Menu

Princ iz Eleja 550x50

Nedjelja, 09 Maj 2021

Dan zlatnih ljiljana obilježen i u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Udruženje dobitnika najvećeg vojnog priznanja za pripadnike Armije Republike BiH „Zlatnih ljiljana Brčko- Distrikta“, obilježilo je danas svoj dan i to polaganjem cvijeća i vijenaca na centralnom spomeniku palim borcima u središtu Brčkog.

 

„U redovima naše, 108-215 Viteške motoprizovane brigade, najvećim odlikovanjima za hrabrost, u borbi za očuvanje BiH u periodu 1992-95, ukupno je odlikovano 43 pripadnika armije i MUP-a, od čega 34 su zlatna ljiljana, i za nas je ovaj datum veoma važan, tim prije jer želimo i na ovaj način ukazati mladima na značaj očuvanja, građanske cjelovite i jedinstvene BiH za koju smo se borili“, rekao je pretsjednik udruženja Huso Ahmetović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U narednim danima u BiH stiže više od 100.000 vakcina

  • Objavljeno u BiH

 

U Bosnu i Hercegovinu bi u naredna tri dana trebalo da stigne više od 100.000 doza vakcina protiv virusa korona, objavljeno je na Twitter nalogu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Iz Ministarstva civilnih poslova je najavljeno da bi u BiH sutra trebalo da stigne 43.790 doza BioNTech/Pfizer vakcina, od čega 32.760 doza iz COVAX mehanizma i 10.530 doza iz mehanizma "EU4Health".

 

 

Iz mehanizma COVAX u utorak se očekuje isporuka 35.100 doza, a u srijedu 32.760 doza vakcina.

 

Kako je navedeno na Twitteru Ministarstva civilnih poslova, do kraja maja se očekuje i isporuka 81.600 doza vakcina AstraZeneca putem COVAX programa.

 

Izvor: Faktor

Više...

Uprkos napadima Palestinci sinoć obilježili Lejletu-l-Kadr u džamiji Al-Aqsa

 

Nakon što je izraelska policija u petak napala muslimanske vjernike u džamiji Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jerusalemu, vjernici su se sinoć ponovo okupili na molitvi obilježavajući Lejletu-l-Kadr.

 

Muslimani širom svijeta sinoć su obilježavali 27. noć ramazana, odnosno svetu noć Lejletu-l- Kadr, a brojni vjernici širom svijeta uputili su se na molitvu. Također, palestinski muslimani, uprkos napadima policije, okupili su se u velikom broju na molitvi u Al-Aqsi.

 

 

U petak navećer policija je napala vjernike koji su se molili u mesdžidu Al-Qiblatain unutar Al-Aqse šok bombama i gumenim mecima, a ni sinoć nije bilo mirno u Jerusalemu.

 

U džamiji Al-Aqsa je u petak tokom sukoba muslimanskih vjernika i izraelskih palestinaca, koji su ušli na Haram al-Sharif te na druga mjesta u okupiranom istočnom Jerusalemu, povrijeđeno je najmanje 205 Palestinaca.
Sinoć je također povrijeđeno više desetina ljudi u novim sukobima. Demonstranti su bacali kamenice na policiju kod kapije Damask u starom dijelu Jerusalema, a policija je ponovo uzvraćala šok bombama, gumenim mecima i vodenim topom.

 

 

Palestinski zvaničnici navode da je povrijeđeno 90 Palestinaca, dok je izraelska policija saopćila da je povrijeđen najmanje jedan pripadnik sigurnosnih snaga.

Izraelska policija pokušala je rastjerati vjernike unutar područja Haram al-Sharif koristeći omamljujuće i plinske bombe, nanijevši brojne povrede.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas rekao je da izraelsku vladu smatra "odgovornom" za nemire i izrazio punu podršku herojima u Al-Aqsi.

 

 

Međunarodni promatrači pozvali su na smirenost, a specijalni koordinator UN-a za bliskoistočni mirovni proces Tor Vennesland objavio je svoju zabrinutost i pozvao sve strane da poštuju status quo svetih mjesta u Starom gradu u Jerusalemu u interesu mira i stabilnosti.

Džamija Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto na svijetu za muslimane. Jevreji to područje nazivaju "Brdom hrama", tvrdeći da je u antičko doba bilo mjesto dva jevrejska hrama.

 

 

Izrael je okupirao istočni Jeruzalem, gdje se nalazi Al-Aqsa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine, anektirao je čitav grad 1980. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Džaferović: Podjela BiH je neofašistička ideja, kako drugačije nazvati tu intenciju

  • Objavljeno u BiH

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović položio je cvijeće na spomen-obilježju Vjećna vatra povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

 

Džaferović naglašava da iako je fašistička ideologija, najmračnija ideologija dosada koja je zadesila ljudski rod, poražena ona je danas još uvijek živa u svijetu, Evropi i Bosni i Hercegovini.

 

 

Dodaje da što više bude borbe protiv diskriminacije bit će manje i neofašističkih ideologija.

 

 

"Svi u BiH trebamo da se okrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli. Svjedočili smo proteklih sedmica ovdje u BiH tim retrogradnim, slobodno možemo reći fašističkim, idejama jer kako drukčije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli, da se zasjeca u živo tkivo BiH, nego nefašističkom idejom", kazao je.

 

Dodaje da svi trebamo shvatiti da budućnost nije u razdvajanju, podjelama i diskriminaciji već u jedinstvu različitosti i kada je BiH, ali i Evropa u pitanju.

 

 

"Danas je i Dan zlatnih ljiljana Armije RBiH koja je istinski baštinila antifašističke vrijednosti te koristim priliku da uputim čestitke, osim za Dan pobjede nad fašizmom, i za Dan zlatnih ljiljana", dodaje.

 

Džaferović se osvrnuo i na put BiH u članstvo Evropske unije.

 

 

"BiH je učinila brojne korake kada je u pitanju članstvo u Evropskoj uniji, ali imamo blokade unutar BiH uglavnom od retrogradnih snaga na koje ja ukazujem. To su one snage koje žele podjele, koje se ne bore protiv diskriminacije, one snage koje ne prepoznaju prava čovjeka na svakom pedlju ove zemlje. One će se prepoznati", kazao je.

 

Nastavlja da je postoji određena vrsta zadrške ili je postojala kada je u pitanju proširenje EU.

Osim Džaferovića, cvijeće je položio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Vlade i Skupštine KS, te predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS i Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja KS.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Brčanska Vlada se zalaže za ravnomjeran razvoj svih dijelova Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Osnovni koncept Strategije razvoja Brčkog u narednom periodu biće ravnomjeran razvoj svih dijelova Distrikta, odnosno ulaganja u sve Mjesne zajednice na ovom području.

 

„Ovakva orijentacija, odnosiće se na sve oblasti života i rada no prioritetno na infra-strukturne projekte i u tom smislu budžetska ulaganja.

Konkretno zadatak vlasti je svim svojim građanima stvoriti optimalne uslove, za život i posebno, na kvalitetan način, riješi elementarna infra-strukturna pitanja, odnono, kvalitetno funkcionisanje elektro i kanalizacione mreže kao i putnih komunikacija unutar kompletnog Distrikta i to će biti jedan od prioriteta u radu vlade“, istakao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com