Menu

Princ iz Eleja 550x50

Četvrtak, 30 Juli 2020

Scanlan: Reforme u Brčkom su počele, ali predstoji još mnogo posla

  • Objavljeno u Brcko

 

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, pozdravio je zakonodavne korake koje je jučer napravila Skupština Distrikta u pravcu zaštite osnovnih prava građana, te unapređenja fiskalne discipline i transparentnosti u trošenju javnih sredstava.

Usvojeni Zakon o mirnom okupljanju, kako se navodi u zajedničkom saopćenju sa našim međunarodnim partnerima, uvodi evropske i međunarodne standarde o slobodi okupljanja i postavlja presedan za ostatak zemlje o tome kako treba jačati demokratiju.

“Ovo je primjer kako Brčko može biti predvodnik reformi u BiH, te očekujemo isto i u vezi sa Zakonom o sukobu interesa,” izjavio je supervizor.

U tom kontekstu, supervizor je također pohvalio i novu dinamiku koja je sve očitija u Distriktu u pogledu jačanja odgovornosti javnih zvaničnika i osiguranja transparentnog, usmjerenog i efikasnog trošenja novca poreskih obveznika.

Naredni koraci podrazumijevaju usvajanje Zakona o udruženjima i fondacijama u septembru, osiguranje sredstava za prečišćavanje biračkih spiskova u predstojećem rebalansu budžeta, te stalnu podršku za razvoj infrastrukture i projekte energetske efikasnosti u suradnji sa međunarodnim partnerima.

Krajnji rezultat će biti bolji kvalitet života u ovoj zajednici i privlačan ambijent za investitore u cilju stvaranja dobro plaćenih radnih mjesta u privatnom sektoru koja su potrebna Brčko Distriktu da doživi prosperitet kao zajednica.

Stvaranje neophodnog zakonskog okvira za zaštitu prava nacionalnih manjina usvajanjem Zakona o pravima nacionalnih manjina u septembru predstavljat će još jedan primjer kako Distrikt štiti svoje građane u skladu sa evropskim normama i standardima.

Sve ove mjere, zajedno sa objavljivanjem javnog registra prihoda uposlenika u javnom sektoru u augustu, koraci su u pravcu vraćanja povjerenja zajednice u upravu Brčko Distrikta i predstojeći izborni proces, dodao je supervizor.

Danas se supervizor u Brčkom sastao sa gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika, Sinišom Milićem i Antom Domićem, kao i sa potpredsjednikom Skupštine Distrikta, Ivom Filipovićem. Sastanak je održan uz striktno pridržavanje svih epidemioloških sigurnosnih mjera.

Supervizor i dalje poziva sve građane Brčkog da se u potpunosti pridržavaju naredbi nadležnih organa u cilju suzbijanja širenja covida-19. Ovo nije hipotetička stvar, već briga za javno zdravlje i blagostanje Distrikta!

Više...

Unija pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH: Sa kakvim se problemima nosimo u doba epidemije Covida 19

  • Objavljeno u Brcko

 

