Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 30 Mart 2021

Anna Bayerová – prva doktorica u BiH

  • Objavljeno u BiH

anaAnna Bayerová je rođena 4. novembra 1853, u porodici niže srednje klase u siromašnom selu Vojtěchov (danas je to selo dio grada Mšeno, u okrugu Mělník), 30 kilometara sjeverno od Praga. U izrazito konzervativnom okruženju kakav je bio Vojtěchov tada, želja za školovanjem jedne djevojčice iz siromašne porodice bila je vrlo neobična i nerazumljiva – kako njezinim prijateljima i poznanicima, tako i njenoj porodici od koje nikada nije dobila velikodušnu moralnu i finansijsku podršku. Češki jezik, koji joj nije bio maternji, naučila je u osnovnoj školi u obližnjem gradiću Mělníku. Kao tinejdžerica se preselila kod svoje tetke u Prag, gdje je pohađala jednu privatnu obrazovnu ustanovu za djevojke. Za nju vrlo bitna aktivnost tada bila je posjet jedinstvenom praškom društvenom centru, tzv. Američkom ženskom klubu. Ovdje je Anna čitala, slušala, a poslije i upoznala, između ostalih, velike češke feminističke autorice Sofiju Podlipsku i Elišku Krásnohorsku, koja će kasnije postati i Annina velika prijateljica. U ovom klubu prvi je put upoznala i godinu dana mlađu Bohuslavu Keckovu.

Više...

Imam koji je spašavao Jevreje dobio ulicu

imaMijenjao im je identitet iz jevrejskog u muslimanski da bi im omogućio bijeg. znao je da nacističke vlasti sumnjaju u to šta radi pa se premjestio u Bordeaux u februaru 1943. tamo je nastavio svoj herojski dvostruki život. Imam se pridružio pokretu otpora i pomogao da pobjegnu iz zatvora i muslimanima koje su nacisti zatočili. no, gestapo je dobio dojavu i uhapsio ga, zajedno sa saradnikom, 5. jula 1944. godine. mučeni su i zatvoreni, ali nisu progovorili.

 

 

Više...

Igrati protiv reprezentacije nepriznate države

  • Objavljeno u Sport

koSuparnik im nije bio neki tim zvučnog imena već reprezentacija Haitija. Ali to nikoga nije zanimalo, Sedamnaest hiljada gledatelja došlo je na stadion u Mitrovici kako bi pogledalo prvu službenu utakmicu, prijateljsku utakmicu koju je FIFA dopustila, kosovske fudbalske reprezentacije.

 

 

Više...

Brčko: Optužnica protiv Stojana Bavarčića zbog prevare pri glasanju

  • Objavljeno u BiH

 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Stojana Bavarčića (30)* zbog sumnje da je prije održavanja lokalnih izbora u ovom gradu prošle godine pripremao izvršenje krivičnog djela prevare pri glasanju. On je optužen da je pribavljanjem ličnih dokumenata trećih lica i njihovim prijavljivanjem za glasanje iz inostranstva stvarao uslove za neposredno učinjenje tog krivičnog djela.

 

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Bavarčića da je pribavio i iskoristio lične dokumente većeg broja građana prijavivši ih za glasanje iz inostranstva u namjeri da na izborima on ili njemu poznato lice glasa pod njihovim imenom.

Njega se tereti da je, s ciljem da za njemu poznati politički subjekt osigura veći broj glasova, od preko trideset lica pribavio lične karte, vozačke dozvole ili pasoše koje je zatim fotografisao, dok je određeni broj takvih fotografija pribavio putem društvenih mreža i aplikacija i pohranio u memoriju telefona. Ti dokumenti su potom u štampanom obliku tokom mjeseca avgusta 2020. godine, bez njihovog znanja i saglasnosti, dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH u prilogu obrazaca PRP-1 Prijava za glasanje izvan BiH, po kojem osnovu su onda ta lica bez svoje volje registrirana za glasanje izvan BiH – navodi se u optužnici.

