Menu

InfoBrcko.com - Petak, 21 Februar 2020

Preminuo Goran Kokanović policajac iz Brčkog

  • Objavljeno u Brcko

policija koPolicija Brčko distrikta BiH ostala je danas bez još jednog svog zaposlenika, visokopozicioniranog policijskog službenika, Gorana Kokanovića, koji je noćas nakon kratke i teške bolesti preminuo na UKC Tuzla u 48-oj godini života.

Više...

Izetbegović: Krivične prijave protiv Dodika i Cvijanović, smjena Tegeltije

SA .00 20 42 18.Still004Bakir Izetbegović, nakon sjednice Predsjedništva SDA, kazao je da će Klub zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine pozvati i druge klubove da protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu krivične prijave. On je pozvao Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, da sankcionišu sve one koji ruše ustavni poredak BiH.

Više...

Majka napadnute učenice: Moja kćer se sva tresla kada je došla kući

  • Objavljeno u BiH

majka srebJuče je u poslijepodnevnim časova Policijskoj stanici u Srebrenici prijavljen slučaj verbalnog napada na učenicu bošnjačke nacionalnosti koja pohađa nastavu u JU „Prva osnovna škola“ Srebrenica. Majka učenice, Lejla Suljić, incident je prijavila i Centru za socijalni rad i direktoru JU „Prve osnovne škole“. Majka napadnute učenice najavljuje da će se, ako se ovaj slučaj hitno ne razriješi, obratiti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Više...

BiH će dobiti novu fabriku autodijelova, bit će otvoreno 100 radnih mjesta

  • Objavljeno u BiH

Jedna od najvećih bh. kompanija, TMD Group, danas je u Gradačcu položila kamen temeljac za novu fabriku dijelova za automobile.
Predsjednik uprave TMD Group Adem Hanić izjavio je da će budući pogon proizvoditi dijelove za novi električni automobil japanskog Mitsubishija.

"Proizvodnja će punim kapacitetom početi u junu 2021. i očekujemo da će taj pogon zapošljavati oko 100 novih radnika - pojasnio je Hanić.

Svečanosti je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić koji je istakao da našem društvu trebaju ovakvi pogoni jer su samo oni garant da ćemo ovdje živjeti i raditi, a ne napuštati zemlju.

"Zadovoljan sam prvenstveno što se otvara novi pogon u industrijskoj zoni koju sam još ja stvarao s gradačačkim privrednicima i dodatno što se to dešava u mom gradu - rekao je Novalić.

Dodao je da su nove tehnologije ozbiljno ugrozile motore s unutrašnjim sagorijevanjem te da je nedavno u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima za proizvodnju nekih njihovih konvencionalnih modela u BiH.

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović naveo je da ovakvi pozitivni primjeri iz privrede, poput proizvodnje dijelova za električna vozila, zaslužuju puno pažnje jer pokazuju da mladi imaju perspektivu u BiH.

Također, ovom prilikom, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Mustafa Šakić naglasio je da su svi pogoni TMD Grupacije važni za lokalnu i privredu BiH.

Više...

Hrvatska postavila ogradu na granici sa Bosnom i Hercegovinom

  • Objavljeno u BiH

 

Republika Hrvatska jutros je postavila ogradu odnosno pomičnu barijeru u blizini Graničnog prijelaza Izačić na sjeverozapadu naše zemlje, saznaje Klix.ba.

Ograda je postavljena na teritoriji Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo, a kako saznajemo razlog je migrantska kriza. Hrvatski graničari na taj način dodatno će ojačati svoju granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu na tlo te zemlje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RH za Klix.ba je potvrđeno da su na GP Ličko Petrovo Selo postavljene pomične fizičke barijere (ograde).

"S obzirom da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno 'kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)", navodi se u odgovoru.

Dalje se kaže da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

"Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina", kazali su za naš portal i dodali da će ih biti postavljeno ukoliko se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Na nedavno održanom sastanku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i Davora Božinovića, ministra unutrašnjih poslova Hrvatske ocijenjeno je da se BiH susreće s veoma teškim problemom migrantske krize te naša zemlja nema dovoljan broj graničara niti tehničke opreme kako bi se adekvatno nosila sa situacijom.

"Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledaju sve dimenzije krize", rekao je Radončić.

Nekoliko dana poslije bh. državni ministar je rekao da blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da na proljeće preko BiH krene ka Hrvatskoj. Očito je da su naše komšije ozbiljno shvatile potencijalni novi val migranata, pa su na vrijeme počeli sa jačanjem grani

Bh. granica je veoma porozna i vlasti očekuju veliku pomoć od lokalnog do državnog nivoa, ali i međunarodnu pomoć.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na sastanku istakao kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, sa više od hiljadu kilometara granice, treba da sarađuju na dnevnoj bazi.

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com