Menu

414.000 KM, ZA (NE)TRČANJE ?? Istaknuto

Veljko GrubacicEvo nam još dva primjera, kako se pre/lako troše narodne pare ! Prečesto mi kažu, kako samo tražim neke mane (i „crne stvari") u radu vlasti u Brčkom, pa ću reći da ne znam da li sam sada u pravu ? Ali neka procjene sami građani, njihove su pare !

 

 

PišeVELJKO GRUBAČIĆ BATO

 

DA li je cilj ove potrošnje, u ovom iznosu adekvatan „dobitku"?


Ili je po ko zna koji put, samo odluka, hajde da nešto uradimo, bez realne procjene potrebe za tim, a kasnije potvrde upotrebljivosti.

 

Na žalost građani i te kako imaju, negativnih primjera mnogo većih ulaganja u sumnjive „projekte" , što propale, što preskupe.

 

Ali evo konkretnih novih ulaganja :( po nekima opravdanih :)

 

OGRADA OKO „STADIONA" , iznos 200,000 KM


A eto upravo taj stadion je primjer svih primjera kako nije moglo gore, neodgovornosti u radu bez krivaca, bacanja (pljačke) narodnih para, luđačke megalomanije neznalica, koji su htjeli samo da kažu, kako su oni nešto uradili, bez i jedne logine gradnje.


E sada još samo fali ograda ? Zašto, pa valjda se prvo treba urediti objekat ! Osim fudbalera, (koji se godinama muče da igraju u takvim okolnostima), i ipak odigraju utakmicu, jedina korist na takvom nazovi stadionu je to, što tu gotovo čitave godine dolaze rekreativci i trče ! Neko da skine kilograme, neko zbog kondicije, neko zbog zdravlja, ali trče, i to u velikom broju !
E sada im neko treba da napravi ogradu oko stadiona.

 

TRIM STAZA U GRADSKOM PARKU , 214.000 KM


Šta reći, trebalo je možda, prvo iskoristiti iskustvo sa spravama za vježbanje, (bila odlična ideja, ali su se zaboravile naše „navike"), sprave napravljene na Ficibajeru, tamo neko koliko toliko ponekada i upotrebi , ali iste napravljene u spomenutom parku, niko gotovo nikada ne upotrebi.


Pitanja : (znajući naše spomenute navike, koje smo zaboravili praveći i sprave), ko će trčati po toj stazi u parku, gdje prolazi na hiljade građana svaki dan, možda neka bucmasta dama koja skida kile, hajte molim vas :) Koliko će njih trčati, evo opklada, ne više od 10-20 sigurno , pa će staza koštati po jednoj glavi trkača, uh, uh !


Spomenuto je da je to za zdravlje građana, super, oko tog parka dnevno prođe, kamiona, autobusa, auta na hiljade i hiljade, super čist vazduh, sa ogromnom količinom gasova, za dobro zdravlje ?


A posle gradnje novih zgrada, spomenika, koji su nam oteli zelenilo, uzeti i ono malo trave i zelenila grada i to iz jedinog pravog parka u gradu. A tamo gdje se trči, trebala bi biti bar i mala česma, a to nisu planirali zar ne, itd . .


I eto dileme, zagrađuju tamo gdje se najviše trči, a prave stazu tamo gdje gotovo niko neće trčati, i to za debele pare (a možda ze neke , to i nisu neki iznosi), ili mozda samo ja ne shvatam tu logiku ?


Ili logiku cijene, (pominju se u štampi, razna poređenja , u B. Luci mnogo jeftinije), kažu da su iznosi „preduvani", i da se tu neko treba da, da, ma šta ? Ali ja sam siguran da se to u Brčkom ne dešava :), a šta misle građani ?

 

Da eto spomenem i eventualne prioritete, sa tolikim parama, npr. dati 828, više nego siromašnih porodica po 500 KM , udahnuti 3000 članova tih porodica malo osmijeha i sreće. Ili popraviti neke lokale, i dati ih besplatno na korištenje mladim ne zaposenim. Ili, ili uložiti u bazene, da konačno ogroman broj građana (koji ni pomoći „svih trikova" ne mogu otići na more, a ogroman broj ga nikada nije ni vidjelo), se okupaju u svome gradu, a kažu da će ljeto biti pakleno vruće. I kada smo već kod bazena, treba pod hitno, koliko sutra, staviti ih na dnevni red, a ne čekati prvi juli ? Da li ih izdati ponovo nekome privatniku (ali usloviti realnu cijenu naplate korištenja), ili možda naći soluciju, da ih ponovo drže kao ranije JP komunalno ! ili bilo koje 3, ili 4. rješenje samo neka prorade i to vrijeme !


A za spomenute „projekte" , da li ima vremena da se još jednom provjeri njhova opravdanost, sa strukom. (jer kada se naprave, a utvrdi se da su bili nepotrebni, je već kasno. ili po narodski se kaže, bečene pare u bunar.) Npr, sta kažu, zdrastveni i sportski radnici, koliko je zdravo trčati pod tolikim zagađenjem. Ako i ko, bude trčao ? A za cijenu izvođenja, ko li to provjerava, a ko eventualno odgovara i kome, građanima sigurno niko !

 

PS , evo i malo dobrih stvari , sve čestitke po ko zna koji put, odbojkašicama i odbojkašima , za osvojene kupove u BiH, i u napred titule koje će osvojiti :))


Čestitke i za 27.000.000 KM (dvadeset sedam miliona) , odvojenih iz budjeta za kapitalne investicije ! Imajući u vidu da je tek usvojen budjet (sa samo tri mjeseca zakašnjenja), znači, 3.000.000 KM (tri miliona) postoje na raspolaganju za ulaganje mjesečno ! A da li bi se moglo unapred čestitati za iznos uloženih para , i u koje sve kapitalne projekte ? Iskustvo kaže, bolje je pričekati kraj godine, i za „kuđenje", a i za pohvale. O kako bih volio da zaista čestitam, ne samo ja, nego pre svega građani Brčkog.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com