Menu

NetzaPet 550x50

Petak, 11 Juni 2021

Policija Brčko distrikta BiH identifikovala počinioca krivičnog djela "Izazivanje opšte opasnosti“

  • Objavljeno u Brcko

 

Dana 09.06.2021.godine u 00:17 sati Policija Brčko distrikta BiH je zaprimila prijavu putem telefona da je u ulici Skendera Kulenović od strane NN lica ispaljeno više hitaca iz vatrenog oružja.

 

Takođe, dana 10.06.2021.godine u 00:22 sati zaprimljena je telefonska prijava da su NN muška lica u ulici Paje Jovanović pucala iz vatrenog oružja.
Odmah nakon zaprimanja prijava na lice mjesta su izašli policijski službenici te preduzeli sve neophodne operativne i istražne radnje na rasvjetljavanju zaprimljenih prijava.

 

Uviđajima na licima mjesta je utvrđeno da je NN lice ili više njih pucalo iz vatrenog oružja-pištolj, te su s tim u vezi sa lica mjesta izuzeti dokazi na osnovu kojih je utvrđen osnov sumnje da je od strane NN lica ili više njih počinjeno krivično djelo "Izazivanje opšte opasnosti“ iz člana 317. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

 

O navedenim prijavama i utvrđenim činjenicama na licima mjesta, obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH, pod čijim nadzorom su u kontinuitetu od momenta zaprimanja prijava preduzete sve istražne radnje na osnovu kojih je utvrđeno da je izvršilac ovog krivična djela u oba zaprimljena slučaja lice N.M. rođen 2002.godine u Brčkom, gdje je i nastanjen, koji je dana 10.06.2021.godine u večernjim satima lišen slobode.

 

Izvršenjem ovih krivičnih djela nisu nanešene tjelesne povrede drugim licima.

 

Protiv lica N.M. Tužilaštvu Brčko distrikta BiH će biti podnešen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Više...

Rukometni reprezentativac BiH posjetio gradonačelnika Kadrića

  • Objavljeno u Brcko

 

Alen Ovčina, inače reprezentativac Bosne i Hercegovine u rukometu, koji broji nešto više od 50 reprezentativnih nastupa, posjetio je danas gradonačelnika Eseda Kadrića te mu, tom prilikom, uručio reprezentativni dres.

 

Ovčina je jedan od glavnih aktera koji su rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveli na Europsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj, a koje će se održati u januaru 2022. godine.

 

Na sastanku se raspravljalo o perspektivi rukometa, ali generalno i sporta, kako u Brčkom tako i u ostatku Bosne i Hercegovine, a reprezentativac Ovčina upoznao je gradonačelnika o pozitivnoj atmosferi koji vlada u rukometnoj reprezentaciji.

 

Razgovaralo se i o potrebi rukometnih organizacija za podrškom Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, te je gradonačelnik tom prilikom istakao kako će Vlada Brčko distrikta nastojati da podrži ovaj sport, koji po svemu sudeći ima perspektivu u Brčkom.

 

Uz Alena Ovčinu, ovom sastanku prisustvao je i potpredsjednik Omladinskog rukomentog kluba „Perihel“ Dražen Stojanović koji je rekao kako postoji ogroman interes kod mlađih generacija da se bave rukometom, te kako Brčko ima čime da se pohvali kada je riječ o rukometnim uspjesima, kako na domaćim tako i na stranim takmičenjima.

Više...

Vlada usvojila niz pravilnika za dodjelu sredstava iz budžeta

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH održala je sedmu vanrednu sjednicu na kojoj je dala saglasnost na prijedlog zaključka Odjeljenja za obrazovanje za završetak nastavne godine u osnovnim i srednjim školama u Brčkom.

 

„Nastava za devete razrede osnovnih škola završava se 18. juna 2021. godine, a za sve ostale razrede osnovnih i srednjih škola završava se 25. juna, bez realizacije fonda nastavnih časova, ali sa nadoknadom od jedne sedmice. Time će se postići zakonom definisan procenat realizacije kako bi se nastava privela kraju za ovu školsku godinu“, istakao je šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović.

 

Članovi Vlade su usvojili i Prijedlog pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za stručne i administrativne poslove.

 

Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, u izjavi medijima rekao je da Pravilnik, koji proističe kao obaveza iz člana 64. Zakona o budžetu Brčko distrikta BiH, treba na transparentan način da reguliše trošenje sredstava namijenjenih za javne pozive koji su od općih interesa za Brčko distrikt BiH.

 

„Pravilnik je danas usvojen i stupit će na snagu nakon objavljivanja u Službenom glasniku Brčko distrikta BiH. Nakon usvajanja Pravilnika, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove kao i druga odjeljenja gdje je pravilnik usvojen, imaju obavezu da raspišu javni poziv i mi ćemo to uraditi odmah“, kazao je Hamzabegović.

