Menu

NetzaPet 550x50

Ponedjeljak, 21 Juni 2021

Štab za zaštitu i spašavanje ukinuo ograničenja u radnom vremenu

  • Objavljeno u Brcko

 

Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH danas je održao 100. sjednicu na kojoj je, nakon analize trenutne epidemiološke situacije, donesena naredba kojom se ukidaju sva ograničenja u radnom vremenu ugostiteljskih i drugih objekata na prostoru Brčko distrikta.

 

Današnjom naredbom dozvoljeno je okupljanje stanovništva na otvorenom uz poštovanje epidemioloških mjera koje su ranije propisane.

 

Štab za zaštitu i spašavanje u narednom periodu pratit će epidemiološku situaciju te donositi naredbe u skladu sa stanjem na terenu.

 

Danas je u Brčkom registrovan jedan slučaj zaraze korona virusom, trenutno je 88 aktivnih slučajeva, a u brčanskoj bolnici je na kovid odjeljenju smješteno osam pacijenata.

Više...

Policija Brčko distrikta BiH: Prijavljene tri saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice smrtno stradalo

  • Objavljeno u Brcko

 

KRIMINALITET:

 

- U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH nije prijavljeno niti jedno krivično djelo.

 

JAVNI RED I MIR

 

- Dana 20.06.2021. godine u 00,10 sati jednom licu je na području grada uručen prekršajni nalog zbog narušavanja javnog reda i mira puštanjem glasne muzike, čime je počinio prekršaj iz odredbe člana 23. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

 

 

SAOBRAĆAJ:

 

- Tokom navedenog perioda prijavljene su tri saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice smrtno stradalo, te pet lica zadobilo tjelesne povrede, od kojih su kod jednog lica konstatovane teške tjelesne povrede.

 

- Dana 20.06.2021. godine, Policija Brčko distrikta BiH u 01,25 sati, zaprimila je prijavu da je u mjestu Gornji Brezik, opština Brčko, došlo do slijetanja motornog vozila i da su četiri lica zadobila povrede. Odmah nakon zaprimanja prijave, na lice mjesta su izašli policijski službenici i utvrdili da je učesnik saobraćajne nezgode motorno vozilo marke VW Pasat, te da su povrijeđena lica prevežena u Urgentni centar Bolnice Brčko. Uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode je izvršen pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilašta Brčko distrikta BiH, kojom prilikom je utvrđeno da je motorno vozilo sletilo sa saobraćajnice i da je putnik u vozilu P.J., rođena 1995. godine smrtno stradala, da je putnik I.N., rođen 1997. godine zadobio teške tjelesne povrede i prevežen na dalje liječenje u UKC Tuzla, dok su vozač motornog vozila i suvozač zadobili lake tjelesne povrede.

 

Policija pod nadzorom Tužilašta Brčko distrikta BiH preduzima neophodne istražne radnje i vještačenja na rasvjetljavanju svih okolnosti pod kojima se ova saobraćajna nezgoda dogodila.

 

- Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 18 vozača, od kojih je devet isključeno pod dejstvom alkohola i devet zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava.

Više...

Podnijeta inicijativa za dodjelu Povelje Tuzlanskog kantona Fati Orlović

  • Objavljeno u BiH

 

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona Šekib Umihanić i Midhat Čaušević podnijeli su zastupničku inicijativu da se na osnovu Zakona o javnim priznanjima Fati Orlović dodijeli Povelja Tuzlanskog kantona.

 

Kako je obrazloženo, Povelja bi bila dodijeljena za poseban doprinos i postignute rezultate u zaštiti i afirmaciji ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama, ustavom i zakonima.

 

– Pravna borba Fate Orlović nije vezana samo za njenu imovinu, nego općenito za primjenu principa vladavine zakona u Bosni i Hercegovini.

 

Ona je također i primjer mirnog rješavanja diskriminacije i nepravde koje su karakteristike za postkonfliktna društva – izjavio je za Fenu podnositelj inicijative Midhat Čaušević.

Ako zastupnici podrže inicijativu na sjednici Skupštine TK u srijedu, Fata Orlović bi postala treća osoba kojoj je dodijeljena Povelja Tuzlanskog kantona.

Ranije su ovu Povelju dobile košarkašica Razija Mujanović i akademkinja dr. Mirsada Hukić.

 

 

Izvor: Fena

Više...

Pojačan promet vozila na nekoliko graničnih prelaza na izlazu iz BiH

  • Objavljeno u BiH

 

Promet vozila na izlazu iz BiH pojačan je na graničnim prelazima Gradiška, Novi Grad, Kostajnica, Gradina, Izačić, Velika Kladuša i Rača, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

 

Na graničnim prelazima Doljani i Karakaj pojačan je promet vozila na ulazu u BiH, prenosi Radio Brčko.