Epidemija Covida 19 koja je zahvatila cijeli svijet negativno se odražava na ionako tešku poziciju članova Unije pacijentskih udruženja u Brčko distriktu BiH.
Iz Udruženja „Brčansko srce“ koje okuplja pacijente oboljele od malignih oboljenja kažu da njihovim članovima predstavlja ogroman problem nedostatak testova. - Imali smo situaciju da je naša članica trebala putovati na liječenje u Hrvatsku ali u bolnici nije bilo testova za nju. To je ogroman problem, zamislite kako se osjeća neko kome je
dijagnostikovan karcinom a ne može otići na liječenje…“ navodi Ramiza Musić, predsjednica
udruge.
Sa velikim problemima susreću se i oboljeli od multipla skleroze. Slavica Jekić, predsjedavajuća udruženja oboljeli kaže da multiplu sklerozu prati i depresija. Premalo je razumijevanja jer su njihovi
članovi u kolicima, sa štakama i rolatorima. Riječi hvale uputili su za zaposlene u Urgentnom centru brčanske bolnice ali i sami tvrde da je u JZU generalno organizacija posla loša.
Epidemiju Covida negativno osjećaju i distrofičari. S obzirom da se teško kreću, neki skoro nikako ili u kolicima, doživljavaju stres koji ubrzava progresiju i oboljeli su u još težem stanju. Nemogućnost
slobodnog kretanja, dovodi do depresije. Iz Udruženja Distrofičara naglašavaju da ih od početka epidemije nije kontaktirao niko osim direktora Fonda zdravstvenog osiguranja, gospodina Miodraga
Todorovića. Niko nas nije upitao treba li nam nešto ,niti posjetio, a ima dosta socijalnih slučajeva u našem udruženju, naglašava Enisa Rendić, predsjednica Udruženja.
Probleme imaju i okupljeni u udruženju "Život sa celijakijom" Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Oboljeli od celijakije u Brčkom za vrijeme COVIDA 19 , moglo bi se reći da se nisu susreli sa velikim problemom po pitanju dijagnostikovanih celijakija. Međutim osobe koje su u toku dijagnostike imaju veliki problem samim tim što nisu u mogućnosti uraditi nijedan nalaz koji ukazuje na celijakiju (antitijela, gastroskopiju, biopsiju) , samim tim dovela nas je u tešku situaciju jer novootkrivene celijakije su najosjetljivije i mogu stvoriti velike probleme i dovesti pacijenta u celijacnu krizu , a samim tim i njihovi životi su ugroženi. Nadamo se da će uskoro i ovi pacijenti moći da dobiju dijagnozu, da se pridržavaju iste, i tako nastave sa svojim normalnim životom, naglasila je Emina Ružić predsjedavajuća brčanskog
udruženja Život sa celijakijom.
Problemi ne zaobilaze ni članove udruženja „Beba više“. Ljudi koji se bore sa sterilitetom ionako su u velikom stresu. Obustava rada klinika za vantjelesnu oplodnju dodatni je stres posebno za žene kojima otkucava „biološki sat“. Ograničene su na osnovu godina a čini se da su ovu godinu svi izgubili. Takođe, jedan od većih problema je i nemogućnost odlaska na liječenje u inostranstvo. Trenutno tri para, koja trebaju ići na donaciju, koja je kao što znamo, nelegalna u našoj zemlji, ne mogu da otputuju za Češku.
Ovo su samo neki od problema napominju iz Unije pacijentskih udruženja Brčko distrikta BiH čije je osnivanje podržao i Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog.

Više...

Bajramska čestitka Udruženja demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Kurban Bajram je najveći muslimanski praznik, praznik posebnog vadžiba, prinošenja žrtve, odricanja. U našoj lijepoj bosanskoj muslimanskoj tradiciji obilježava se, ne samo u krugu porodice, nego
i, merhametom prema onima kojima je potrebno.
Nažalost, ove godine, u svijetlu događaja izazvanih virusom covid-19, i Bajram će biti skromniji i, na izvjestan način, suzdržaniji, nego smo mi to navikli obilježavati. Ali, ako je prvobitno iskušenje
Ibrahimovo uz vjeru u Svemogućega moglo biti prevaziđeno, onda se ovo naše današnje ne može ni
nazvati iskušenjem.
Kurban Bajram je praznik darivanja, oprosta, posebnih ibadeta i jačanja porodičnih i prijateljskih veza. To što on donosi nama muslimanima je posebna sreća i blagoslov. Tako da ćemo, uz Božiju pomoć, i ovo prevazići, a ovaj Bajram provesti misleći na svoje najmilije, štiteći ih i čuvajući ih.
Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine svim vjernicima islamske vjeroispovjesti želi da ove mubarek dane i noći,
ibadete, provedu u zdravlju, posebnom bajramskom raspoloženju i rahatluku, njegujući lijepu tradiciju, običaje, farz i sunnet.
Bajram Šerif mubarek Olsun!

Više...

Nastavljeno suđenje optuženima za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića

  • Objavljeno u Brcko

 

Saslušanjem još troje svjedoka optužbe, danas je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nastavljeno suđenje Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i ubistvo Edina Zejćirovića. Na narednom ročištu za glavni pretres, koje je određeno za 27. avgust 2020. godine, nastaviće se sa izvođenjem dokaza optužbe saslušanjem svjedoka.

