Menu

InfoBrcko.com - Petak, 07 Februar 2020

Gdje završe stotine kilograma droge oduzete u policijskim akcijama u BiH

  • Objavljeno u BiH

drooo9Policijske agencije u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno plijene različite vrste droga na graničnim prijelazima, aerodromima, u istragama... Pronađena i oduzeta droga se periodično uništava. Proteklih godina u policijskim akcijama na teritoriji Bosne i Hercegovine zapljenjene su stotine kilograma narkotika.

Više...

U akciji ''Nosač'' Policija Brcko uhapsila pet lica zbog droge

  • Objavljeno u Brcko

akcija policije 2Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su preduzimajući kontinuirane planske aktivnosti borbe na sprečavanju zloupotrebe narkotičkih sredstava po naredbama Osnovnog suda i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH dana 06.02.2020. godine proveli akciju kodnog naziva “NOSAČ”.

Više...

Košarac iskazao podršku Opštinskom odboru SNSD-a u Brčkom

posjeta kosaracČlan Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac danas je, nakon sastanka sa rukovodstvom SNSD-a u Brčkom, izrazio zadovoljstvo visokim stepenom vizije razvoja distrikta. "Značajno je istaći veoma visok stepen mobilnosti i razumijevanja SNSD-a u Brčkom", rekao je Košarac. On je naglasio da je stranački opštinski odbor u Brčkom zapažen u sistemu SNSD-a jer u njemu postoje kredibilne politike.

 

 

Više...

Saopštenje Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Brčko distrikta

  • Objavljeno u Brcko

dan 2018 armije8U vremenu kada je veličanje velikodržavnih ideologija u ponovnom zamahu, negiranje genocida i ratnih zločina počinjenih nad jednim narodom u Bosni i Hercegovini svakodnevica, te nazivanje jedine legitimne i legalne oružane formacije iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata „takozvanom“ uz nemilosrdan progon njenih pripadnika, ne preostaje ništa drugo nego glasno odgovoriti svima koji zastupaju ovakve protuzakonite, i po domaćim i po međunarodnim pravnim standardima, nedopustive stavove.

Više...

Ministar Košarac održao sastanak s članovima Vlade Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac boravio je danas u službenoj posjeti Brčko distriktu BiH gdje je u Gradskoj vijećnici održao sastanak s članovima Vlade Brčko distrikta BiH na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Milićem.

Članovi brčanske Vlade imali su priliku da se upoznaju s programom rada ovog ministarstva, ali i metodologijom aktivnosti kada je u pitanju usaglašavanje svih odluka koje se donose i na nivou ministarstva i na nivou Vijeća ministara BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac istakao je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija najavio visok stepen koordinacije aktivnosti s nižim nivoima vlasti, prije svega vladama entiteta i Brčko distrikta BiH.

„Na matrici takve politike Vijeća ministara BiH ne preostaje ništa drugo nego da zajedno radimo i da imamo radne periodične sastanke. Želio bih da afirmišem saradnju s entitetskim ministrima uvažavajući i specifičan status Brčko distrikta BiH kao i sa koordinatorom Distrikta u Vijeću ministara BiH, jer smatramo da je to dobar format. Prethodnih dana sam imao intenzivne sastanke s entitetskim ministrima i na tom nivou postoji potpuna spremnost i opredijeljenost da periodično radimo na otvorenim i važnim pitanjima koja su pred nama zadata, kako bi našu legislativu uskladili s evropskom. To bi značilo definitivno i uključivanje predstavnika Distrikta u taj proces”, rekao je ministar Košarac.

Košarac je naveo da kao ministar zagovara da sva rješenja budu na principu 1+1+1, a to je entitet Republike Srpske, entitet Federacije BiH i Brčko distrikt BiH koji bi zajednički dali određen okvirni dokument na nivou BiH. „Na takav način želim da nastavimo naše kretanje procjenjujući da ćemo tako mnogo brže dolaziti do određenih rješenja u BiH i omogućiti da sa takvom koordinacijom i ostali nivoi vlasti, osim državnog, imaju na vrijeme informacije i da budu involvirani u procese”, rekao je Košarac.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je ovo je jedan potpuno nov pristup koji afirmiše poziciju Brčko distrikta BiH, odnosno nižih nivoa vlasti idući za tim da odluke koje budu donesene na nivou Vijeća ministara BiH, odnosno ministarstva zaista istinski održavaju potrebe ljudi na terenu, uvažavajući još jednom specifičnu poziciju ili strukturu BiH.

