Menu

1. MAJ , I VRUĆE PIVO Istaknuto

Veljko GrubacicIma ona narodna poslovica „ Selo gori , a baba se češlja" , a prevedeno na stanje za Brčko, može da glasi „ Distrikt pro/pada, a građani slave" !?

 

 

PišeVELJKO GRUBAČIĆ BATO

 

Građani, koji svi stanuju na području distrikta, a između sebe se „zovu" razno razno : građani, malogradjani, seljaci,došljavci, gospoda, drugovi, itd, su, sto je vrlo interesantno po mnogim svojim potezima, djelima, razmišljanjima, o i oko zivota gotovo isti ?


Eto, npr, slavle 1. maja, slave, a ogroman broj njih ne zna ni šta slave, a još manje njih zašto ga slave ?


Pa malo neizbježne istorije , 1. maj se slavi kao međunarodni praznik rada od 1890. god. kao povod, velike borbe , protesta , štrajkova , za radnička prava u Čikagu 1886. god, kada je na desetine radnika ubijeno, ranjeno, poslato u zatvore, zbog te svoje borbe za radnička prava !


A pod sloganom i borbom za prava su se odnosile na mnoge nepravde prema radnicima , kod njih tada , i to : (pa ćemo malo da ih poredimo i sa „nama" sada , i to 132. godine posle njihovih protesta !?


NEZAPOSLENOST , kod nas broj, da li je važno 11 ili 12.OOO hiljada , a naći posao je teže nego dobiti na lotu ! A da li ima veze šta i koliko (ne) znate, nema , koliko ste „stoljeća" na birou, naravno da nema :( , ima samo , nacionalna poredanost slova u imenu, i da li ste član neke sekte, uzvinjavam se, neke partije !? Da ne spominjem zahrđale i propale fabrike u privatizaciji , i još gore ne otvorene nove za više od 20 godina ??
NISKE DNEVNICE , koliko nasih radnica rade na crno za par stotina maraka, i to ne prijavljenih ? A ispektori mnogi slijepi kraj očiju, ali progledaju na, za šta :)


DUŽINE RADA , eto ja znam X mjesta gdje rade i po 1O sati dnevno, da rade svake sobote i mnoge nedelje. „svi znaju, a niko ne zna" :(


SINDIKAT DA OJAČA , a šta reći o „našem radničkom" sindikatu, eto možda samo upitati, kada se neki radnik obratio njemu za neku pomoć, i šta bi ?


PENZIONERSKA PRAVA , uh najteža tema, niko za njih da digne glas, ali niko da Vas bar pokuša na bilo koji način zaštititi , kada ste postali , a i ovi što bi trebali postati penzioneri, ni jedni to niste, za tu dobijenu socijalu za životni rad, nego je država , ili već neko , i ko, od Vas napravili „Legalne državne i pečatirane prosjake" ! (Izvinite mi zaisti predragi penzioneri na ovoj pretužnoj , ali od srca iskrenim riječima i konstataciji , vi znate kako „živite" sa ... KM)

 

Znam ja da o ovim navedenim životnim problemima poneki „razmišljaju i govore" slično , ali teorija bez dobrog dijela je kao debela magla, bolje reći gledanje jela (npr. kolača :), lijepe gardarobe , itd, isl, kroz izlog, gotovo viječno zatvorene radnje.

 

A da, 1. maj je, građani Brčkog, kako god se zvali, će da se kao i svake godine slože DA SLAVE (ŠTA LI SAMO ?), naravno i međunarono , doći će i mnogi „stari jugovići" , iz raznih zemalja, najčešće jedini nasmijani i iskreno veseli i bez velikih briga !


A ovih hiljade novih pogubljenin „jugovića" , koji se još lomataju, gdje da se skrase, da li da peru stare g . . . . . ili WC/a trulim zapadnjacima, ili ulice , za sve „sitnije" Ojriće, možda će i oni navratiti !


Slaviće se, a ne pitajući se kako sada žive, i gdje slave, oni nam (im) politički dušebrižnici, koji su istom narodu godinama (20-23 god.) čestitali SRETAN DAN (NE)RADA , i koliko im se „jadnika" bezuspješno i sada uvlači u g . . . . . što zbog mentalitata, što zbog muke da dođu do bilo kakvog posla i komada hljeba , bar i na takav način :(

 

I pored sveka nabrojanog , i još mnogo toga , nevjerovatnog ali istinitog !!


NI JEDNOM svih tih godina za „ova praznik" se nisu organizovali, radnici, mladi, ni jednih pravih protesta, strajka,napisali parole, za dobro svojih najbližih i svoje dobro! Odbili slaviti, prozvali neke „ljude" za „milion" grešaka , finansiskih, (ne)moralnhi, i sveg aonoga nabrojanog zašto su nekada davno ljudi bili spremni i živote gubili !


A vidite čuda, u npr. Holandiji, Francuskoj, prebogatoj Danaskoj, i još mnogim poredanim državama će naći šta im još nije u redu, i da može biti i bolje i protestvovaće , a mi, ne svi, će se pitati, šta im je ?


I onda se zaista zapitam vrlo često , ko je kome ovde kriv koliko i zašto ?


I od kuda toliki strah za i najmanju borbu, za zrno izgubljenog ljudskod dostojanstva ogromnog broja tog istog naroda, da bar otvore mozak i usta !

 

Ipak priznajem da u nečem griješim, narod se ipak organiizuje i slaže.


Slavlje je slavlje (Ficibajer čeka, ako puste vodu, juče je nije bilo), i još gdje sve ima da se slavi ?


A i iskazaće svoje nezadovoljstvo sigurmo i složno , npr, ako ražanj ne bude dovoljno reš, ili pivo ne bude baš dovoljo hladno , nego vruće :)

 

Ali evo da narod možda posle slavlja „malo više" razmisli , evo šta je bila glavna parola na protestima i štrajkovima, po čemu se i slavi i dalje protestuje !

 

„MI SMO ZA RAD , HOĆEMO ŽIVJETI KAO LJUDI"

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com