 

Nakon istrage na čijem je početku Bavarčić odmah pritvoren, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega optuživši ga da je nabavio sredstva i preduzeo drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela, a za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Pred Osnovnim sudom Distrikta, koji je u cijelosti potvrdio optužnicu, on je optužen za krivično djelo Pripremanje krivičnog djela (iz člana 333 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

 

Pored ostalog, fokus rada Tužilaštva Distrikta posljednjih mjeseci usmjeren je na otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela iz izborne oblasti na ovom području. U vezi s provođenjem lokalnih izbora prošle godine ovo tužilaštvo je u kratkom roku otvorilo šest predmeta protiv deset osumnjičenih istovremeno uzevši u nadležnost i dva predmeta dostavljena od državnog tužilaštva i Centralne izborne komisije BiH.

Među osumnjičenima su i zastupnici u tadašnjem sazivu Skupštine Brčko distrikta Pejo Mendeš*, Nenad Kojić* i Radoslav Bogićević*, koji su ponovili kandidature na te funkcije. Prije samih izbora osumnjičenici za pripremanje izbornih prevara pritvoreni su zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, a istrage protiv njih u međuvremenu su intenzivno nastavljene.

Izvor: nula49

Više...

SIPA uhapsila sudije i advokata

  • Objavljeno u BiH

 

Dvojica sudija i advokat uhapšeni su u akciji “Mores” koju su sproveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog primanja mita i posredovanja.

 

Kako “Nezavisne” saznaju radi se o sudijama Osnovnog suda u Orašju i Kantonalnog suda Posavskog kantona, te advokatu iz Šamca koji je pušten da se brani sa slobode, dok će sudije biti predate nadležnom tužilaštvu.

 

Takođe saznejmo da su pripadnici SIPA tokom pretresa oduzeli oko 4.500 KM i 100 evra, za koje se sumnja da potiču od izvršenja krivičnog djela.

Izvor “Nezavisnih” navodi da se sumnja da su prvostepeni i drugostepeni sudija u parničnom postupku uzeli novac kako bi na nižem sudu, a potom i na višem sudu u istom predmetu presudili u korist jedne osobe.

 

Takođe se sumnja da su to učinili posredstvom advokata koji je zastupao osobu protiv koje se vodio parnični postupak, a advokat je takođe bio uhapšen.

 

Iz SIPA su danas ne navodeći detalje, saopštili da su Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske i MUP-a Posavskog kantona, realizovali operativnu akciju kodnog naziva “Mores” i uhapsili tri osobe.

 

 

“Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 380. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine primanje dara i drugih oblika koristi”, navode iz SIPA.

 

Kako je rekao Luka Miladinović, portparol ove Agencije pilikom realizacije navedenih aktivnosti, službenici SIPA su po naredbi Opštinskog suda u Orašju, pretresli lica, stambene i poslovne objekate, službene prostorije te pokretne stvari na ukupno šest lokacija.

 

 

“Radi se o lokacijama u Šamcu, Orašju i Odžaku, i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli određenu količinu novca koja potiče iz izvršenja krivičnog djela, te predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, rekao je Miladinović.

 

Dodao je da će nakon kriminalističke obrade, dvije uhapšene osobe u zakonskom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštva Posavskog kantona.

Više...

Održan sastanak s predstavnicima Privredne komore i Udruženja poslodavaca

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić i glavni koordinator Vlade Željko Antić održali su danas sastanak s predstavnicima Privredne komore Brčko distrikta BiH i Udruženjem poslodavaca Brčko distrikta BiH i razgovarali o važnim i aktuelnim privrednim temama kao što je revitalizacija pozitivnog privrednog ambijenta, pomoć privredi i rad organa preko kojih se realizuju aktivnosti u privredi.

 

Na sastanku se razgovaralo i o nastaloj krizi u privredi izazvanoj korona virusom gdje su predstavnici Udruženja poslodavaca i Privredne komore istakli važnost pomoći od strane Vlade, ali i važnost zajedničkog djelovanja i češćeg dijaloga s ciljem prevazilaženja problema u privrednom sektoru.

 

Predstavnici Privredne komore naglasili su da će nastaviti raditi u interesu privrede kako bi se sačuvala radna mjesta, kako su istakli, posebno u vremenu pandemije kada je većina malih i srednjih preduzeća ugrožena.

