Menu

H-LJEBA I IGARA ! A PARA ? Istaknuto

Veljko GrubacicEto me opet, a zaŠto se nisam oglašavao podugo ? Dilema par ! Iskreno , ima li uopšte svrhe „kod nas razmišljati naglas" , pokušati uticati riječima, koliki je ne/rezultat, nazire li se bar neki pozitivan pomak ? Vagao, vagao i konačno prelomih , ima ! Mic po mic, kamen po kamen palača, bar tako kažu pametni ! A moje je da kažem, Što mislim, pa !?

 

 

PišeVELJKO GRUBAČIĆ BATO

 

A u međuvremenu sam napisao „malo žešću" kolumnu „Posleratni zločinci", opet vagao i odlucio, da je ipak ne objavim (zašto, zato što svako zašto ima svoje zato, a možda je nekada i objavim :): ova je, mala svaštarica proljetnih događanja, ne/bitnih, a bitnih, za valja malo bolji zivot u distriktu , kao npr. ova 3 djela.

 

NE/POLITIKA , ALI NE/ŽIVOT DA , zadnjih mjeseci, HIT TV, gostovaše razno razni političari, najčešće iz „zaraćenih" stranaka ! Tema, ko i zašto ne/treba da bude u vlasti ? Čisto zbog matematike , koliko njih iz kojih stranaka 6/7 , 3/2 , pa 10/3/5 , nema interesa! Riječi teških i te kako bješe, ko je kome sve zabo nož u leđa , ko je koga izdao, neće niko nikoga ucjenjivati , itd , isl ! A niko se ne sjeti da kaže eto bar npr, ko je sve narod izdao, i kada sve !? (A , gostovali su u emisiji, razgovor s povodom, a li se nikako ne mogu sjetiti i da je neki građanin gostovao u toj aktuelno emisiji , a povoda je bilo na stotine, ma hiljade !) A da, stanje je sada : Bošnjaci čekaju razvoj sukoba u dva ostala naroda, onako sa strane, za sada složni. Ali Srbi „iznenadiše" i napraviše neke rokade u vlasti. A vrijeme će možda i pokazati, ko bi u pravu ? Ostadoše treći Hrvati , (koji oteše poznatu složenicu od Srba „ne daj bože da se Srbi slože" , sada se može reći „ne daj bože da se Hrvati slože" :) , problem je već podugo u broju 3/2 ! Pa imam predlog , kako da se riješi , tj prereže i taj gvordijev čvor, u ime naroda (pošto za sada ne može da ga riješi ni skupština, ni vlada , a ni sud distrikta ?) Predlažem , da se u skupštini stavi jedan šešir , prenosi Hit tv, (pa kome opanci a kome obojci), da se iz njega izvuku 3 imana, pa ko je sretniji, neka i vlada , a možda se „izrodi" neka nova, a super kombinacija i za njihov , a i za sve ostale narode ! A rezultat daljeg vladanja tri naroda, manjina i stranaka je , u bilo kojoj varijanti , ko , šta , kako , kada i koliko , će (ne)uraditi , za sav narod , sa dosadašnjim iskustvom , je vrlo, vrlo nepredvidljiv ???

 

SAJAM NE/ZAPOŠLJAVANJA I NE/OBRAZOVANJA ,

 

Bi i prođe u organizaciji „svih" , tj više njih, vlade, biroa za zapošljavanje , Vermonta ! Ideja odlična ! Ali, šta bi ? Nekoliko detalja, „koji zaparaše logiku u mozgu". Pojaviše se univerziteti, fakulteti (po sjećanju njih 21), kakav marketing za obrazovanje ! Da reklamiraju šta, studije prava , a pravnika nezaposlenih na stotine, ili studije ekonomije , kada ima preko hiljadu ne zaposlenih ekonomista i razno raznih menadjera , diplomci obadvije struke godinama čekaju po biroima ! Da li mislite da će , npr, seljak zasaditi kukuruz sledeće godine , ako ima tone i tone neprodatog po 7/8 godina ? Opet malo matematike , prosta poruka pisca, treba pod hitno zabraniti školovanje za neka zvanja , dok se barem 50% njih ne zaposli koji su na biroima , i u gradu i državi, a i u okruženju. Razlog, psihičke traume istih, posle 5/6 god i više , čekanja za posao, pisanja i učestvovanja na konkursima i dobijanja odbjenica !