„Siguran sam da ovo nije i posljednji sastanak ove vrste. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je jedno od najvažnijih ministarstava na nivou BiH i siguran sam da ćemo u narednom periodu imati više nego dobru saradnju”, rekao je gradonačelnik Milić.

On je na sastanku sa ministrom Košarcem ukazao na potrebe Brčko distrikta BiH i zainteresovanost ove lokalne zajednice za uspostavljanje teretnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko – Gunja. „Iako to nije direktna nadležnost ministra, dobili smo čvrsta uvjerenja da će Vijeće ministara BiH stati iza potreba Brčko distrikta BiH da se što prije riješi pitanje ovog graničnog prelaza”, zaključio je Milić.

Više...

Ko se odriče bh. državljanstva treba platiti 800 KM

  • Objavljeno u BiH

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u 2019. godini ukupno 4.059 osoba odreklo se državljanstva BiH.
U skladu sa zakonom Ministarstvo civilnih poslova BiH je u oblasti državljanstva i putnih isprava tokom 2019. godine obavljalo je poslove koji se tiču postupaka stjecanja i odricanja od državljanstva Bosne i Hercegovine.

U Izvještaju o radu Ministarstva civilnih poslova BiH za 2019. godinu navedeno je da su tokom 2019. godine registrovana 4.059 predmeta koji se odnose na odricanje od državljanstva BiH.

U 2014. godini državljanstva BiH odreklo se ukupno 3.519 osoba, 2015. godine taj broj iznosio je 3.359, 2016. godine 4.461, 2017. godine 4.494, a 2018. godine 4.473 osobe.

Takse za odricanje od državljanstva regulisane su Zakonom o administrativnim taksama koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Sastavni dio zakona je Tarifa administrativnih taksi. Tarifnim brojem 25. je utvrđena taksa za zahtjev za prestanak državljanstva BiH izjavom o odricanju od državljanstva BiH u iznosu od 1.700 KM. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH (2006. godine) između ostalog je, u Tarifnom broju 25. iznos 1.700 KM zamijenjen iznosom od 800 KM.

Odlukom Vijeća ministara BiH o smanjenju administrativnih taksi za prestanak državljanstva BiH izjavom o odricanju od državljanstva, iz 2001. godine, osobama koje se odriču državljanstva BiH u korist državljanstva neke od država iz bivše SFRJ iznos administrativnih taksi smanjen u odnosu na Tarifni broj 25. i iznosi 200 KM.

Više...

U Srbiji pronađeno nalazište sa 20 tona zlata, vrijednost veća od milijardu dolara

Kanadska istraživačka kompanija Medgold Resources, objavila je na svojoj internet stranici da je u Južnoj Srbiji pronašla je bogata nalazišta zlata.
Riječ je o 19,3 tona zlata vrijednog preko milijardu dolara pronađenih u blizini granica s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom na krajnjem jugoistoku Srbije.

Medgold je sam projekt nazvao Tiamino te u sklopu njega ima dvije licence za istraživanje, u Donjem Tiaminu i Surlici-Dukatu, odnosno na području koje se proteže na gotovo 200.000 kvadratnih metara, prenosi Klix.

Ranije je kompanija u sklopu tog projekta pronašla i sloj rude od otprilike 40 metara koji sadrže 8,3 grama zlata po toni te gotovo 193 grama po toni srebra. Cilj Medgolda je postati vodećim istraživačima zlata u Srbiji.

Stoga se istraživanja navedenog područja i dalje nastavljaju, a Medgold namjerava proširiti svoje aktivnosti i na druge dijelove Srbije jer, kako su naveli, taj pojas države nije dovoljno istražen unatoč povoljnoj geološkoj poziciji.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com