 

Na sastanku razgovaralo se i o problemu deficitarnih zanimanja u školama, o poljoprivredi, projektu „Luka Brčko“ koji je u realizaciji, programu samozapošljavanja te drugim važnim kapitalnim projektima koji su značajni za ovu lokalnu zajednicu.

 

Predstavnici izvršne vlasti na kraju razgovora kazali su da Vlada daje napore na rješavanju problema u privredi i da će se raditi na tome da se prihvate i zahtjevi da se aktivnije uključe i Privredna komora i Udruženje poslodavaca kako bi zajedno došli do stvaranja što kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Više...

Vlada usvojila amandmane na Prijedlog budžeta za 2021. godinu

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH održala je četvrtu vanrednu sjednicu na kojoj su usvojeni amandmani gradonačelnika na Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

U skladu sa novim Zakonom o budžetu Brčko distrikta BiH napravljene značajne uštede na platama kada je riječ o rashodima.

 

„Na ovaj način osigurana su sredstva za nastavak projekta utopljavanje javnih objekata, projekte koje provodi Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH kao i projekat za Stambeno zbrinjavanje Roma.

Osigurana su sredstva za rad Komisije za odlučivanje o sukobu interesa te značajan dio sredstava na poziciji rezervi zbog eventualnih urgentnih djelovanja u vezi s pandemijom virusa korona bilo da bude potrebe da intervenišemo u oblasti zdravstva ili privrede“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

 

Amandmani koji su danas usvojeni na sjednici Vlade upućeni su u skupštinsku proceduru.

Više...

Ljekari i medicinsko osoblje preumorni, apeluju na građane da poštuju mjere

  • Objavljeno u Brcko

 

Na covid odjeljenjima brčanske Bolnice, trenutno je smješteno ukupno 63 covid pozitivna pacijenta, od kojih je na Grudnom odjeljenju 20, na Ginekologiji 34, te devet na odjeljenju Neurologije respiratorni centar za invazivne metode ventilacije.

 Ovo je potvrdila doktorica specijalista pneumofiziolog Ružica Vasiljević, naglasivši da je u Bolnici protekla 24 sata na žalost bilo šest smrtnih ishoda.

„ Što se tiče same kliničke slike to se rapidno mjenja iz sata u sat, tako da neko ko je imao srednje tešku, do kraja dana može imati tešku kliničku sliku.Tako da je ta varijabla zaista promjenljiva“, dodala je Vailjević.

 

Dr. Vasiljević je istakla da je još uvijek izrazito visok broj zaraženih, naročito je primjetno povećanje mladih ljudi sa teškom kliničkom slikom, odnosno obostranim masivnim pneumonijama, tako da se o nekom poboljšanju epidemiološke situacije još uvijek ne može govoriti.

 

„Zahvaljujući organizaciji našeg menadžmenta obezbijeđen je dovoljan broj bolničkih mjesta za pacijente, kao i kiseoničkih mjesta što sa bocama, što sa centralnim kiseonikom. Tako da na sva tri odjeljenja imamo još uvijek mjesta. Kadar nam je u velikom problemu zato što su ljudi preumorni jer su uslovi rada na infektivnim odjeljenjima jako teški jer se radi pod opremom koja je fiziučki teška za nositi.

Od ukupno četiri pulmologa jedan kolega nam je na bolovanju, tako da nas radi troje i pod velikim smo pritiskom da sve to izdržimo, stignemo i uradimo na adekvatan način.

Šest je anesteziologa i ostali ljekari opšte prakse nam pomažu ali sa ovim obimom posla jako te teško sve postići. Ovo traje godinu dana i već smo umorni. Što se tiče srednje medicinskog osoblja, također su izloženi velikom pritisku, dosta njih je i pozitivno. Veći broj njih mladih ljudi je primljen i sa Biroa koji ne znaju i još uvijek ne mogu da se snađu i organizuju u ovom našem radu, i već se osjeća taj umor i nezadovoljstvo“, pojasnila je

Apelovala je na građene da se pridržavaju svih mjera, da nose maske i poštuju distancu, kako bi ljekarima i medicinskom osoblju pomogli da pruže pomoć ljudima koji su zaista životno ugroženi i zavse od pomoći ljekara.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com