Menu

Ivanić: Ako Incko nešto nametne u vezi s Izbornim zakonom očekujem pravu eksploziju sukoba u BiH Istaknuto

iva5GTAs0C5ACBoTABČlan Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da očekuje pravu "eksploziju sukoba", ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nešto nametne u vezi sa Izbornim zakonom BiH.

 

 

Ivanić je naveo da je situacija u vezi sa Izbornim zakonom BiH teža nego što to javnost razume, te da je zbog dva koncepta, koja su isključiva, teško doći do srednjeg rešenja.

 

- Ako oni Mostar ne mogu rešiti tolike godine, onda je rešenje zakona ravno utopiji. A izjava /visokog predstavnika/ Valenina Incka da će čekati do kraja aprila ili maja je amnestiranje partija od dogovaranja - rekao je Ivanić za "Politiku".

 

Kada je reč o granici BiH sa Srbijom, Ivanić smatra da bi razmena teritorije oko Rudog trebalo da bude korisna za BiH, ali da o tom pitanju BiH nema stav.

 

- Nisam siguran da postoji spremnost da se te stvari otvore, a to bi bilo značajno za BiH i pomoglo bi nam da rešimo teži problem granica sa Hrvatskom, na moru i kod Kostajnice - naveo je Ivanić.

 

Ivanić smatra da je pitanje granica bolje sada rešavati, nego kada se nepotrebno budu zakomplikovale pozicije, a da je za priču o arbitraži rano i da ima još dosta prostora za dogovor.

 

On je naveo da je BiH trenutno nema stav ni o predlogu Beograda u vezi sa korištenjem zemljišta oko hidrocentrala u Malom Zvorniku zbog eventualnih popravki, ali da insistira na razgovorima.

 

Ivanić je istakao da se stiče utisak da je hrvatski član Predsedništva Dragan Čović blizak tome, a da bošnjački član Bakir Izetbegović još nije, iako Beograd ima korektan predlog.

 

- Ako BiH nije zadovoljna ponudom, mogla je da kaže šta zahteva, ali nije, jer se unutar bošnjačkih struktura to doživljava kao pitanje suvereniteta. Napravljen je osećaj da BiH nešto daje, iako nije tako - rekao je Ivanić.

 

Komentarišući nedavno održanu trilateralu BiH-Srbija-Hrvatska u Mostaru, Ivanić je rekao da se pominjao moratorijum na zapaljive izjave, ali da je to ostalo neusaglašeno, te da veruje da će se o tome razgovarati na sledećem sastanku.

 

On je naveo da su razgovori bili veoma direktni i otvoreni, da je otvoren ogroman broj tema, te da veruje da će prve efekte o mostu u Gradišci imati za petnaestak dana.

 

Govoreći o auto-putu Beograd-Sarajevo, Ivanić je ocenio da je najbolje rešenje da ide u dva pravca, preko Tuzle i preko Višegrada, te da Turska, kao zainteresovana strana, treba da razgovara sa entitetskim vlastima o modalitetima izgradnje tih pravaca.

 

Govoreći o nedavno poseti Kosmetu, Ivanić je rekao da bezbednosni uslovi nisu teški kao ranije, ali nije želeo da govori o značaju koju bi za Srbe donela zajednica srpskih opština, jer smatra da političari iz RS i BiH ne treba previše da se upliću u te odnose.

 

/agencije/

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com