Menu

Na Lokalnim izborima u BiH sudjeluje 49 političkih subjekata iz Brčkog Istaknuto

 

Predizborna kampanja za lokalne izbore 2020. u Bosni i Hercegovini službeno je započela danas i trajat će do 14. studenog tekuće godine, do sedam sati ujutro kada započinje izborna šutnja.

Na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za nedjelju, 15. studenog, učestvuju 543 politička subjekta. Izbori su raspisani za 64 općinska vijeća u FBiH, 56 skupština opština u RS-u, 120 načelnika općina u BiH, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS-u, 22 gradonačelnika u BiH, te članovi Skupštine Brčko distrikta BiH.

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić istaknula je kako će u Brčko distriktu sudjelovati 49 političkih subjekata, od čega 24 stranke, tri koalicije, četiri neovisna kandidata, te 19 kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Za lokalne izbore 2020. na razini cijele BiH ovjereno je ukupno 30.809 političkih kandidata, a u Centralni birački popis upisane su 3.283.194 osobe.

Prema Mrkonjićkinim riječima Izborna komisija Brčko distrikta BiH još uvijek od CIK-a BiH nije dobila podatak o zaključenom i konačnom biračkom popisu iako je on za redovne birače zaključen 1. listopada 2020. godine.

„Podatak s kojim raspolažemo je 86.658 redovnih birača, to je posljednji presjek od 6. svibnja tekuće godine s privremenog biračkog popisa, dok je za glasanje putem pošte za Brčko distrikt upisano 5.180 birača“, dodala je Mrkonjić.

Mrkonjić je pozvala sve političke subjekte koji će sudjelovati na Lokalnim izborima da se ponašaju sukladno pravilima ponašanja koji su propisani Izbornim zakonom i da se pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

Izvor: Radio Brčko

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com