Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 18 Oktobar 2018

Povećan broj žrtava trgovine ljudima u BiH

  • Objavljeno u BiH

prosjakinja-sa333-696x456Prema dostupnim podacima, u BiH tokom prošle godine zabilježene su 83 žrtve trgovine ljudima, što je skoro duplo više u odnosu na 2016. godinu. Uglavnom se radi o žrtvama prosjačenja, radne eksploatacije, prostitucije, te prisilnih brakova. Iako nema podataka za tekuću godinu, uz navedene probleme eksperti upozoravaju i na međunarodnu trgovinu ljudima, u koju su uključeni i migranti.

 

Više...

50 godina od gastarbajterskog sporazuma: Njemačka je i dalje san radnika iz zemalja bivše SFRJ

  • Objavljeno u BiH

gastKada su prije tačno pedeset godina Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i tadašnja Zapadna Njemačka potpisale tzv. gastarbajterski sporazum o mogućnosti zaposlenja radnika iz Jugoslavije u Njemačkoj, zvanično je počela era masovnijeg iseljavanja ljudi. Taj val iseljenja nikada nije ni prestao pa je Njemačka i danas san i želja mnogih iz zemalja bivše SFRJ.

 

Više...

Godinama nisam dočekao ni 100 maraka povišice, a Nijemci su mi odmah dali 2500 eura

njemacka-660x330Tri se godine Josip Horvat iz Ivanovca kod Čakovca u svojoj firmi pokušavao izboriti za plaću s koeficijentom koji mu je pripadao s obzirom na specifično radno mjesto kontrolora za nerazorna ispitivanja metala ultrazvukom, magnetima i, dakako, vizuelno. Nijedan dio nije mogao iz proizvodnog pogona bez potpisa ovoga mašinskog tehničara, ali pripadajućih 400 kuna (oko 100 KM) više na platu od 5500 do 6000 kuna jedini čovjek u firmi s takvim ovlastima nije dočekao. Nijemcima je, za razliku, bilo dovoljno manje od sat vremena da shvate koliko vrijede Horvatovo iskustvo, znanje i godinama stjecani certifikati, piše Večernji list.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com