Menu

Princ iz Eleja 550x50

Utorak, 01 Juni 2021

Manipulacija omladinom – SDA i SNSD prividno prepucavanje i skretanje pažnje sa realnih problema

 

Ovih dana svjedočimo sramotnom prepucavanju mladih na relaciji SDA – SNSD jeftino konstruisanom od strane njihovih starijih mentora. Po sistemu provjerenog recepta „zavadi pa vladaj“ lideri pomenutih stranaka nastavljaju sa izgradnjom tenzija i nacionalne netrpeljivosti, te skretanju pažnje javnosti sa stvarnih problema u Brčkom.

 

 

Bez obzira što više od jedene decenije unazad, zajednički učestvuju u vlasti i rade na sistematskom (ne)razvitku Distrikta Brčko to ih ne ometa da se u javnom prostoru i putem medija „prepucavaju“ i na nemilim događajima iz proteklog krvavog građanskog rata prikupljaju poene svojim starijim kolegama.

 

Zbunjuje činjenica da mladi predstavnici stranaka vladajuće većine zaobilaze pitanja nedostatka sadržaja namijenjenih upravo mladim, kao što su nedostatak bazena, bioskopa, pozorišta i drugih sadržaja, dok se aktivno bave preispitivanjem ratnih zločina.

 

Očigledno je da su samo instrument u rukama političkih moćnika koji zloupotrebljavaju i budućnost i prošlost kako bi javno mjenje okrenuli u smjeru nacionalne netrpeljivosti dok se pod tepih guraju problemi građana Distrikta koji još uvijek nemaju magnetnu rezonancu, CT-aparat, gradske bazene, bioskop, autobusku stanicu i slično.

 

I na kraju. Da, mi socijalisti jesmo za jednakost, ravnopravnost, te osudu svih zločina počinjenih na prostoru bivše Jugoslavije i nad našim narodima, ali apelujemo na svijest mladih da ne podliježu i ne nasjedaju na jeftine i do sada bezbroj puta viđene političke scenarije koji nam nisu donijeli ništa dobro.

 

Opštinski odbor Socijalističke partije Brčko

Više...

Uspjeh mladog bh. pijaniste: Pobjeda na prestižnom takmičenju u New Yorku

 

Bosanskohercegovački pijanista Omar Halilović sa svojih 11 godina pobijedio je na prestižnom Music competition Suzanne Culley u New Yorku.

 

 

Halilović je muzičko obrazovanje započeo u Osnovnoj muzičkoj školi na Ilidži u klasi profesora klavira Amsala Ganovića.

Zbog izuzetnog talenta i posvećenosti u tri godine koliko svira klavir dobio je, kako navodi profesor Ganović, brojne prestižne nagrade na takmičenjima.

 

Iako je zbog pandemije bio uskraćen redovnim pripremama u školi, Omar Halilović je uz podršku profesora Ganovića uspio doći do finala Music competition Suzanne Culley u New Yorku te je osvojio prvo mjesto.

 

Pobjedom u jakoj međunarodnoj konkurenciji, mladi bh. pijanista ima priliku nastupiti u velikom Carnegie Hallu u New Yorku koji je planiran za 29. juni naredne godine.

 

Omar Halilović i njegov profesor Amsal Ganović bili su jedini predstavnici Bosne i Hercegovine na ovom takmičenju.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Merhametovoj Narodnoj pekari u Tuzli uručeno sedam tona brašna

  • Objavljeno u BiH

 

Merhametovoj Narodnoj pekari u Tuzli, koja djeluje u okviru Narodne kuhinje Imaret, danas je uručeno sedam tona brašna. Riječ je o donaciji Udruženja Izvor dobročinstva i Organizacije Islamskog preporoda (Džemijet El-Turas El-Islami Kuwait) iz Kuvajta.

 

Tom donacijom Narodna pekara Imaret može funkcionisati jedan mjesec.

