Menu

NetzaPet 550x50

Četvrtak, 03 Juni 2021

Veliki problemi za bh. radnike i studente u Sloveniji: Poznato koliko moraju imati novca

 

Veliki broj bh. građana i studenata koji planiraju raditi ili živjeti u Sloveniji, uskoro bi se mogli naći u problemu.

 

Zbog promjene Zakona o strancima, prema kojem za vizu svako treba imati 5.000 eura na računu godišnje, mnogi bi mogli odustati od odlaska, piše N1.

 

U problemu su i oni bh. državljani koji već tamo rade/studiraju. Smatraju kako ovim Slovenija poručuje strancima, pogotovo mladima, da su nepoželjni.

Prema procjenama, u Sloveniji studira oko 1.000 bh. građana. Andrej Pirjevec, predsjednik studentske organizacije, kazao je da niko od stranaca, pa ni studenti, neće moći ući u zemlju ako nemaju navedeni iznos na računu. Samim time neće dobiti ni dozvole za rad/studiranje.

 

“To ne ide uz internacionalizaciju i mobilnost studenata koja se promoviše u EU. Manje studenata iz inozemstva će se odlučiti da studira u Sloveniji. Pisali smo MUP-u Slovenije i čekamo zvaničan odgovor.

 

U momentu kada budemo znali sudbinu studenata ovdje, nastavljamo s radom. Situacija sada je mnogo problematična i konfuzna. Bojim se da će, u konačnici, interpretracija ovog zakona biti onakva kakvu je mi vidimo”, kazao je Pirjevec.

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Gradska pijaca Brčko: Kvalitetna ponuda, cijene popularne i slaba potražnja

  • Objavljeno u Brcko

 

Trenutno je na Gradskoj pijaci u Brčkom kvalitetna ponuda voća, povrća, mliječnih i mesnih proizvoda, sadnog materijala i drugih roba po popularnim cijenama, ali je potražnja mešto manja u odnosu na isti period prošle godine.

 

Većini prodavaca ovo nije jedini način za preživljavanje, a kupci misle da bi cijene mogle biti i niže s obzirom na lošu ekonomsku situaciju i stanje pandemije.

 

Anketu na pijaci pokazala je da su trenutno najtraženiji rano povrće i voće svih vrsta, mliječni i suhomesnati proizvodi, te sadni materijal.

 

Nekolicina prodavaca misli da će prodaja porasti sa ljepšim vremenom i nakon ublažavanja mjera pandemije, jer bi se tako povećao dolazak ljudi u Brčko distrikt.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Reakcije iz Javnog zdravstva na optužbu zastupnice Mejre Šečić o diskriminaciji Roma

  • Objavljeno u Brcko

 

Iz brčanskog Doma zdravlja su demantirali novode skupštinske zastupnice i predstavnice romske nacionalne manjine u Distriktu Mejre Šečić po pitanju diskriminacije Roma u našoj lokalnoj zajednici, navodeći da je sporni natpis „Romi“ na kasetama na odjelu Pedijatrije, dio desetogodišnjeg projekta u Brčko distriktu.

 

Prim. dr specijalist pedijatrije Nihad Musić kaže kako je riječ o projektu pod nazivom „Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu romske populacije“ čiji je nositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru kojega su ovoj populaciji dostupni zdravstveni pregledi na terenu.

 

„Svake godine JZU provodi taj akcioni plan u djelo, a ja sam kao koordinator zadužen da to i realiziram. U sklopu tog plana radi se imunizacija djece, preventivni pregledi za otkrivanje karcinoma, nalazi krvi, tumor markeri. Sve te aktivnosti provode radnici JZU na terenu u romskim naseljima Suljagića sokak, u Mostarskoj ulici i na Prutačama“.

