Menu

NetzaPet 550x50

Četvrtak, 17 Juni 2021

U posjeti PBD BiH boravila delegacija Ambasade Republike Francuske

  • Objavljeno u Brcko

 

U službenoj posjeti Policiji Brčko distrikta BiH u prethodnom periodu boravila je delegacija Ambasade Republike Francuske koju je predvodio ataše za unutrašnju sigurnost.
Posjeta je upriličena u okviru jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti, a posebno u borbi protiv krijumčarenja vatrenog oružja municije i eksploziva.

 

Policiji Brčko distrikta BiH je od strane atašea za unutrašnju sigurnost Ambasade Republike Francuske, doniran je softver „TRAFFIC”, nakon što su pripadnici Žandarmerije MUP-a Francuske izvršili obuku policijskih službenika Jedinice kriminalističke policije za rad na navedenom softveru.

 

Policija Brčko distrikta BiH je jedna od policijskih agencija u BiH kojoj je doniran navedeni softver, a nakon sastanka delegacije Ambasade Republike Francuske i pripadnika Žandarmerije MUP-a Francuske sa pripadnicima Policije Brčko distrikta BiH dogovoren je dalji nastavak saradnje.

Više...

PBD BiH privremeno oduzela vozilo od višestrukog povratnika u vršenju najtežih prekršaja u oblasti saobraćaja

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH nastavlja pojačane planske aktivnosti kontrole sigurnosti saobraćaja sa akcentom na pojačanu kontrolu povratnika u vršenju saobraćajnih prekršaja.
Dana 17.06.2021. godine u 00:10 sati, policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH iz saobraćaja su isključili vozača M.H., rođen 1988. godine iz Brčkog, zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje.

 

Provjerom u službenim evidencijama utvrđeno je da navedeno lice ima dug na ime neplaćenih novčanih kazni u iznosu oko 43.000,00 KM, nakon čega je od istog privremeno oduzeto motorno vozilo marke Golf II.

Protiv navedenog lica, biće podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.

 

 

Policija Brčko distrikta BiH će i u narednom periodu nastaviti pojačane kontrole saobraćaja usmjerene na navedenu kategoriju učesnika u saobraćaju.

Više...

Supervizor Scanlan: Efikasna administracija i nulta tolerancija prema korupciji ključ su prosperiteta Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Brčko je ostvarilo značajan iskorak kada je riječ o prosperitetu. Ove sedmice poduzeti su konkretni koraci kako bi se osigurala izgradnja novog mosta Brčko-Gunja, rekonstrukcija postojećeg mosta i modernizacija Luke Brčko, izjavio je danas prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

 

Uspješna realizacija ovih projekata, zajedno sa planiranom raskrsnicom autoputeva dovest će do toga da Brčko postane stjecište koje ovu regiju povezuje sa tržištima Zapadnog Balkana i Evropske unije, što će pružiti poticaj ekonomiji i privući dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru koja će mladima iz Brčkog omogućiti da svoju budućnost požele graditi u Distriktu.

 

Ova svijetla vizija budućnosti Brčkog je nadohvat ruke, ali samo ukoliko vlasti pokažu da su istinski posvećene okončanju korupcije, političkog pokroviteljstva, te zloupotrebe javnih resursa. U protivnom će ugroziti sposobnost Brčkog da osigura donatorsku podršku i provede reforme.

 

Sistemski, efikasan rad Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Ureda za borbu protiv korupcije je važan instrument za vraćanje povjerenja građana u vlast. Osobe koje budu imenovane u ova važna javna tijela moraju biti potpuno svjesne odgovornosti koju imaju prema zajednici i imati na umu da bi njihovi eventualni neprimjereni postupci jednako bili podložni istrazi i odgovarajućim sankcijama. OHR i Ured za međunarodnu borbu protiv trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ambasadi SAD su spremni aktivno podržati uspostavljanje novih javnih organa kako bi efikasno provodili svoje aktivnosti u borbi protiv korupcije.

 

Transparentnost javne potrošnje u Distriktu također se razvija u pravom smjeru. Postupak usvajanja pravilnika koji prate Zakon o udruženjima i fondacijama, na koji se već dugo čeka, bit će završen ovog mjeseca. Vlasti su također jasno stavile do znanja da neće biti javnih poziva za dodjelu grantova sve dok pravilnici ne budu usvojeni, dodao je Supervizor.

