Menu

Kako će glasati oboljeli od Covid-19? Istaknuto

 

Bosna i Hercegovina prvi put se susreće sa izbornim procesom u doba pandemije. Upitno je biračko pravo za hiljade građana. Kako će glasati oboljeli od koronavirusa i oni koji su u izolaciji?

Birački spisak zaključuje se 45 dana prije održavanja izbora, a rokovi Centralne izborne komisije se ne mogu mijenjati ni produžavati, ističe Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine. Izborni proces u vrijeme pandemije koronavirusa izazov je sa kojim se prvi put susreće CIK.

“Može se desiti da dođemo u situaciju da tim biračima bude onemogućeno biračko pravo. Normativno i suštinski materijalno, da omogućimo onima kojima budemo mogli omogućiti da to pravo ostvare, mi ne smijemo biti prepreka tome”, rekao je Ahmet Šantić, član Centralne izborne komisije BiH:

“Naše zakonodavstvo ne poznaje ovakve okolnosti, to je najveći problem. Mi možemo donijeti poseban podzakonski akt kojim ćemo regulirati to pitanje ili da se obratimo Parlamentarnoj skupštini u nekom momentu. Znamo da nije usred izbornog procesa mijenjanje zakonskih rješenja nešto što je preporučljivo, ali moramo voditi računa da imamo promijenjene okolnosti”, ističe Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Svaka situacija koja demotivirajuće djeluje na ljude da izađu na izbore, više ide u prilog onim strankama koje su veće i bolje organizirane, tvrdi sociolog Jusuf Žiga. U situaciji u kojoj je proces glasanja u uslovima pandemije otežan, kako navodi profesor, ovakve stranke će najviše profitirati.

“Naravno da je u ovakvim okolnostima otežano provođenje glasanja i to se mora respektirati, ali ta činjenica po sebi ne amnestira nikoga u društvu koje bi trebalo da se zakloni iza koronavirusa da se nekim ljudima suspendira mogućnost da izađu na izbore, odnosno da glasaju”, rekao je prof. dr. Jusuf Žiga.

Zemlje regiona kao jedan od načina za ostvarenje biračkog prava našle su rješenje glasanja uz punomoć. Prema odluci Ustavnog suda, osobe zaražene koronavirusom ne mogu lično doći na biračko mjesto, no zaraženima se mora omogućiti da glasaju. Umjesto njih, glasa osoba od povjerenja, nakon čega glasački listić predaje članovima biračkog odbora, koji će čekati ispred zgrade u kojoj se birač nalazi.

Situacija koja je podjednako izazov za kandidate, kao i birače, otvara brojna pitanja, poput odaziva birača i legitimnosti izbora, kaže profesorica Elma Huruz Memović. Nekima bi ova krizna situacija mogla biti prednost.

“Uvijek će biti, na neki način, prednost onima koji su na neki način skloni izbornim prevarama i neregularnostima. One stranke koje otprilike na izborima budu gubitnici na kraju se mogu uhvatiti za taj neki momenat legitimiteta, koji će možda biti upitan”, Ističe Hurz Memović.
Izazov sa kojim se prvi put susreće Centralna izborna komisija i građani Bosne i Hercegovine ne smije ugroziti pravo građana da ispune svoje građansko pravo – pravo glasanja na izborima, tvrde stručnjaci.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com