 

Na ostalim graničnim prelazima u BiH zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, naveli su iz AMS.

Više...

Danas počelo ljeto

 

Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi danas je počelo ljeto.

 

Ljeto je počelo jutros u 5.32 časa, a u isto vrijeme na južnoj hemisferi počela je zima.

 

Na dan početka ljeta noć je najkraća, a obdanica najduža i danas će trajati 16 časova i 28 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

 

Ljeto na sjevernoj polulopti počinje u trenutku kada je pravac sjevernog djela Zemljine ose najbliži Suncu, a toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine.

Više...

Upaljen žuti i naradžasti meteoalarm za područje BiH

 

 Počeo je prvi toplotni val ovog ljeta i već su zabilježene temperature do 40 °C u pojedinim dijelovima BiH. Zbog toga je danas upaljen žuti i narandžasti meteoalarm za kompletno područje Bosne i Hercegovine.

 

Žuti meteoalarm na snazi je za područja Višegrada, Foče, Mostara i Livna. U Mostaru i okolini očekuje se temperatura do 36 stepeni, u Višegradu između 32 i 35 stepeni, a isto vrijedi i za Foču – dok će temperatura u Livnu i okolini ići do 33 stepena.

 

Narandžasti meteoalarm na snazi je za Sarajevo, Trebinje, Tuzlu, Bihać, Banjaluku i Prijedor. U svim ovim mjestima očekuje se temperatura do 36 stepeni, izuzev za Trebinje, koje prema najavama iz FHMZ očekuje toplotni udar od 38 stepeni celzijusovih.

 

Nakon lošeg i promjenjivog vremena – konstantno visoke temperature. Rast temperatura biće nastavljen i do kraja sljedeće sedmice.

 

 

 

Izvor: Fokus

Više...

U novu školsku godinu sa novim predmetima

  • Objavljeno u BiH

 

Digitalni svijet za učenike drugog razreda, dva časa istorije za učenike šestog razreda, te predmet poznavanje prirode i društva umjesto dosadašnja dva predmeta priroda i društvo za učenike petih razreda samo su neke od novina koje očekuju đake osnovnih škola od septembra.

 

Naime, kako kaže za "Nezavisne novine" Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, od naredne školske godine planirane su izmjene u nastavnom planu i programu za osnovne škole.

"To podrazumijeva da u drugom razredu osnovne škole uvedemo predmet digitalni svijet. U petom razredu umjesto predmeta priroda i društvo uvešćemo predmet koji će se zvati poznavanje prirode i društva i đaci će umjesto da imaju dva odvojena predmeta po dva časa sedmično, imati jedan predmet sa tri časa", ističe Damjanović.Dodaje da će u četvrtom, petom i šestom razredu đaci imati po tri časa fizičkog vaspitanja koje će se, kako on kaže, zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje.

"Inoviraćemo program za četvrte razrede, a uradićemo nove programe za peti i šest razred koji će biti primjenjivi od septembra", ističe Damjanović i dodaje da će u šestom razredu umjesto jednog časa istorije đaci imati dva časa sedmično.


"Iz šestog razreda predmet demokratija, koji je uveden u RS 2008. godine te za koji smo utvrdili da je jako težak za taj uzrast, prebacićemo u deveti razred", kazao je Damjanović.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je za "Nezavisne novine" da su novine koje su planirane u osnovnim školama od septembra sastavni dio planiranih reformi koje su već započete.


"Od septembra će to biti prva školska godina gdje će se polako uvoditi novi nastavni plan, i to ide sukcesivno, tako da ćemo i narednih školskih godina uvoditi", kazao je Popržen.

 

Kako kaže, učenici četvrtih, petih i šestih razreda će umjesto dosadašnje dva časa sedmično imati tri časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

 

"Sigurno da je to novina koja je jako dobra za sve đake", pojasnio je Popržen.

Da su novine jako značajna za same učenike, ali i za prosvjetare kaže i Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije.

 

"Mi još nismo dobili nove planove, ali naši prosvjetari će se lako prilagoditi svim izmjenama", kazala je Čančareva za "Nezavisne" i dodala da je nastavnicima najbitnije da planovi budu dostavljeni malo ranije prije početka školske godine da bi se oni prilagodili novinama koje su planirane.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, ranije je rekla da je cilj da se napravi model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu.

 

"Takođe su razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja", rekla je Trivićeva.

 

Podsjetimo, rekla je da je plan da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

 

"Cilj nam je da učenike već u završnim razredima osnovnih škola usmjeravamo prema njihovim interesovanjima, bilo da su to prirodne, društvene nauke ili umjetnost, jer će im na taj način biti lakše da se odluče koju će srednju školu upisati", rekla je tada Trivićeva.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com