Menu

Utorak, 26 Juli 2022

Studen Global SEE d.o.o. raspisuje konkurs za radno mjesto

  • Objavljeno u Brcko

dcc11068 d881 4ba2 ad83 98fd1bc4cfed

 

STUDEN GLOBAL SEE d.o.o. iz Brčkog je članica međunarodne poslovne grupe sa više od 25 godina iskustva u nabavci, preradi i distribuciji poljoprivrednih proizvoda kao što su bijeli šećer, jestiva ulja, žitarice i kafa. Koncept Grupe zasnovan je na centralizovanoj infrastrukturi za trgovinu i distribuciju koja poljoprivredne proizvode isporučuje kroz svoje globalne trgovinske operacije i efikasno ih raspoređuje u naše distributivne mreže. 

Više...

Erdogan uskoro u posjeti BiH

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

 

N1 saznaje da Erdogan zajedno sa delegacijom, osim posjete Bosni i Hercegovini, planira posjetiti i neke od zemalja regije.

 

Datum posjete još nije zvanično potvrđen. Prema saznanjima N1, Erdogan bi Sarajevo trebao posjetiti u avgustu ili septembru.

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da je pozvao predsjednika Erdogana da posjeti Banju Luku, ali da ne misli da će se ta posjeta desiti u skorije vrijeme.

 

On je u nekoliko navrata zagovarao sastanke čelnika Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uz posredovanje Turske.

 

Izvor: N1

Više...

PBD BiH privremeno oduzela još jedno motorno vozilo od višestrukog povratnika u izvršenju najtežih prekršaja iz oblasti saobraćaja

  • Objavljeno u Brcko

 

U nastavku planskih aktivnosti koje policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH provode u oblasti kontrole sigurnosti saobraćaja, privremeno je oduzeto još jedno vozilo od višestrukog povratnika u izvršenju najtežih prekršaja iz oblasti saobraćaja.

 

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su, postupajući po prijavi od dana 25.07.2022. godine u 20.45 sati da nepoznato lice upravlja motornim vozilom “Golf” sa spuštenim sjedištima i da vjerovatno bespravno pribavlja drva u šumi, izvršili kontrolu motornog vozila “Golf II” kojim je upravljao M.Š. rođen 1998. godine u Gornjem Rahiću gdje je i nastanjen. U pomenutom motornom vozilu je pronađeno oko pola metra isječenih drva o čemu je obaviješten čuvar šuma koji je preuzeo dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti, dok su policijski službenici daljom kontrolom utvrdili da pomenuto lice ne posjeduje vozačku dozvolu, te da je vozilom upravljao prije sticanja prava na upravljanje.

 

Provjerom u službenom registru novčanih kazni za navedeno lice takođe je utvrđeno da po osnovu neplaćenih kazni ima dug u iznosu od 32.060 konvertibilnih maraka, te da je višestruki povratnik u izvršenju teških prekršaja iz oblasti Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a zbog osnova sumnje da će nastaviti sa vršenjem istih, privremeno mu je oduzeto pomenuto motorno vozilo i pohranjeno u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

 

Protiv navedenog lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom želi ukazati svim učesnicima u saobraćaju na važnost pridržavanja saobraćajnih propisa, a istovremeno i upozoriti višestruke povratnike u izvršenju saobraćajnih prekršaja da će intenzivne kontrole prema toj kategoriji biti nastavljene u cilju odvraćanja od daljeg vršenja prekršaja i prevencije ovakvih pojava.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčanski Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj započeo izradu Regulacionog plana industrijske zone “Interplet”

  • Objavljeno u Brcko

Brčanska Vlada minule sedmice dala je u zadatak ovdašnjem Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj da sačini Regulacioni plan Industrijske zone “Interplet“, kao jedne veoma važne zone za potencijalna ulaganja investitora i jačanje lokalne privrede.

 

 

„Nakon urađenog Regulacionog plana Industrijske zone “Mek-Gavern”, koji je u potpunosti okončan, brčanska Vlada ide i u pripremu takođe važne industrijske zone „Interplet“, koja je praktično na drugoj ulaznoj strani u grad. Vrlo intenzivno ćemo se posvetiti i ovom projektu, koji u svojoj idejnoj verziji obuhvata više od sto hektara zemljišta, te očekujem da Regulacioni plan čim prije završemo i proslijedimo na analizu Vladi“, rekao je direktor Zavoda, Ismet Dedeić.

 

Unatoč trenutnom periodu godišnjih odmora u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj vjeruju da će pomenuti Regulacioni plan, kvalitetno i čim prije okončati.

