Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 27 April 2021

U Županji ragovarano o izgradnji novog mosta preko rijeke Save

  • Objavljeno u Brcko

DSC 1790

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić sa saradnicima razgovarao je danas u Županji u Republici Hrvatskoj sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem o izgradnji novog mosta koji povezuje Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Gunju i Brčko distrikt BiH.

Više...

Festival nacionalnih manjina BiH održava se prvi put u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U skladu s epidemiološkim mjerama početkom ljeta u Brčkom bi trebao biti održan Festival nacionalnih manjina, koji financira Ministarstvo za ljudska prava BiH.

 

Domaćin Festivala je Savez nacionalnih manjina Brčko distrikta BiH, čija predsjednica Todorka Jovanović ističe da je riječ o trodnevnoj manifestaciji u okviru koje će se tradicijskim igrama predstaviti kulturno – umjetnička društva nacionalnih manjina iz naše zemlje.

 

 

Između ostalog, planirana je gastro izložbu, gdje će biti izložena tradicijska jela nacionalnih manjina u BiH, te okrugli sto na kojem će sudjelovati stručnjaci u okviru diskusije na temu prava nacionalnih manjina. Jovanovićeva je najavila da očekuje dolazak predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija, ispred romske populacije Nedžada Jusića, predsjednika Saveza nacionalnih manjina regije Doboj Dragana Marković i drugih.

 

 

“I supervizor za Brčko distrikt Michael Scanlan prilikom jučerašnje posjete Distriktu pozdravio je ovaj projekt”, zaključila Jovanovićeva, te dodala da intenzivno rade na formiranju Vijeća nacionalnih manjina na području Brčko distritka BiH.

 

Izvor. Radio Brčko

Više...

Brčko: Obilježavanje godišnjice stradanja civila 1992. godine u uslovima pandemije

  • Objavljeno u Brcko

 

U ovo vrijeme, kao i svake godine do sada, prisjećamo se strašnih događaja iz 1992. godine. Prisjećamo se stradanja civila na mostu na rijeci Savi, u parku ispred hotela Grand Posavina, ispred policijske stanice u centru Brčkog, u DTV Partizan i koncentracionom logoru Luka. Prisjećamo se stradanja u gradu u kojem danas živimo i koji nas podsjeća na trenutke koji ne služe na čast modernoj civilizaciji.

 

Zbog epidemiološke situacije i mjera Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta Bosne i Hercegovine primorani smo ovogodišnje obilježavanje godišnjice stradanja i prisjećanje na žrtve obilježiti na skromniji način.

 

 

Predstavnici Udruženja porodica civilnih žrtava rata Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će zajedno sa zvaničnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, poštujući upute iz naredbe Kriznog štaba, položiti vijence i cvijeće na mjestima stradanja, te na taj način odati poštovanje i počast žrtvama agresije.

 

 

Pozivamo sve građane da na sebi svojstven i odgovarajući način, a u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, prisjete se žrtava stradanja i događaja iz aprila i maja 1992. godine na području Brčkog.

Iako smo prinuđeni na ovakav skromniji način odati počast žrtvama, svakako smo svjesni da to neće nimalo umanjiti naše poštovanje prema žrtvama niti prisjećanje na stravične događaje iz proljeća 1992.

 

 

Svjesni smo činjenice da sve dok se mi građani Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sjećamo ovih događaja i obilježavamo ih onako kako to okolnosti omogućavaju, oni neće biti zaboravljeni, a naša podsjećanja bit će opomena budućim generacijama na pogubne politike iz devedeseti godina prošlog vijeka.

 

 

Organizacioni odbor

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH

Udruga obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta BiH

Udruga zatočenih- Udruženje logoraša Brčko distrikta BiH

Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja ,,SUZE“ Brčko distrikt BiH

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

BiH: Oduzeto 320 kilograma duhana u vrijednosti od 54.400 maraka

  • Objavljeno u BiH

 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, Regionalnog centra Sarajevo, pronašli su i oduzeli 320 kilograma duhana bez akciznih markica, čija je tržišna vrijednost procijenjena na 54.400 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

 

U saopštenju se navodi da je prilikom provjere robe na putu Sarajevo-Konjic zaustavljen automobil “audi A6” i tom prilikom je utvrđeno da vozač čiji su inicijali D.M. iz Gruda prevozi rezani duvan namijenjen za prodaju na crnom tržištu, prenosi Radio Brčko.

 

 

Protiv lica kod kojeg je pronađena ova roba biće podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeni promet akciznim proizvodima.

Ovlaštenim službenim licima UIO BiH asistenciju su pružali policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, Policijske stanice Hadžići.

 

 

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju trošarinskih proizvoda.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navode iz UIO BiH.

Više...

U Bosni i Hercegovini industrijska proizvodnja u martu porasla za 1,6%

  • Objavljeno u BiH

 

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u martu veća je za 1,6 posto u odnosu na februar ove, a u odnosu na mart prošle godine, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 15,1 posto.

 

Agencija za statistiku BiH je objavila da je u martu u odnosu na februar ove godine proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 9,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,4 posto, intermedijarnih proizvoda za 3,5 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,4 posto, dok je proizvodnja energije manja za 7,6 posto.

 

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, u martu u odnosu na isti mjesec lani, veća je za 52,4 posto, kapitalnih proizvoda za 52,2 posto, proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 18,1 posto, proizvodnja energije je veća za 5,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,5 posto.

 

Izvor: FENA

Više...

Dugoročna prognoza: Kakvo nas vrijeme očekuje do sredine maja

 

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskom.

 

Vjetar će biti slab do umjerene jačine, većinom južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim i sjeveroistočnim područjima vjetar istočnog smjera.

 

Najniža jutarnja temperatura iznosiće od 5 do 10, na jugu zemlje do 14 stepeni. Najviša dnevna temperatura će iznositi od 11 do 17, na jugu zemlje do 20 stepeni.

 

U srijedu također oblačno s kišom i pljuskovima. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između pet i devet stepeni, na jugu zemlje do 14. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 stepeni Celzijusovih.

 

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se i u četvrtak. Lokalni pljuskovi se očekuju od sredine dana prema večernjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između sedam i 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka između 17 i 24.

 

 

Od 29. aprila do kraja prognoznog perioda, 11. maja, temperature će biti prikladnije godišnjem dobu, jutarnje u Bosni od 6 do 11, u Hercegovini od 9 do 14°C, očekivane dnevne temperature u Bosni između 17 i 22, u Hercegovini od 20 do 25 °C.

 

Izvor: Fokus.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com