Menu

InfoBrcko.com - Srijeda, 28 Mart 2018

Zašto nema žena na bh. novčanicama

  • Objavljeno u BiH

zene-novc444Koliko puta smo se, u moru briga i obaveza, zapitali čiji su likovi na bosanskohercegovačkim novčanicama? Ili, koliko je barem žena među njima? Odgovor je jednostavan - nijedna. Na njima su tek likovi poznatih i uspješnih muškaraca, ali za žene na papirantom bh. novcu - barem za sada - nema mjesta. Da li je izvjesna promjena?

 

Više...

Draško Đurić i po visokom vodostaju pliva u Savi

  • Objavljeno u Brcko

atos-678x381Za članove PEK "Atos Sava" nabujala Sava ne predstavlja problem. Iako je njen vodostaj poprilično visok i graniči sa kotom kada se proglašavaju vanredne mjere odbrane od poplava momci iz ovog kluba nisu se ustezali da skoče u Savu i pokažu kako se i u ovim uslovima može u njoj plivati.

 

Više...

Facebook omogućio korisnicima da vide i izbrišu podatke koje prikuplja

facebook ap 1Društvena mreža Facebook će omogućiti svojim korisnicima da vide i izbrišu podatke koje sakuplja o njima.

 

 


Najnovija promjena je stigla u vrijeme kad Facebook pokušava što više smanjiti štetu nastalu zbog skandala povezanog s firmom Cambridge Analytica, nakon što je otkriveno da Facebook prikuplja mnogo osjetljivih i ličnih korisničkih podataka.

 

Facebook će u narednim sedmicama uvesti novosti koje će promijeniti uslove usluge i njenu politiku o podacima, tako da će korisnici vidjeti kako se prikupljaju njihovi podaci. Također, korisnici će dobiti nove načine za brisanje prikupljenih podataka, kao i za sprečavanje daljnjeg prikupljanja podataka.

 

Novi alati će omogućiti korisnicima da selektivno brišu podatke, kao i da u potpunosti uklone svoj profil.

 

"Neki ljudi žele izbrisati ono što su dijelili u prošlosti, dok druge samo interesuje koje informacije Facebook ima. Zbog toga uvodimo mogućnost Access Your Information (pristup vašim informacijama), siguran način za pristup i upravljanje informacijama poput postova, reakcija, komentara i stvari koje ste pretraživali. Možete obrisati sve s vašeg timelinea ili profil koji ne želite više na Facebooku", saopćeno je iz Facebooka.

 

Neke od tih mogućnosti zahtijeva regulator GDPR koji je uveden u maju u Evropskoj uniji, a koji bi se mogao negativno odraziti na kompanije poput Facebooka.

 

Više promjena će biti najavljeno u narednim sedmicama.

 

Kompanija se suočila s globalnim kritikama nakon što je zviždač rekao da su podaci više miliona korisnika nelegalno prikupljani, a to je činila konsultantska firma Cambridge Analytica kako bi ih koristila za američke i britanske glasače u vrijeme izbora.

 

Vrijednost dionica Facebooka je pala za 18 posto od 16. marta kada se prvi put pojavila informacija o usmjeravanju podataka firmi Cambridge Analytica. To je "pojelo" 100 milijardi dolara vrijednosti kompanije na tržištu.

 

Osim redizajniranja menija za podešavanje na mobilnim uređajima, Facebook pravi i novu prečicu za podešavanje privatnosti korinska koji će moći bolje osigurati svoje profile i kontrolisati lične informacije. Također, omogućit će korisnicima da pregledaju i izbrišu podatke koje su podijelili, uključujući postove i pretrage.

 

Korisnici će moći preuzeti podatke koje dijele s Facebookom, uključujući objavljene fotografije, kontakte dodane na nalog, kao i postove na timelineu.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com