Menu

NetzaPet 550x50

Petak, 18 Juni 2021

Ko je sve bio protiv da kladionice u BiH počnu plaćati PDV

  • Objavljeno u BiH

 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine definitivno je odbio prijedlog izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost po kojem bi kladionice počele plaćati PDV.

 

Izmjene ovog zakona predložili su zastupnici iz Kluba zastupnika SDA po hitnom postupku, ali su u utorak na sjednici odbijene i u drugom krugu glasanja.

 

Protiv bili zastupnici HDZ-a BiH i kao i skoro svi zastupnici koji dolaze iz RS-a.

 

Prema rezultatima glasanja koji su objavljeni na web stranici Parlamentarne skupštine BiH, protiv su bili zastupnici Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Darijana Filipović, Mijo Matanović i Predrag Kožul, iz HDZ-a BiH.

 

Uvođenje PDV-a kladionicama nisu podržali i Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić i Ljubica Miljanović iz SNSD-a, Obren Petrović i Jakov Galić iz Kluba zastupnika Srpski klub, Nenad Nešić (DNS), Mira Pekić i Branislav Borenović iz PDP-a i Mirko Šarović iz SDS-a.

 

Za su bili prisutni zastupnici SDA, Demokratske fronte, SDP-a, Naše stranke i A-SDA.

 

Rasprave nije bilo, dok je na ranijoj sjednici, kada je izmjena Zakona o PDV-u bila na dnevnom redu, tek Predrag Kožul prokomentirao da je Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nadležan za sve izmjene zakonskih propisa iz ove oblasti, te je stoga bolje da ovakav zakon prođe redovnu proceduru, koja uključuje davanje mišljenja nadležnih komisija i saglasnost UO UIO.

Drugih obrazloženja nije bilo.

 

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da će istrajati.

- Iznenađen sam da niko iz entiteta RS nije glasao osim mene. Ne mogu da shvatim da neko želi da čuva interes kladioničara, vlasnika, a znamo kolika se sredstva obrću. Kladionice ne plaćaju PDV. Zašto ga ne bi plaćale ako se plaća PDV na udžbenike, mlijeko, brašno... Ustrajat ćemo. Vidjet ćemo daljnje procedure, i naravno, razgovarati sa drugim klubovima da vidimo što su se protivili – dodao je Osmanović.

 

S obzirom na dilemu koja se pojavila u smislu ko bi na kraju zapravo platio PDV, da li kladionice ili igrač jer PDV snosi krajnji potrošač, Osmanović je odgovorio je da bi ovaj porez plaćale kladionice, vlasnici.

 

Predloženom izmjenom zakona bilo je predviđeno brisanje člana 25, tačke 7, kojom se od plaćanja PDV-a izuzima djelatnost organiziranja igara na sreću. U obrazloženju ove izmjene navedeno je i da okvirne procjene ukazuju da bi se usvajanjem na godišnjem nivou prikupilo oko 150 miliona KM.

 

Izvor: Faktor

Više...

Vlada usvojila Nacrt zakona o igrama na sreću

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u nastavku 15. redovne sjednice Nacrt zakona o igrama na sreću Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.
Donošenje novog zakonskog rješenja zahtjevale su dinamične promjene u oblasti priređivanja igara na sreću u vidu stalnog pojavljivanja novih igara odnosno novih načina za učestvovanje u igrama na sreću kao i zbog činjenice da postojeći sistem nadzora nad naglo razvijenim tržištem igara na sreću nije dovoljno efikasan.

 

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH Mato Lučić rekao je da je zadnji put ovaj zakon usvojen 2007. godine, dakle, da je prošlo 14 godina, i postojala je potreba da se izradi novi zakon na kojem je Direkcija radila dvije godine.

 

„Zakon je dosta dobar i on je zbir svih nekakvih zakonskih rješenja iz oblasti u svim okolnim zemljama uzimajući i zemlje Evropske unije. Zakon će biti u primjeni od 1. 1. 2022. godine i potrebno je donijeti još neke pravilnike i uspostaviti sistem kako bi porezna uprava mogla u potpunosti pratiti izvršenje i kako bi se naplatilo i više prihoda u budžet Brčko distrikta BiH“, rekao je Mato Lučić.

 

Članovi Vlade odobrili su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu obračuna i isplate plata budžetskim korisnicima na prijedlog Direkcije za finansije. Usvojena je i Odluka o imenovanju radne grupe u oblasti poljoprivrede za saradnju s Narodnom Republikom Kinom.
Vlada je započela i 16. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju tekućeg transfera i usvajanje Programa utroška sredstava za subvencioniranje dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima, podružnicama i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Brčko distrikta BiH u iznosu od 1.200.000,00 KM.

 

Odobrene su Smjernice za izradu nacrta odluke o utvrđivanju posebnih kriterija, bodovanja i utvrđivanja rang-liste prioriteta za dodjelu stambene jedinice u projektu „ROMA ACTION 2“.

