Menu

Petak, 15 Juli 2022

Sudije Ustavnog suda BiH boravili u Gradskoj vijećnici

  • Objavljeno u Brcko

 

U Gradskoj vijećnici danas je upriličen prijem za delegaciju Ustavnog suda BiH tokom trodnevne posjete Brčko distriktu BiH.

 

Sudije Ustavnog suda BiH primio jegradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić zajedno sa zamjenikom gradonačelnika dr. Antom Domićem.

 

 

Čelnici Vlade Distrikta upoznali su predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića i sudije sa radom Vlade, o svojoj saradnji s pravosudnim institucijama Distrikta, te su razmijenili informacije i mišljenja, kazavši da će nastaviti kontinuirano raditi na unapređenju međusobne saradnje.

 

Podsjećamo, Ustavni sud BiH održao je dan prije, 14. jula 2022.godine, 128. plenarnu sjednicu u sali Osnovnog suda Brčko distrikta BiH.

Više...

Ustavni sud BiH donio odluku, Inzkov zakon mora se primjenjivati u RS-u

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom se van snage stavlja Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

 

U suštini, ovim činom se van snage stavlja odluka Narodne skupštine RS-a iz jula 2021. godine kojom se nastojala blokirati provedba tzv. Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina, piše Istraga.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ovu odluku je razmatrao po zahtjevu sedam delegata iz Vijeća naroda Republike Srpske koji su ocijenili da je ovakva odluka neustavna.

 

Podsjetimo, Narodna skupština RS-a donijela je 30. jula odluku kojom je van snage stavljena provedba Inzkovih izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

 

"Nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene Odluke Visokog predstavnika iz člana 1. ovog zakona. Vlada Republike Srpske će stupanjem na snagu ovog zakona obezbijediti primjenu stava 1. ovog člana u cilju zaštite građana Republike Srpske", navodi se u odluci NSRS-a.

 

Ipak, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine odluka NSRS-a stavljena je van snage što znači kako će se od danas Inzkov zakon morati primjenjivati na teritoriji ovog bh. entiteta.

 

Izvor: Klix

Više...

Turizam u Brčkom ponovo u uzlaznoj putanji

 

Sektor turizma, nakon pandemije virusa korona, se i na području distrikta Brčko polako ali sigurno oporavlja i prema statističkim podacima u prvom kvartalu ove godine ostvareno je 5.831 noćenje što je povećanje za 128 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, kaže Aleksandar Đurić, šef Službe za turizam u Vladi distrikta.

 

Prema njegovim riječima distrikt Brčko je do pojave pandemije imao konstantan rast turističkog prometa koji se kretao od osam do 12 odsto na godišnjem nivou, tako da je pred pandemiju registrovano više od 24 hiljade noćenja u toku jedne godine.

 

„Blagi pad u oblasti turizma krenuo je 2019. godine kada je sa 24 hiljade ostvarenih noćenja godišnje u toj godini ostvareno 22 hiljade. Taj pad je nastavljen i u 2020. godini kada je postao drastičan i katastrofalan pa je u toj godini ostvareno nešto više od sedam hiljada noćenja. Prošle godine došlo je do povećanja za oko 97 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan broj ostvarenih noćenja u 2021. godini iznosio je nešto više od 14 hiljada“, pojasnio je Đurić.

 

Na pitanje u kojim mjesecima je posjeta turista najveća i kada to imamo najviše posjeta i ostvarenih noćenja, Đurić kaže da je to prvenstveno u vrijeme godišnjih odmora kada veliki broj naših sugrađana koji rade u dijaspori dolazi u naš grad da ovdje – u svom zavičaju, provede dio godišnjih odmora tako da su ti ljetni mjeseci godišnjih odmora najposjećeniji.

 

„Tu su i naše tradicionalne manifestacije kao što su „Proljeće u gradu“ i „Savski cvijet“ koje privlače određen broj turista, zatim „Pozorišni susreti“, Čari zime“, Novogodišnji koncert, Dan distrikta i sve ono što može kroz taj manifestacioni turizam, pomoći distriktu Brčko u sferi turizma“, istakao je Đurić. On kaže da će u septembru biti realizovana sedmica sporta i niz drugih sadržaja koji bi trebali privući veći broj gostiju u naš grad.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Pojeftinilo gorivo u RS, naredne sedmice dodatni pad cijena

  • Objavljeno u BiH

 

Na benzinskim pumpama širom Republike Srpske ovih dana je došlo do pada cijena naftnih derivata, te bi cijene dizela i benzina od naredne sedmice trebalo da budu još niže, rekao je za “Nezavisne” Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Privrednoj komori RS.