 

Također je dodao da se raspisivanje javnog poziva očekuje najdalje do polovine juna.

 

Na sedmoj vanrednoj sjednici usvojen je i Prijedloga pravilnika o dodjeli sredstava iz budžeta udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za privredni razvoj, sport i kulturu.

 

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, kazao je da su usvajanjem pravilnika stečeni preduslovi za raspisivanje javnog poziva.

 

„U proteklom periodu izvršena je edukacija članova komisije koja će biti na raspolaganju i pomoći svim korisnicima ovih sredstava da projektuju programe kako bi mogli sudjelovati u raspodjeli tih sredstava.
U narednom periodu ćemo organizovati edukaciju i za predstavnike tih udruženja, kako bi se na jedinstven način svi mogli odnositi prema tome, odnosno kako bi mogli pravilno napisati te projekte i programe, a komisija evaluirati i završiti postupak“, naveo je Pero Gudeljević.

 

Na današnjoj sjednici usvojen je i Nacrt pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa i projekata od javnog interesa u Uredu gradonačelnika Brčko distrikta BiH zatim Smjernice za izradu Nacrta pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa i projekata od javnog interesa, udruženja, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica od strane Odjeljenja za javne poslove, Prijedlog zaključka o davanju mišljenja na
Prijedlog odluke o izmjenama Statuta Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine, Smjernice za izradu pravilnika o dodjeli sredstava za finansiranje programa, odnosno projekata od javnog interesa udruženjima, fondacijama, drugim pravnim i fizičkim licima u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge.

 

 

 

 

Više...

Gradonačelnik ugostio učenike Osnovne muzičke škole

  • Objavljeno u Brcko

 

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH je upriličio prijem za kolektiv i učenike Osnovne muzičke škole iz Brčkog povodom obilježavanja 71 godine od osnivanja ove obrazovne ustanove te osvojenim nagradama na međunarodnim takmičenjima koje su pripale mališanima sa odsjeka za violinu, flautu, klavir i gitaru, saopšteno je danas iz brčanske Vlade.

 

Gradonačelnik Esed Kadrić je čestitao je Osnovnoj muzičkoj školi ovaj značajan jubilej te istakao da je činjenica da je devet naših učenika osvojilo nagradu na međunarodnim takmičenjima potvrda da Brčko uistinu ima velike talente u oblasti muzike.

 

Također je naglasio da se ukazala potreba da vlasti Distrikta razmišljaju o unapređenju rada Osnovne muzičke škole te da se počne s utvrđivanjem faze formiranja kako srednje muzičke škole, tako i odsjeka u okviru brčanske Gimnazije.

 

„Mislim da je ovo ulaganje ispravno, neophodno i Vlada Distrikta će biti velika podrška i Osnovnoj muzičkoj školi i svim njenim učenicima i mogućnostima da dalje razvijamo ovaj sektor kulture kako bismo imali što više formalno obrazovanih muzičara u našoj lokalnoj zajednici“, dodao je Kadrić.

 

Jasmin Hasić, direktor Osnovne muzičke škole Brčko, zahvalio se u ime kolektiva škole, učenika i roditelja na prijemu od strane gradonačelnika i vlasti Brčko distrikta BiH koji su prepoznali kvalitet rada kako učenika, tako i nastavnika.

 

„Povod je jako lijep, 71 godina postojanja škole u Brčkom, zatim nagrade učenika sa takmičenja koje su stečene u vremenu pandemije kada su učenici pored silnih ograničenja zaista se potrudili i uspjeli da navježbaju programe i da pred međunarodnim stručnim žirijem osvoje sedam prvih nagrada te dvije druge nagrade“, naveo je Hasić.

 

Kazao je i da iz godine u godinu raste interesovanje roditelja i učenika za pohađanjem Osnovne muzičke škole.

 

„Trenutno brojimo više od 200 učenika i imamo veliki broj prijava za upis u prvi razred. Nadam se da će svi oni učenici koji žele da pohađaju Osnovnu muzičku školu imati priliku da to ostvare u narednom periodu, ali i da se ostvari dugogodišnja ideja da grad Brčko dobije srednju muzičku školu jer to zaslužuje s obzirom na brojne talente koji van grada pohađaju muzičke škole“, rekao je Jasmin Hasić.

 

Milica Milovanović, učenica Osnovne muzičke škole u Brčkom, svira violinu, a na međunarodnom takmičenju je nagrađena drugim mjestom.

 

„Velika mi je čast što sam treći put imala tu priliku da dođem u Gradsku vijećnicu zbog uspjeha na takmičenju. Planiram da nastavim da se bavim muzikom u budućnosti i da upišem srednju muzičku školu i muzičku akademiju“, kazala je Milica.

 

Prijemu su prisustvovali i predstavnici Vlade Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za obrazovanje, kao i Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje.

 

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com