Menu

BF0DF8D7 698E 4208 84D6 5133D35205E8

Petak, 17 Januar 2020

Turska sa 60 miliona KM jača Oružane snage Bosne i Hercegovine

  • Objavljeno u BiH

TUR5Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Turske sklopili su sporazum o saradnji prema kojem se našoj zemlji donira 200 miliona turskih lira (oko 60 miliona KM). Sredstva će se koristiti za nabavku vojne opreme, a uslov je da ona bude naručena od turske namjenske industrije.

 

 

Više...

Dizajnirali stol za kojim se radi u ležećem položaju (VIDEO)

stol lezeci polozaj e1579267896406Djeluje kao stomatološka stolica, ali zapravo je zanimljiva instalacija stolice i kancelarijskog stola čija se pozicija jednostavno pomiče, pa omogućuje i rad u ležećem položaju, piše Daily Mail.

 

 

 

Firma Altwork iz San Francisca pokušava uvjeriti uredske radnike da počnu raditi, a pritom i odmarati, prenosi Tuzlanski.ba

 

Stol uključuje ugrađene utičnice i opcionalno 40-kilogramsko opružno kućište kako bi održali teže računalne zaslone na mjestu. Prema Altworku, rad na leđima poboljšava cirkulaciju, što može doprinijeti minimiziranju tjelesnih tegoba i povećanju produktivnosti.

 

Oslobođen nemirne smetnje koju donosi beskrajno sjedenje ili stajanje – nemirne noge, nikad ravna kralježnica – mozak se odjednom čini sposobnijim za posao na ekranu, jedan je od komentara.

 

Ipak, potrebno je nekoliko minuta da bi se čovjek priviknuo na neobičan položaj, prije nego počne uviđati njegove prednosti, dok rad u standardnom sjedećem položaju s nogama pod uglom od 90 stepeni ometa protok krvi.

 

Dok ležite s otvorenim nogama i tijelom pod uglom od 135 stepeni, krv se može slobodnije kretati kroz vaše tijelo.

 

Jedan eksperiment, koji je organizirao psiholog Nacionalnog sveučilišta Australije Darren Lipnicki, savjetovao je da postoje stvarne biohemijske koristi od rada na leđima.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com