 

Brčko distrikt u konačnici mora imati ekonomičnu javnu upravu, sa savremenim znanjima i neupitnom opredijeljenošću da bude na usluzi građanima. Široka primjena e-uprave je suštinski važna jer osigurava ekonomično pružanje usluga građanima i preduzećima u Distriktu. Prosperitet je zagarantiran samo ukoliko bude uspjeha u tim oblastima, jer infrastrukturni projekti i poslovne inicijative ne mogu biti održivi bez dobrih javnih usluga i nulte tolerancije prema korupciji – navedeno je u saopćenju iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Više...

Građanima Brčkog trenutno na raspolaganju vakcine Astra Zeneka

  • Objavljeno u Brcko

 

Građanima Brčkog su na raspolaganju trenutno vakcine Astrazeneka, a početkom sljedeće sedmice biće više informacija o isporuci 20.000 kineskih vakcina.

 

Proces imunzacije u Brčkom teče i neće biti zastoja, potvrđeno je iz Odjeljenja za zdravstvo.

 

Šef odjeljenja Sead Šadić rekao je da se građani tretnuno mogu vakcinisati Astra Zenekom, a druge vakcine se očekuju krajem i početkom sljedećeg mjeseca.

 

„Pored toga, očekujemo da ćemo do 18. juna dobiti informacije od Kovaksa o tome kada će biti isporuka novih vakcina, a očekujemo i novu isporuku vakcina početkom sljedećeg mjeseca kroz projekat „EU for helt“, rekao je šef Odjeljenja za zdravstvo Sead Šadić.

 

Vakcinu Sputnjik Ve nije moguće nabaviti u manjoj količini, koliko je Distriktu potrebno, pa se čeka neka vrsta saradnje sa entitetima kako bi se ona nabavila.

 

U Brčkom je do danas prvom dozom vakcinisano oko 5.591 stanovnika, a drugom 2.670.

 

Besplatan broj na koji se može prijaviti na vakcinaciju 0800 31 004.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U ponedjeljak počinju uplate novca za bajramske kurbane u “Merhametu” Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Humanitarno udruženje građana Bošnjaka „Merhamet“ Brčko od sljedećeg tjedna pokreće akciju „Kurban 2021.“, odnosno aktivnost prikupljanja uplata financijskih sredstava za nabavku kurbana koji će najsiromašnijim kategorijama građana Distrikta biti podijeljeni nakon predstojećeg Kurban bajrama.

 

Uplata kurbana počinje u ponedjeljak 21.06. i trajat će do ponedjeljka 19.07.2021. godine.

 

Predsjednik „Merhameta“ Suvad Alagić ističe kako su u prošle godine imali dvije podjele paketa humanitarnih roba i jednu podjelu kurbana u ukupnoj protuvrijednosti od 60.000 KM.

 

„Ove godine ću biti zadovoljan ako izvršimo jednu podjelu kurbana i jednu podjelu roba. Bilo bi dobro kada bismo u ovoj akciji ove godine uspjeli prikupiti oko 15.000 maraka, kako bi smo podijelili kurban onima kojima je najpotrebnije“, rekao je Alagić.

 

Alagić ističe kako uvijek ima dobrih ljudi iz Distrikta, BiH i inozemstva koji su spremni nesebično pomoći drugima.

 

„S paketom od 20 do 30 maraka nikome ne možemo promijeniti život i sudbinu, ali možemo učiniti da se pojedinac ili obitelj osjete nezaboravljenom, da se bar na jedan ili dva dana osjete sretnima, da osjete da se netko u ovom društvu brine za njih i da se osjete ponosno, jer nisu oni krivi zato što su siromašni i što su u stanju socijalne potrebe. Pretpostavljam da će osim ovih donacija i vlast pravilno prepoznati naš projekt i nadamo se odzivu resornog odjela, odnosno Vlade Brčko distrikta te da ćemo dobiti određen dio novca iz Proračuna“, naglašava Alagić.

 

Iz Merhameta poručuju kako se od ponedjeljka uplate mogu vršiti svakog radnog dana od 8 do 12 sati u prostorijama Mehrameta u Gornjem Rahiću ili svakog dana u Brčkom u Mostarskoj ulici 112.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Više od 100 policijskih službenika pred sudom traži isplatu doprinosa za benificirani staž iz ranijeg razdoblja

  • Objavljeno u Brcko

Anto Gezic 780x450

 

Pred Osnovnim sudom Brčko distritka BiH danas je počelo pripremno ročište u predmetu iz radnopravnih odnosa policijskih službenika Policije Brčko distrikta, kojima je u razdoblju od uspostave Distrikta do kraja 2007. godine uskraćena isplata doprinosa za benficirani radni staž. Anto Gedžić, zastupnik tužitelja, potvrdio je to danas medijima, kazavši da je više od 100 takvih oštećenih policijskih službenika, koji žele tražiti svoja prava.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com