 

Istina dat je predlog za prekvalifikacije, u npr, električare , tesare ,najčešće u medicinske sestre (za ino čistačice) , i , i kao bit će posla :) A gdje to samo, gdje su te fabrikice za zanatlije :( , koliko se njih pojavilo na sajmu firmi i koliko traže radnika da zaposle ??

 

A treba se sjetiti koliko je maturanata samo završilo skolu ove godine ?

 

ZATO GOSPODO I IZ PRVE I DRUGE „TEME" , FABRIKE TREBAJU !!

 

NE/KULTURA PREMA PRAVIM KULTURNJACIMA

 

Brčko ima „kulturnih" manifestacija , iha , gotovi čitave godine, više niko ne zna čega tu sve nema, a čega sve ima. Pjevača, folklora, pozorišta, književnosti, izložbi, sporta i , i , 3 vjerska kulturna društva, pa gradtsko, pa gostovanja, pa, pa, pa Franšeskovi dani, pa proljeće u Brčkom , pa savski cvijet, i , i ništa :)

 

Sa jednim mogućim zaključkom , da možda iz kvantiteta može da se izrodi kvalitet , ali to se u Brčkom sigurno nije desilo.

 

Ni jedna manifestacija, ni kulturni događaj nije prerastao u zaista kvalitetetan i prepoznatljiv događaj dalje od Brčkog. Većina manifestacija se od gledalaca zaboravi čim se izađe sa prestave. Ali jedno je sigurno , da je toliki kvantitet prosječne kulturne ponude, doveo do totalnog zasićenja kod građana ! Na nekima bude samo po nekoliko desetina građana ?

 

I to i pored lijepe reklame za njih , koji se stalni vrte na HIT TVu , i sa naglašenom rečenicom, ulaz besplatan. Da za posjetioce, a koliko to košta građane ? E to je već teže pitanje ! Tu bi i „veća" matematika teško pomogla, tj kada bi neko tačno znao koliko koštaju te sve silne priredbe (a što je vrlo teško „pravo" saznati) i broj posjetilaca na svim manifestacijama, pa ih podjelio sa njima. Tek tada bi i znali koliko se odlilo narodnih para za staru misao „ponekad daj narodu samo H/ljeba i igara" I , i , neko će da se igra i :( , a neko da, trlja ruke i :)

 

Ali jedne vrhunska manifestacija koja je po kvalitetu samih umjetnika trebala i morala da bude vrh kulturnog događanja, je nečijim suludim odlukama i ne znanjem srozana u blato !? Kolonija slikara naivaca, njih 7, slikara naive svetski poznatih, iz najpoznatijih škola naive, iz Hlebina i Kovačice (+ jedan jedini slikar naive z Brčkog) su stavljeni da slikaju u prostorijama Uljuba , u potkrovlju na „300" stepeni, bez klime , ventilacije, a da Brčkom ostave svojih 16 djela !? A u međuvremenu u prizemlju te iste zgrade gratska galerija zvrji prazna, sve sa klimama , i ogromnim prostorom , i umjesto da ih vide i građani lično i kako slikaju , a i njihove slike, koje su bile izložene n tavanu bez posjetilaca ! Oni su „umirali u Paklu" tavanske vrućine", što je samo dokaz da neki nemaju zaista ni stida ni mjere. A ima i sledeća kolonija , poznatih slikara koju stave u podrum vijećnice sa rešetkama, pa ni njih ne vidi ni i jedan građanin :( njima bar nije prevruće :) , e slikari moji . . .

 

E to je to, kada se vrlo često nešto radi , da bi se reklo da se uradilo, nego zaista zbog građana. A misao da je često bolje na raditi nikako nego svakako, na žalost nevrijedi prečesto za Brčko !

 

PS, sve čestitke rukometašicama Brčkog, za ulazalk u premijer ligu*

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com