Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 24 Januar 2020

Brčko: Na ljeto počinje odvoz smeća na regionalnu deponiju

  • Objavljeno u Brcko

deponijaŠef Odjeljenja Vlade Brčko distrikta za komunalne poslove, Zoran Bulatović izjavio je danas da je realno očekivati da odvoz čvrstog otpada na regionalnu deponiju “crni vrh” kod Zvornika, u skladu sa potpisanim četverogodišnjim Okvirnim sporazumom, počne tokom ljeta ove godine.

 

 

Više...

Brčko: Članovi udruženja „Trk Majevica” uručili poklone učenicima sa posebnim potrebama III osnovne škole

  • Objavljeno u Brcko

trkSportsko-rekreativna manifestacija „Trka Djeda Mrazova” koja je održana u decembru 2019. godine okupila je više od 150 učesnika. Kotizacijom učesnika prikupljena su sredstva u iznosu od 1.380,00 KM. Organizatori ove manifestacije odlučili su da ta sredstva doniraju učenicima sa posebnim potrebama III osnovne škole što su danas i učinili.

 

 

Više...

Stečajni upravnik nije uspio izuzeti imovinu ZZ Ratar Brka

  • Objavljeno u Brcko

ra333Stečajni upravnik ZZ Ratar Brka danas je po zaključku stečajnog sudije u ovoj pravnoj stvari pokušao da dio imovine ove zadruge preda Brčko distriktu. Nakon višesatnih pregovora između stečajnog upravnika i predstavnika ZZ Brka kao korisnika te imovine, ipak nije došlo do izuzimanja navedenih nekretnina.

 

 

Više...

Brčko: Optužnica i produženje pritvora osumnjičenom za pokušaj silovanja

  • Objavljeno u Brcko

sill9Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ.I. (50)* zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući. Optužnicom je ujedno zatraženo i produženje pritvora koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

 

 

Više...

Gdje "kake" ljudi na autobuskoj stanici u Brčkom po ovoj zimi

  • Objavljeno u Brcko

autobusna 642x336Brčka, Brčki, Brčko, pa Brčko distrikt BiH. Ovo zadnje po mnogima bi možda trebala da bude skala višeg stepena razvijene civilizacije i urbanističkog uređenog života i kreativno smišljenog prostora društvenog i ekonomskog života, mjesto sa adekvatnom autobuskom stanicom i drugim elementima, ali to nažalost još uvijek nije. Zašto?

 

 

Više...

Ovih 10 kompanija u Bosni i Hercegovini ima najbrži rast

  • Objavljeno u BiH

Ekonomski rast i razvoj počiva na privatnoj incijativi, a predvodnici tog procesa kompanije su koje prepoznaju svoju priliku. U analizi Poslovnih novina donosimo deset najbrže rastućih kompanija u našoj zemlji.
Amerikanci su u poslovanju odavno izmislili Think big, a to bi značilo da poduzetnici trebaju razmišljati veliko, odnosno razmišljati o tome kako će biti prisutni na velikom tržištu, jer svijet je danas globalno selo.

Bez kontinuiranog rasta i progresa, riječi kao što su poboljšanje, dostignuće i uspjeh nemaju nikakvo značenje, ali jasno je da uspjeh dolazi nakon dugog i zahtjevnog puta. Ipak, za poslovnu klimu u svakoj zemlji brzorastuće kompanije su od velikog značaja budući da njihov uspjeh često nadilazi očekivanja. Također, poslovni procesi ovih kompanija mogu poslužiti kao primjer poslovnoj zajednici i donosiocima odluka na svim nivoima.

Ovakve kompanije mijenjaju sliku svijeta, one su inventivne i jačaju ekonomiju, a odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u poduzetništvu danas je moguće pronaći upravo u brzorastućim kompanijama, istinskim poslovnim zvijezdama koje imaju veliki značaj i za bosanskohercegovačko tržište.
Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt pod nazivom ''Brzorastuće kompanije'', a u okviru projekta, koji je prvi ove vrste i obima u Bosni i Hercegovini, istraženi su razlozi uspjeha ovih kompanija, koje su, u saradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta.

Parametri koji su primjenjivani u skladu su sa onima koji se koriste u Evropi i svijetu, a prilagođeni su specifičnostima tržišta BiH i regiona. Također, u metodologiju je uključena i LRC BIS bonitetna ocjena kompanija, čime su kriteriji praktično pooštreni. Pored toga, korištena je i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR).

Pokazatelji o važnosti brzorastućih kompanija za BiH poprilično su jasni, a analitika je pokazala da su ove kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće kompanije su lako prevazišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.

Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 kompanija.

Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH, prema posljednjim finansijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine. Ove kompanije realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto u odnosu na 2017., a one učestvuju u, više nego značajnom procentu, u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. godini kompanije koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto.

Top 10 brzorastućih kompanija u našoj državi dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus d.o.o. sa 7.243% CAGR. Ova kompanija obavlja djelatnost ''Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem'', a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade d.o.o. Visoko sa 5.797% CAGR.

Cerex d.o.o. Prnjavor registriran je u djelatnosti ''Trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom'', a ostvario je 4.956% CAGR. I djelatnost ''Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo'' ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus d.o.o., dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica. To su Balu d.o.o. (Nespecijalizirana trgovina na veliko – 2.801% CAGR) i Sućo d.o.o. (Proizvodnja karoserija za motorna vozila; proizvodnja prikolica i poluprikolica – 2.481% CAGR).

Sancta Domenica d.o.o. Posušje ostvarila je 2.350% CAGR, a registrirana je u djelatnosti ''Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo''. Preventiv d.o.o. iz Mostara (Djelatnost agenata i posrednika osiguranja) nalazi se na osmom mjestu sa 2.072% CAGR, a ovu listu zatvaraju EH-Solutions d.o.o. Prijedor (Proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova) sa 1.744% CAGR i Abi BS d.o.o. Kakanj (Cestovni prevoz robe) sa 1.717% CAGR.

Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog ok

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com