 

Musić navodi kako je i sama Mejra Šečić u više navrata bila aktivna učesnica u tom projektu, te je pravila popise, pozivala i dovodila na preglede pripadnike romske nacionalne manjine

 

„U toj ladici se nalaze i njezini popisi. Drago mi je da je popljuvala JZU kao predstavnica Roma jer ova ustanova je toliko uradila za romsku nacionalnu manjinu u gradu da gospođu treba da bude sramota što se usudila da pljuje i sama po sebi. U kaseti se nalazi dokumentacija stara i do 10 godina jer toliko projekt traje. Taj projekt treba da se nastavi još tri godine, a ja se ovog trenutka piram da li Romi, što se mene tiče, zaslužuju ovoliko pažnje ako njihov predstavnik uzima sebi za pravo da pljuje po zdravstvenoj ustanovi, po njihovim djelatnicima, da pljuje po kompletnoj instituciji? Zaslužuju li Romi ovo? Neka odgovori gospođa kao predstavnica Roma svom narodu, što to radi?“, kaže dr. Musić.

 

Dr. Musić kaže kako ovo nipošto nije vid diskriminacije prema ovoj nacionalnoj manjini.

 

„Romi su narod, u ovoj državi i gradu su priznati kao nacionalna manjina. To je ime naroda. Ja tu ne vidim ništa uvredljivo. Ako gospođa misli da je to uvredljivo neka u Skupštini predloži neki drugačiji način obilježavanja“, zaključio je Musić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Tijelo muškarca pronađeno u Savi

  • Objavljeno u BiH

 

Tijelo nepoznatog muškarca pronađeno je u koritu rijeke Save u mjestu Luščani, na području opštine Brod, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

 

Tijelo je pronađeno juče oko 11.30 časova, nakon čega je prevezeno u prosekturu dobojske bolnice radi obdukcije.

Uviđaj su izvršili pripadnici Policijske stanice Brod i u toku je rad na dokumentovanju događaja i utvrđivanju identiteta pronađenog lica.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

PBD BiH uz Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Tužilaštvu predala lice B.A.

  • Objavljeno u Brcko

 

Policija Brčko distrikta BiH je pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH nastavila intenzivne istražne radnje na dokumentovanju svih činjenica i dokaza bitnih za rasvjetljavanje nestanka i smrti lica F.M., čije beživotno tijelo je pronađeno dana 01.06.2021. godine na području sela Jagodnjak.

 

U nastavku sveobuhvatnih radnji dokazivanja i preduzimanjem drugih potrebnih kriminalističkih mjera i radnji prikupljeni su potrebni dokazi, te je Policija Brčko distrikta BiH dana 02. 06. 2021. godine uputila Izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Otmica“ iz člana 177. stav (1) i krivično djelo „Ubistvo“ Iz člana 163. stav (2) tačka 1. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, protiv lica B.A. rođenog 1982. godine u Brčkom, gdje je i nastanjen, a koji je prethodno lišen slobode.

 

Osumnjičeni je prema prikupljenim dokazima prethodno planirao i pripremio da drugog protivpravno drži ili mu na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja ili ga prisili da nešto učini ili trpi, nakon toga uz upotrebu podesnog predmeta lišio života lice F.M. rođen 1941. godine u Brčkom, gdje je i nastanjen, te preduzeo više radnji na prikrivanju tragova izvršenja krivičnog djela.

 

Pored toga što ovakva krivična djela spadaju u grupu najtežih i najsloženijih krivičnih djela pripadnici Policije Brčko distrikta BiH su pod nadzorom predmetnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH u veoma kratkom vremenskom periodu razjasnili ključne činjenice i okolnosti, prikupili određene dokaze, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog.

 

Osumnjičeni B.A. predat je u dalju nadležnost Tužilaštvu, pod čijim nadzorom će biti nastavljene dalje radnje dokazivanja u predmetnoj krivičnoj istrazi.

Više...

Statut Brčko Distrikta omogućava NATO-u i EUFOR-u trajni vojni angažman u BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Nakon što je Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, pojavile su se teorije da će Ruska Federacije zbog neslaganja sa takvom odlukom, kroz Vijeće sigurnosti, ugasiti misiju EUFOR-a u BiH. Ipak, stanje na terenu je drugačije.