 

 

“Ova kuhinja dnevno potroši 300 kg brašna, pripremi se 550 hljebova od 800 grama”, izjavila je direktorica HO Merhamet, Regionalni odbor Tuzla, Mensura Husanović zahvalivši se na donaciji.

 

 

Husanović je podsjetila da je u februaru ove godine otvorena pekara u okviru Narodne kuhinje Imaret, naglasivši da su korisnici zadovoljni i da je time zaokružen proces proizvodnje hrane.

Dodala je da od početka rada te pekare HO Merhamet nije kupio brašno, zahvaljujući donacijama.

Pozvala je pravna i fizička lica s područja TK da pomogne radu Merhameta.

 

 

Predstavnik kuvajtske Organizacije islamskog preporoda Mahmoud Alnajdi kazao je da ova organizacija pored doniranja paketa stipendira 2.000 djece bez roditelja.

 

 

“Pomažemo siromašne ljude u samoodrživim projektima, trudimo se da gradimo kuće za djecu bez roditelja”, naglasio je, dodavši da ta organizacija uz pomoć Udruženja Izvor dobročinstva iz Sarajeva dijeli humanitarne pakete.

 

Dnevno se u Narodnoj kuhinji Imaret pripremi 2.400 obroka, koji se dijele na 18 punktova u TK.
Pored Tuzle, hrana se dijeli u Gračanici, Lukavcu i Kalesiji.

 

Izvor: Fena

Više...

Elektroprivreda BiH osigurala 255 miliona KM za ispunjenje obaveza prema rudarima i rudnicima

  • Objavljeno u BiH

 

JP Elektroprivreda BiH je na osnovu odluka organa društva osigurala 125 miliona KM za zbrinjavanje viška uposlenih i izmirivanje obaveza za penzionisanje radnika u rudnicima Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić te 130 miliona KM za nastavak investicionih ulaganja.

 

Time su, kažu iz Elektroprivrede, ispunjene obaveze ovog preduzeća iz sporazuma od 19. maja 2021. godine, potpisanog između JP Elektroprivreda BiH i Sindikata radnika rudnika u FBiH, o nastavku restrukturiranja rudnika, koje su se odnosile na osiguranje finansijskih sredstava.

 

U skladu sa sporazumom, JP Elektroprivreda BiH je, poštujući odredbe Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za oblast rudarstva, pripremilo i novi Pravilnik o radu i Pravilnik o radnom učinku s odredbama kojima se utvrđuju znatne promjene i pomaci u vrednovanju i nagrađivanju rada i učinka.

 

"Poštujući obavezu vođenja socijalnog dijaloga te obaveze iz Zakona o radu u FBiH, navedeni pravilnici su ponuđeni Sindikatu radnika rudnika u FBiH na konsultacije. Svoj stav po prijedlogu Sindikat radnika rudnika FBiH trebalo bi da dostavi do 10. juna ove godine, čime bi se mogao nastaviti započeti proces restrukturiranja rudnika u Koncernu", saopćeno je.

 

S ciljem rješavanja potraživanja JP Elektroprivreda BiH za plaćeni, a neisporučeni ugalj u ukupnom iznosu od 228,3 miliona KM i olakšavanja poslovanja rudnika, s rudnicima koncerna potpisani su ugovori o pretvorbi uplaćenih avansa u dugoročnu pozajmicu, s jasno definisanim obavezama, uslovima, načinom i rokom otplate te sredstvima osiguranja.

 

Zaključno s 30. aprilom 2021. godine avansna dugovanja Rudnika Kreka prema JP Elektroprivreda BiH iznose 144,3 miliona, RMU Zenica 45 miliona, RMU Breza 13,4 miliona, 12 miliona RMU Abid Lolić, RMU Đurđevik 9 miliona i RMU Kakanj 4,6 miliona KM. Ugovori su zaključeni na osnovu odluka organa društva i jedna su od mjera finansijske konsolidacije rudnika.