 

„Vjerujem da ćemo ovaj projektni zadatak okončati u narednih dva do tri mjeseca i tako stvoriti pretpostavke da ga brčanska Vlada analizira, odnosno usvoji nakasnije do kraja tekuće godine“, precizira Dedeić. Svakako da pomenuta dva Regulaciona plana imaju izuzetnu važnost za takozvani dugoročni privredni razvoj odnosno privlačenje investitora na ovo područje.

 

„Sve navedeno praktično znači da je ovim postupkom brčanska Vlada riješila prostorne i infrastrukturne kapacitete za razvoj malih i srednjih preduzeća u Distriktu“, zaključio je direktor brčanskog Zavoda za planiranje, prjektovanje i razvoj, Ismet Dedeić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U ČETVRTAK U BRČKOM SVEČANOST POVODOM NASTUPANJA NOVE HIDŽRETSKE GODINE

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Brčko i Udruženja mladih IZVOR Brčko u četvrtak 28.7.2022. godine sa početkom u 20:45 biti će održana svečanost u povodu nastupanja 1444. hidžretske godine.

 

"Prošle godine smo prvi put organizirali manifestaciju na ovoj lokaciji i ispostavilo se kao odlično mjesto za realizaciju sličnih događaja. Na parkingu iza zgrade Medžlisa IZ-e Brčko, odnosno preko puta Bijele džamije biti će obezbjeđena sjedeća mjesta za 500 posjetitelja. Izvođači programa su Eldin Huseinbegović, Hor Mošus, Ema Bratić, Abdulah Gobeljić, Mevludin Smajlović i Eldin Ibrahimbašić a obratit će se i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Brčko Dr. Mustafa ef. Gobeljić. Posjetioce očekuje bogat i raznolik program." - najavljuju iz Udruženja.

Više...

Ovog vikenda počinje šesti BiH Color Festival u Brčkom

 

Šesti BiH Color festival počinje u petak, 29. jula, u Brčkom i trajaće dva dana. Interesovanje je mnogo veće nego ranijih godina, a ključ leži u malo drugačijem konceptu. Ovogodišnje izdanje nam donosi live izvođače na glavnoj bini, a sama prodaja ulaznica je već u junu2022. nadmašila pretprodaju iz 2021. godine.

 

 

Dražen Zimonjić, jedan od organizatora festivala, kaže da će Brčko posjetiti brojni turisti koji dolaze širom regiona, te da su svi smještajni kapaciteti popunjeni u cijelom gradu i okolini.

 

“Vjerujem da će i vremenski uslovi tokom petka i subote biti povoljni, te da će posjetioci i ove godine moći osjetiti istinski duh ovog brčanskog festivala. Javljaju nam se ljudi bukvalno sa svih strana i pitaju kako da nađu smještaj. Mislim da polako već prevazilazimo u turističkom segmentu kapacitet Brčkog i uveliko razmišljamo o kamp naselju do 300 ljudi za sljedeću godinu” rekao je Dražen Zimonjić.

 

„Interesovanje je kao nikada do sada, live izvođači su bili pun pogodak. Prijatno su nas iznenadile i reakcije mlađe populacije na TikToku gdje smo samo u par dana stigli do desetine hiljada pregleda i reakcija.” – dodao je Zimonjić.

 

I ove godine, baš kao i prethodnih godina, posjetioci će na raspolaganju imati dvije različite bine, odnosno Main Stage i Hammer Stage.

 

“Bine su dobile jedan sasvim novi izgled i sigurni smo da će izazvati oduševljenje kod posjetilaca festivala. Boje su takođe spremne i 40 000 kesica će biti ovog vikenda na najšarenijem događaju u BiH, a i šire” zaključio je Zimonjić.

 

Podsjećamo, peti BiH Color Festival se održava 29. i 30. jula na poligonu za obuku vozača u Brčkom. Kapije Festivala se otvaraju u petak u 18:00 sati. Na ulazu će takođe biti dostupne i dnevne ulaznice po cijeni od 20 KM.

 

 

 

*Sponzori ovogodišnjeg festivala su: Beck’s, Evropska Unija u BiH , Bavaria, VIVIA, Vitinka, STR8, Rooster, Jägermeister, Johnnie Walker, Smirnoff, Gordon’s, Juicy, Vlada Brčko distrikta. Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Više...

Supruzi nanio više uboda nožem, isto učinio i sebi

  • Objavljeno u BiH

 

U naselju Milešići u Mramoru kod Tuzle sinoć oko 19:45 sati dogodio se incident u kojem su povrijeđene dvije osobe. Naime, muškarac inicijala N. M. nožem je nanio više ubodnih rana nožem svojoj supruzi u predjelu vrata, a potom isto učinio i sebi.