 

Članovi Vlade razmatrali su i usvojili Prijedlog odluke o korištenju sredstava rezerve u svrhu nabavke neophodne opreme, roba i usluga za realizaciju plana vakcinacije koja će se odvijati u prostorijama Omladinskog centra, a usvojen je i Prijedlog odluke o korištenju sredstava rezerve u svrhe nabavke klima uređaja za pomenuti prostor.

 

Usvojen je i Prijedlog odluke o odobravanju subvencije i programa utroška sredstava JP „Radio Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH kao i Odluka o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati na nivou lokalne zajednice za 2021. godinu.

 

U toku 16. redovne sjednice usvojen je Prijedlog odluke o odobravanju Programa utroška sredstava donacija gradonačelnika Brčko distrikta BiH za 2021. godinu.

Više...

Poziv udruženjima građana: Odjeljenje za privredni razvoj organizuje obuku za pripremu prijave na javni poziv

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH obavještava predstavnike udruženja građana, fondacija i drugih pravnih i fizičkih lica iz oblasti turizma, kulture i sporta o održavanju obuke za pripremu, izradu i prijave na javni poziv i finansijsko izvještavanje.

 

Edukacije su planirane za 23.06. i 24.06.2021. godine u vremenskom terminu od 08:30 do 15:30 sati u velikoj sali Doma kulture u Brčkom.

23.06. edukacija će biti održana za udruženja iz oblasti sporta, a 24.06. će biti održana edukacija iz oblasti kulture i turizma.

 

 

Prijave na edukaciju je potrebno poslati do 22.06. najkasnije do 12 sati na mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

 

Udruženja mogu prijaviti po jednog predstavnika za edukaciju.

 

 

 

Izvor: nula49

Više...

Produžen pritvor osumnjičenom za pokušaj ubistva u G. Rahiću

  • Objavljeno u Brcko

 

Na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor Č.E. (24)*, osumnjičenom za nedavni pokušaj ubistva u Gornjem Rahiću kod Brčkog i izazivanje opće opasnosti automobilom nakon kojeg je jedno lice preminulo. Zbog bojazni da će dovršiti krivično djelo ubistva koje je pokušao pritvor osumnjičenom produžen je za još jedan mjesec.

 

Tužilaštvo Distrikta nastavlja istragu protiv Č.E zbog sumnje da je 16. maja u bašti ugostiteljskog objekta Aščiluk u G. Rahiću automobilom pokušao počiniti ubistvo nad K.Z. i izazvao opću opasnost. Sumnja se da je u alkoholiziranom stanju naglo startao Golf IV kojeg je bio parkirao u blizini, te ga velikom brzinom usmjerio ka K.Z. u namjeri da ga liši života. On je udarom vozila oštećenom nanio lake tjelesne povrede i istovremeno izazvao neposrednu opasnost po živote L.M., R.A., M.A. i drugih lica koja su sjedila za istim stolom. Teške tjelesne povrede opasne po život tada je zadobio Š.K. usljed kojih je tokom noći preminuo – navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

 

Zbog opasnosti da će dovršiti pokušano krivično djelo i uticajem na svjedoke ometati krivični postupak Osnovni sud Distrikta mu je na prijedlog Tužilaštva odredio pritvor. Prije isteka jednomjesečenog pritvora Tužilaštvo je predložilo sudu da mu produži trajanje ove mjere ocijenivši da i dalje postoji bojazan da će dovršiti pokušano krivično djelo ubistva. Pošto je prihvatio tužilački prijedlog, sud je osumnjičenom Č.E. produžio pritvor za još jedan mjesec počev od 17. juna. U međuvremenu, Tužilaštvo i Policija Distrikta nastavljaju istragu protiv njega za krivično djelo Ubistvo – u pokušaju (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i Teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine (iz člana 322 stav 2 Krivičnog zakona).

 

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Više...

Džaferović o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici: Civilizacijski potez Crne Gore

 

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, te jačanju mira i stabilnosti u regionu, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

- Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin. Prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala je jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde jeste nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa - dodao je Džaferović.

 

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

 

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 zastupnika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

 

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

 

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

 

Izvor: Faktor

Više...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH za sedam dana povećan za 1.047

  • Objavljeno u BiH

 

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 14. juni 2021. godine iznosio je 525.595.

 

Ovaj broj veći je za 1.047 u odnosu na podatak od 7. juna 2021. godine kada je broj zaposlenih iznosio 524.548, podaci su Porezne uprave FBiH.

 

Prema procentu učešća zaposlenika prema prebivalištu u ukupnom broju zaposlenika u Federaciji BiH najviše je onih iz Kantona Sarajevo (26,70 posto), zatim Tuzlanski (19,45) i Zeničko – dobojski kanton (16,42), a najmanje učešće u ukupnom broju ostvarili su stanovnici iz Republike Srpske (1,45) i Brčko distrikta (0,16).

 

 

 

Izvor: Klix

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com