 

"Nažalost, prijetnje procesu restrukturiranja i funkcionisanju koncerna su stalne. Neispunjavanje planova poslovanja, česte obustave rada, štrajkovi, blokade računa rudnika od Poreske uprave FBiH, UIO BiH, dobavljača i uposlenika rudnika, prijete da rudnike odvedu u stečaj, o čemu je Uprava JP Elektroprivreda BiH informisala Vladu FBiH i zatražila podršku i razumijevanje Poreske uprave FBiH u narednom periodu", kažu iz preduzeća.

 

Izvor: Klix

Više...

U BiH iz EU-a stiglo još 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina

  • Objavljeno u BiH

 

U Bosnu i Hercegovinu u ponedjeljak je stigao peti kontingent vakcina iz mehanizma Evropske unije, EU4Health, a riječ je o 10.530 doza proizvođača BioNTech/Pfizer

 

Vakcine BioNTech/Pfizer u ponedjeljak su stigle na granični prijelaz Bosanska Gradiška, objavilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

- Osjećamo se sigurnije pod EU kišobranom - poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Iz mehanizma EU4Health, a posredstvom Vlade Austrije, očekuje se da će u BiH doći ukupno 214.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina do avgusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZeneca vakcina iz Poljske.

 

Izvor: Anadolija

Više...

Sportskom društvu “Pobjednik” Brčko iz Bijeljine zlato i srebro

  • Objavljeno u Sport

 

Sportsko društvo „ Pobjednik“ Brčko distrikt BiH u nedjelju je imalo nastup na Međunarodnom karate turniru “TROFEJ BJELJINE 2021.“

 

 

Učešće je uzelo oko 500 takmičara iz osam zemalja. Sportsko društvo „ Pobjednik „ je nastupilo sa dvije takmičarke, koje su osvojile medalje.

 

 

Zlatnu je osvojila Petra Rodić – borbe djevojčice – 2011. godište, a srebrenu medalju Amina Brkić – borbe djevojčice 2010. godište više od 40 kg.

 

 

Takmičare je vodio trener Mehmedalija Brkić.

 

Na ovom turniru je nastupio u borbama juniori + 76 kg, Brčak Redžep Brkić, koji je sada član Karate kluba „ Šampioni“ Bijeljina.

 

Izvor:. Radio Brčko

 

Više...

U BiH smanjen broj diplomiranih studenata

  • Objavljeno u BiH

 

U Bosni i Hercegovini je u 2020. godini diplomiralo 12.705 studenata, što je za 10,4 manje u odnosu na školsku 2019. godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Od ukupnog broja diplomiranih studenata 60,2 posto bile su studentice, podaci su državne Agencije za statistiku.

U školskoj 2020/2021. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar upisano je 79.914 studenata, od toga je 66.765 studenata upisano na sve godine studija, a 10.149 su apsolventi.

 

Prema “starom” programu obrazovanja 2,2 posto studenata je završilo studije, a prema programu prilagođenom Bolonjskoj deklaraciji njih 97,8 posto. Od ukupnog broja diplomiranih studenta na visokim školama diplomiralo je 9,4 posto, a na univerzitetima 90,6.

Više...

Mladi SDA odgovorili mladim socijaldemokratama: Uzaludno je negirati pravne i historijske fakte

  • Objavljeno u Brcko

naslovna socijal sda

 

 

U najmanju ruku, neugodno smo iznenađeni natpisima u medijima koji potpisuju „mlade socijaldemokrate“ optužujući nas za generalizaciju i stavljanje jednog naroda u ravan sa nacistima. Takva, iracionalna reakcija nam nažalost daje do znanja da se određena grupa ljudi još ne odriče osuđenih ratnih zločinaca, a nažalost, baš takav obrazac ponašanja udaljava nas mlade od, kako navode, „suživota“.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com