Bračni par je trenutno hospitaliziran u UKC-u Tuzla, a počinilac ovog djela trenutno ne može biti ispitan zbog zdravstvenog stanja, a kako saznajemo vjerovatno će se teretiti za pokušaj ubistva.

 

“Uviđaj su obavili službenici UP MUP-a TK i dežurni tužitelj” – saopćila nam je kratko glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić. Šta je uzrok ovog nemilog događaja, pokazat će istraga. Nezvanično, uzrok incident su bračni sukobi od ranije.

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Vojni helikopteri BiH i Hrvatske stigli u spašavanje Blidinja, dim ometa gašenje požara

  • Objavljeno u BiH

 

Veliki požar koji već deseti dan bukti na Čvrsnici zahvatio je preko 250 hektara površine i uprkos danonoćnoj borbi vatrogasnih službi i dobrovoljnih društava vatrena stihija ne prestaje gutati borovu šumu u Parku prirode Blidinje.

 

Šef Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović nam s terena kaže da je stanje jako teško i da je u pomoć gašenja iz zraka stigao nešto prije 9 sati protupožarni helikopter Mi-8 Ministarstva oružanih snaga susjedne Republike Hrvatske, ali zbog velikog dima nije u mogućnosti još da djeluje.

 

"Radi se o velikom protupožarnom helikopteru sa dvije hiljade i 200 litara vode, ali je nizak tlak i dim je jako gust, tako da je vidljivost nikakva pa se iz zraka ne može trenutno djelovati. Upravo je stigao i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i nadamo se da će se dim razići uskoro i da će helikopteri brzo moći djelovati", kaže Martinović za Klix.ba.

 

Dodaje kako će prema planu današnja akcija gašenja požara iz zraka trajati tokom čitavog dana i da se nada kako će se konačno zaustaviti širenje vatrene stihije.

 

Podsjeća da je na Blidinju opožareno preko 250 hektara površine, a požar je izbio u subotu, 18. jula tokom večernjih sati i najvjerojatnije je uzrokovan udarom groma, jer se vatra pojavila na terenu gdje nikad ljudska noga nije kročila.

 

Na gašenju požara su proteklih dana bili angažirani helikopter OS BiH, helikopter Helikopterskog servisa RS-a i hrvatski kanaderi te se s vatrom sa zemlje neumorno bori veliki broj vatrogasnih jedinica, gorskih službi spašavanja, te planinarskih. šumarskih i dobrovoljnih društava sa šireg područja Bosne i Hercegovine.

 

 

Izvor: Klix

Više...

BiH: Inspekcija zatvorila fabriku za preradu ribe

  • Objavljeno u BiH

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar upotrebu objekata za preradu i konzerviranje ribe “Žuveli-HB” u Stocu iz kojih se vrši ispuštanje tehnoloških otpadnih voda.

 

Federalni vodni inspektor donio je rješenje o zabrani i izdao prekršajni nalog u iznosu od 5.500 KM, javlja portal “Avaza“. Rok za izvršenje naložene mjere je odmah po prijemu izdatog rješenja. Zbog nepročišćenih otpadnih voda koje su se iz “Žuvele-HB” slivale u kanjon Radimlje, uz čuvenu nekropolu stećaka koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićenih područja i nesnosnog smrada, Stočani su danima protestovali i upozoravali na tempiranu ekološku bombu.

Više...

Danas se otvara Pelješki most, težak kao 30 Ajfelovih tornjeva

 

Nakon 17 godina Pelješki most danas će se svečano otvoriti. Sam program počinje od ranog jutra, a središnja svečanost bit će navečer gdje je, uz državni vrh pozvano i 500 uzvanika. Dolazi i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji će uz Andreja Plenkovića i ministre, predstavnike Europske komisije i Kine, biti jedan od govornika.

 

Samo svečano otvaranje “svehrvatskog projekta” mosta počet će u 20.15 na odmorištu Komarna, a predviđeno je da će trajati oko sat i pol. Nastupit će, među ostalima, Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački trombunjeri, Lado, Linđo, plesne skupine, kulturno-umjetnička društava, pjevači. Hrvatsko glazbeno društvo Sv. Cecilija izvest će Morešku, a bit će izvedena i skladba Mateja Meštrovića specijalno komponirana za ovu prigodu. Tijekom vatrometa mostom će proći i dva automobila hrvatske proizvodnje – Rimčeva Nevera te automobil koji “gradi” proslavljeni automobilistički as Niko Pulić. Redovan promet Pelješkim mostom krenut će u ponoć.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je tijekom deset godina radilo nekoliko vlada.

 

Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona duljine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dvije trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

 

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.

 

Izvor: N1

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com