 

Podsjećamo, u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država, koja se obnavlja svake godine. Nije baš najasnije šta bi blokiranjem dobila Rusija, jer 600 vojnika nije neka respektabila sila, koja bi mogla spriječiti neki potencijalni sukob. U tom smislu postoje drugi mehanizmi kontrole situacije u Bosni i Hercegovini.

 

Vojne snage NATO saveza i EUFOR-a, kakvu god odluku da Rusija donese, imaju pravni osnov da pošalju trupe u Brčko distrikt kad god to požele, a da to ne može osporiti ni sama vlast Distrikta niti Predsjedništvo BiH, sve dok se Ustav BiH ne promijeni.

 

U Statutu Brčko distrikta u članu 7. stoji sljedeće:

 

"Jedine vojne snage čije prisustvo je dozvoljeno na teritoriji Distrikta su oružane snage Bosne i Hercegovine i međunarodne i druge oružane snage prisutne shodno sporazumu s Bosnom i Hercegovinom o razmještaju snaga ili ovlašćujućem aktu Sjevernoatlantskog pakta, Evropske unije ili Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Nikakvim drugim vojnim snagama bilo koje vrste, uključujući, ali ne ograničavajući se na entitetske ili paravojne snage, neće biti dozvoljeno prisustvo u Distriktu".

 

Iz ovoga bi proizilazilo da je dovoljan jednostrana odluka NATO-a, ili Evropske unije da se rasporede vojne snage u Brčko distriktu. Ovakva mogućnost je dodatno osigurana članom 1. Statuta Brčko distrikta u kojem se kaže da su odluke supervizora za Brčko i Tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog po značaju iznad svih drugih institucija Brčko distrika.

 

"Ovi pravni akti imaju veću pravnu snagu u odnosu na sve druge pravne akte bilo koje vrste koji nisu u skladu sa njima, u mjeri u kojoj bi inače imali pravno dejstvo u Distriktu, uključujući odredbe ovog statuta koje nisu u skladu s ovim pravnim aktima", stoji u nastavku člana 1.

 

Trenutno je Supervizor Distrikta Brčko Amerikanac Michael Scanlan, a koji je u isto vrijeme i zamjenik visokog predstavnika. Do sad su svi supervizori dolazili iz SAD-a. U statutu ne postoji bilo koji član koji bi ograničio broj vojnika Sjevernoatlantskog saveza ili vojnih snaga Evropske unije.

 

Milorad Dodik je u decembru prošle godine, nakon prijedloga Daniela Serwera da Amerikanci pošalju vojsku u Brčko distrikt da bi potencijalno spriječili secesciju RS-a, komentarisao tu mogućnost.

 

"Kako će oni sad stacionirati snage ako Predsjedništvo ne odobri? A u Predsjedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga", rekao je Dodik tom prilikom.

 

Međutim, Statut Brčko Distrikta, kao što smo vidjeli, govori nešto sasvim suprotno.

 

Možda misija EUFORA i neće biti produžena, međutim, ostaju drugi mehanizmi vojnog prisustva NATO trupa i EUFORA u Bosni i Hercegovini, pa je, makar se tako čini, priča oko produženja misije EUFORA precijenjena, zbog njene ograničene uloge, postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i na kraju spomenute mogućnosti.

 

Izvor: Klix

Više...

Saopštenje romske zajednice u Brčkom povodom jučerašnje objave u medijima

  • Objavljeno u Brcko

Mejra Šečić

 

 

Romska zajednica iz Brčkog krajnje je razočarana društvenom pojavom koja je jučer iznesena pred oči javnosti videom koji je osvanuo na portalu Otisak.ba., na kojemu se vidi da podjele u našem društvu još uvijek postoje, i da se naši najmlađi na jedan način segregiraju po nacionalnoj osnovi i to u ustanovi kojoj je diskriminacija i rasizam najmanje očekivana.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com