Menu

InfoBrcko.com - Nedjelja, 16 Februar 2020

Organizovan javni trening na otvorenom za građane Brčkog

  • Objavljeno u Brcko

 

Trkačko-rekreativni klub „Majevica Brčko“ organizovao je danas u gradskom parku u Brčkom prvi javni trening za građane.

– Cilj nam je da promovišemo zdrav način života i rekreacije i nadamo se da ćemo vremenom okupiti veliki broj građana- rekao je Željko Novaković iz kluba „Majevica Brčko“.

Na prvi javni trening došla su djeca i odrasle različite životne dobi koji su podjeljeni u nekoliko grupa radili vježbe, hodali i trčali, a potom razgovarali o potrebi razvijanja zdravih životnih navika.

Među građanima okupljenim na javnom treningu bila je i Verica Teslić. Iako u devetom mjesecu trudnoće došla je sa porodicom da isprati i podrži ovu aktivnost koju smatra veoma korisnom.

– Ovo je jako lijepo, zanimljivo i korisno – rekla je Verica i pozvala sve koji mogu da dođu na javni trening koji će se održavati svakog vikenda.
Bogdan Bratić član Trkačko-rekreativnog klub „Majevica Brčko“ rekao je da je javni trening jedan u nizu načina i nastojanja ovog kluba da animaraju građane, podstaknu ih da izađu u prirodu i da kroz druženje i zabavu njeguju zdrav način života i duh zajedništva.

Podsjetio je da su krajem prošle godine organizovali trku Djeda Mrazova u Brčkom i da su prilog od te humanitarne akcije uplatili za nabavku opreme djeci sa posebnim potrebama. Najavio je da će uskoro, 7. marta organizovati trku na osam kilometra pored Save, kao i rekreativnu trku na dva kilometra.

Više...

Milorad Dodik ideju o izlasku RS-a iz BiH nazvao "RSexit"

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske sutra na posebnoj sjednici jedinstveno odbaci "antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH". Također, poigrao se sa terminom Brexit i kalemio ga sa idejom nezavisne RS.
"U parlamentu očekujem da će sve parlamentarne partije iz Republike Srpske biti jedinstvene u nastojanju da potvrdimo ranije utvrđeni stav na sastanku kod predsjednika RS, gdje smo rekli da je ovim pređena crvena linija", rekao je Dodik večeras za ATV.

On očekuje da će na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti manifestovati jedinstvo u odbacivanju, kako je rekao, kriminalnog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio da će već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH predati u parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Vjerujem da ćemo to učini zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, ići ćemo na parlament. Naravno nema odlike, ako ne glasaju Bošnjaci, ali oni moraju da objasne zašto ne glasaju. Da li ćemo mi prihvatiti tu njihovu argumentaciju zato neće, pa se vratiti u parlament o tome ćemo procjenjivati, ali je vjerovatnije da nećemo prihvatiti i da ćemo se vratiti u Narodnu skupštinu i onda donijeti čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RSexit", naveo je Dodik i istakao da je i razdruživanje Velike Britanije i EU dobar primjer da se sve to može učiniti mirno.

Dodik ukazuje da je sada jedina moguća stvar da se poništi odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zamljištu i donese novi zakon o radu Ustavnog suda na nivou BiH, što očekuje da će i Narodna skupština usvojiti kao jedan od stavova na posebnoj sjednici.

On je naveo da će novi zakon o Ustavnom sudu, koji bi se uskoro mogao naći u parlamentarnoj proceduri u Sarajevu, sadržiti način izbora sudija iz BiH, te istakao da bi izbor šest domaćih sudija ostao kao i sada, dok bi trojicu iz BiH, koji bi zamijenili sadašnje strane sudije, biralo Predsjedništvo BiH po sistemu Srbin – Hrvat – Bošnjak i da ih potvrđuje Dom naroda.

Dodik je istakao da je izuzetno značajno da i opozicija bude uključena u "borbu za statusna prava Republike Srpske na nivou BiH".

"Dogovoreno je sutra da se vidimo i donijet će svaka partija svoje viđenje. Ovo je tačka na kojoj će se mnogo šta prelomiti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne smije da odustane od legitimne borbe i da u ovoj situaciji mora da pokaže politički karakter.

"Može da dođe ko god hoće, može da dođe i Donald Trump i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcioniše ovako. Mi ne smijemo to da uradimo", poručio je Dodik.

Više...

U Bugojnu najveće nalazište uglja na Balkanu

  • Objavljeno u BiH

bugojno ggole maps 696x365Kako piše portal Bugojno Danas iz izvora bliskih portalu, ove sedmice je stigao nalaz svih geoloških ispitivanja na području Kotega kod Bugojna i utvrđena je prisutnost uglja u najvećim količinama ikada na Balkanu.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com