasa u LNG obliku u Evropu, to je i dalje ostavilo ogroman jaz .

 

"Ne možemo samo zamisliti da ovaj problem nestane", rekao je Kukies.

 

Rekao je da će, dok je Njemačka bila fokusirana na prelazak na neto nulte emisije i nedavno uvela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljive energije, gas bio od suštinskog značaja za promjenu.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com