Menu

InfoBrcko.com - Petak, 31 Januar 2020

Pripadnik SIPA-e izvršio samoubistvo u prostorijama agencije

  • Objavljeno u BiH

Pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršio je danas samoubistvo u prostorijama ove agencije u Istočnom Sarajevu.

Samoubistvo je izvršeno iz vatrenog oružja, a u toku je uviđaj.

Na terenu je i tužitelj Okružnog tužilaštva iz Istočnog Sarajeva

Više...

Vlada usvojila Prijedlog budžeta za 2020. godinu

  • Objavljeno u Brcko

31.1.2020. Na 87. vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta BiH usvojen je Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2020. godinu.

V.d. direktora Trezora Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Nevresa Hasandžiković istakla je da se prijedlog budžeta zasniva na utvrđenoj politici Vlade sadržane, prije svega, u Programu rada Vlade za 2020. godinu. „Budžet ima za cilj zadržati ekonomsku stabilnost i osigurati provođenje programa koji će biti usmjereni na poboljšanje privrednog ambijenta i kvaliteta života građana vodeći računa o razvoju Brčko distrikta BiH i socijalnim kategorijama kao posebno osjetljivoj populaciji stanovništva”, istakla je Hasandžiković.

Budžet za 2020. godinu predložen je u ukupnom iznosu od 256.239.993 KM. Kako je istaknuto, prihodovnu stranu čine u najvećem dijelu poreski prihodi, zatim neporezni prihodi, grantovi i finansiranje.

„Projektovani prihodi i finansiranje raspoređeni su na stavke rashoda i to na bruto plate i doprinose u iznosu od 90,5 miliona konvertibilnih maraka, naknade troškova zaposlenih u iznosu od 1,74 miliona, materijalne troškove i ugovorene usluge u iznosu od 37,3 miliona, subvencije, tekuće i kapitalne transfere 77,8 miliona, kapitalni budžet u iznosu od 35,6 miliona, otplatu duga u iznosu od 9,5 miliona, sudske presude 2,5 miliona i rezerve u iznosu od 972.528,27 KM”, navela je Hasandžiković.

Ona je dodala da najznačajnije mjesto pripada bruto platama i doprinosima koji su planirani za 2.908 zaposlenih.

„Po značaju, druga stavka su subvencije koje iznose 77,8 miliona ili 30,37% budžeta. U okviru ove stavke najznačajniji su podsticaj u poljoprivredi u iznosu od 9,6 miliona, sredstva izdvojena po Zakonu o dječijoj zaštiti u iznosu od 10,9 miliona, sredstva izdvojena po Zakonu o socijalnoj zaštiti 7,8 miliona zatim protetska i ortopedska pomagala, dodatna prava boraca i ratnih vojnih invalida u iznosu od 2,28 miliona”, rekla je Hasandžiković.

Kada je riječ o kapitalnom budžetu, istakla je da je ovaj dio budžeta planiran u iznosu od 35 662 000 KM. „Ukoliko imamo u vidu da se kapitalni budžet u Brčkom troši kroz trogodišnji period i neiskorištena sredstva kapitalnog budžeta iz prethodne dvije godine ovaj iznos budžeta bit će dostatan jer se prenosi 66 miliona konvertibilnih maraka”, zaključila je Hasandžiković.

Više...

Emir Hadžihafizbegović na poklon dobio zemljište u Londonu, a u pasošu će mu pisati i lord

"Potpuno sam zatečen, ali sretan", kazao nam je istaknuti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović koji je s nama podijelio neobično životno iskustvo. Naime, Emiru je nedavno, potpuno neočekivano ukazana velika čast te je od jedne bh. porodice s adresom u Londonu "dobio počasnu titulu lorda".
O čemu se radi? Zbog čega on? O kojoj porodici je riječ, pojasnio nam je Hadžihafizbegović kojeg smo telefonskim pozivom zatekli u Mostaru.

"Prije sedam dana iz Engleske mi je stiglo neobično i potpuno fascinantno pismo, kao i kompletna dokumentacija o poklanjanju jednog dijela zemlje u Engleskoj, tačnije na zapadnoj obali pored jezera Coniston i sticanju titule engleskog lorda. Porodica koja mi je poklonila zemlju u Engleskoj izrazila je želju da ostane anonimna. Mogu samo reći da se radi o Bosancima koji dugo žive u Londonu i koji su me ovim činom potpuno šokirali", kaže Hadžihafizbegović.

U svom dugom pismu, pored svih administrativnih i katastarskih papira koje su mu poslali, kao razlog za ovakav poklon i čast, naveli su da su poštovaoci njegovog lika i djela te da mu na ovaj način žele iskazati počast.

"Mogu samo reći da je ovo stvar koja se čovjeku rijetko dešava u životu. Imati svoj posjed u Engleskoj, kao i titulu lord, zaista je nešto što čovjeka čini sretnim", govori uspješni bh. glumac.

U narednih mjesec dana, Emir je s članovima te porodice dogovorio susret u Londonu.
"Svu dokumentaciju sam preveo i notarski ovjerio ovdje u Sarajevu. Ono što je zanimljivo, od sada će mi u pasošu, pored imena i prezimena, stajati i počasna titula lord. Porodica koja mi je ovo poklonila na ljeto će doći u Sarajevo i bit će moji gosti na Sarajevo Film Festivalu", kazao nam je lord Emir Hadžihafizbegović.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com