 

Kako je istakao, više su pale cijene benzina nego dizela.

 

“Maloprodajne cijene benzina će na benzinskim pumpama ići do 3,29 KM po litru ovog derivata. Očekujemo da će cijena benzina pasti znači za 20 feninga u odnosu na prethodni period. Cijene dizela su takođe pale, i one su niže za nekih 10 feninga”, kazao je Trišić.

 

Dodao je da bi cijene naftnih derivata od naredne sedmice trebalo da budu još niže.

 

“Uvozne cijene goriva su manje sada i to je došlo i na naše tržište. Barel nafte jeste pao, ali to je samo jedan od indikatora cijena goriva, su i to što je ojačao dolar, kao i kolika je ponuda i potražnja goriva. Sve se to drugačije odražava na svako tržište. Trebalo bi doći do pojeftinjenja cijena goriva i iduće sedmice i bitno je da će se nastaviti taj trend pada cijena. Očekujemo da će cijene naftnih derivata iduće sedmice biti niže za najmanje pet feninga”, naglasio je Trišić.

 

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Sindikat Brčko distrikta BiH otvorio info liniju za prijave kršenja prava radnika

  • Objavljeno u Brcko

 

Sindikat Brčko distrikta BiH je kroz projekt “Inforad”, financiran uz pomoć Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Distrikta, otvorio je telefonsku liniju putem koje će biti zaprimane prijave o kršenju prava radnika zaposlenih u Brčko distriktu.

 

„Ovim putem pozvao bih sve one koji smatraju da su im radnička prava ugrožena, da nam se jave na brojeve 049/216-323 i 065/076-666 i ostave podatke, a Sindikat Brčko distrikta je osigurao pravnu i psihološku pomoć za sve koji se prijave na ovaj način“, kazao je predsjednik Sindikata, Igor Babić.

 

Prema njegovim riječima, projekt „Inforad“ za koji je izdvojeno 8.600 KM, trajat će četiri mjeseca, a info linija će nastaviti s radom i po njegovom okončanju.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Skupština BD BiH: Podržana Odluka o ukidanju participacije na dijagnostiku CT aparatom

  • Objavljeno u Brcko

 

Zastupnici brčanske Skupštine danas su započeli, i u potpunosti apsolvirali, svih 23 tačke dnevnog reda među kojima su usvajanje, izmjena i dopuna Zakona o energetskoj efikasnosti.

 

Uz svega dva amandmana prihvaćene su i izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, čija primjena je ranije prolongirana za period ne duži od dvije godine, a danas je, takođe, kroz dugo čitanje i samo jedan amandman prihvaćen i Zakon o civilnim žrtvama rata u Distriktu.

U proceduri prvog čitanja zastupnici su prihvatili dopune Zakona o porezu na dobit kao i izmjene i dopune Zakona o pravnim licima koje osniva Distrikt.

„Važno je da smo još jednom analizirali situaciju sa vodosnabdjevanjem na području Distrikta i tu je usvojen Zaključak kojim se nalaže brčanskoj Vladi da u roku od sedam dana analizira, odnosno utvrdi posebno urgentna područja, koja su bez vodosnabdjevanja i uz konstatovane razloge takvog stanja, hitno preduzme sve neophodne aktivnosti. Rečeno može uključiti i proglašavanje stanja elementarne nepogode, što stvara preduslove za angažovanje i dodatnih sredstava finasijskih rezervi u pravcu rješenja navedenog problema“, istakao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.Na inicijativu Srđana Blažića, zastupniika SNSD-a, nakon kraće rasprave podržana je inicijativa, odnosno donesena Odluka, o ukidanju dijela participacije, na korištenje dijagnostike CT aparatom, od strane osiguranika iz Distrikta, a prilikom pregleda koji se obavljaju unutar brčanske Bolnice.

 

Zastupnici su inače razmotrili i Informaciju o štetama koje poljoprivrednim usjevima u Distriktu nanose divlje svinje, vukovi i šakali.

 

„U tom smislu je od strane čelnika brčanske Vlade pruženo uvjeravanje da oni prate situaciju te da će resorno odjeljenje shodno potrebama, konsultujući sve relevantne institucije, prije svega Policiju Brčko distrikta BiH, razmotriti mogućnost i ograničenog lova na pomenute štetočine, odnosno predatore, kako bi se sprječilo dalje uništavanje usjeva“, akcentirao je Milić.

 

Inače, jučerašnje zasjedanje bilo je posljednje prije početka avgusta, kada je za zastupnike mjesec kolektivnog godišnjeg odmora, pa se naredna redovna sjednica Skupštine Distrikta, očekuje u prvoj polovini septembra.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com