Podsjećamo, optuženima je stavljeno na teret da su 17. novembra 2019. godine oteli i na svirep način lišili života Edina Zejćirovića iz Čelića i time izvršili krivična djela – Otmica iz člana 177. stav (2) i Ubistvo iz člana 163. stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Više...

Polugodišnji rezultat fabrike BIMAL potvrđuje strateški rad kompanije

  • Objavljeno u Brcko

 

Kriza izazvana koronavirusom značajno je uticala na privredu i privredne tokove u Bosni i Hercegovini, a nakon sumiranja poslovnih rezultata, strategija i operativno poslovanje brčanske fabrike jestivog ulja BIMAL, sa ostvarenom polugodišnjom dobiti u iznosu od 1,6 miliona KM, pokazuju stabilnost poslovanja i ispunjenje planova.

BIMAL nastavlja oprezno raditi i strateški upravljati u skladu sa razvojem situacije i ekonomskim kontekstom.

Više...

Ina Pamukčić Karagić uputila čestitku povodom Kurban-bajrama

  • Objavljeno u Brcko

 

U ime rukovodstva i članstva Organizacije Saveza za Bolju budućnost Brčko distrikta BiH i u svoje lično ime svim vjernicima islamske vjere upućujem iskrene čestitke povodom Kurban Bajrama, sa željom da ga provedu u porodičnoj sreći i ozračju Allahove milosti, te da bajramske radosti podijele sa prijateljima i komšijama.

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

Više...

U Vijećnici organizovan prijem za učenike generacije osnovnih škola u Distriktu

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović danas su u Gradskoj vijećnici organizovali prijem za učenike generacije osnovnih
škola u Distriktu.
Gradonačelnik je čestitao svim učenicima generacije na ostvarenom uspjehu i zaželio da takvim tempom nastave i u svom daljem školovanju, a Vlada će ih, kako je kazao, zasigurno nastaviti podržavati.
Osmanović je istakao da se učenicima generacije treba ukazati čast i pažnja jer, kako je naglasio, to su zaslužili svojim učenjem i ponašanjem.
„Njihov ostvareni uspjeh omogućit će im da se na području Distrikta upišu u srednju školu koju žele. Također, Vlada je pripremila i novčanu nagradu od 300 KM za svakog učenika generacije, ali i male simbolične poklone koje su danas dobili. U narednom periodu mi ćemo ih pratiti i prilikom završetka srednje škole bit će im omogućeno besplatno stanovanje u studentskim domovima, naravno, ukoliko nastave ovim tempom da uče. Imat će i studentske stipendije, što će im svakako omogućiti dalje školovanje“, kazao je Osmanović.
Rafaela Jagatić je učenica generacije iz Desete osnovne škole Bijela i kaže da joj je velika čast i zadovoljstvo što se nalazi među najboljim učenicima i da se nada da će tako biti i u
budućem školovanju.
„Zahvaljujem se gradonačelniku i šefu Odjeljenja za obrazovanje što su nas ugostili i razmijenili s nama nekoliko lijepih riječi. Mladi trebaju vjerovati u sebe i sve što zamisle i
žele tada mogu i ostvariti“, kazala je Rafaela.
I Haris Memišević je jedan od učenika generacije koji dolazi iz Sedme osnovne škole Gornji Rahić. On je poručio budućim generacijama da se trud i naporan rad isplati i da je bitno konstantno ulagati u sebe.
Učenici generacije su i: Katarina Stanišić iz Prve osnovne škole Brčko, Marko Nikolić iz Druge osnovne škole Brčko, Ajla Ravkić iz Treće osnovne škole Brčko, Anja Pudić iz Četvrte osnovne škole Brčko, Ajla Hadžović iz Pete osnovne škole Brčko, Sejdo Huremović iz Šeste osnovne škole Brezovo Polje, Amina Karibašić iz Devete osnovne škole Maoča, Ivana Grgić iz Jedanaeste osnovne škole Zovik i Adna Avdić iz Petnaeste osnovne škole Šatorovići.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com