Menu

NetzaPet 550x50

Ponedjeljak, 07 Juni 2021

KBV "Jedinstvo" : Dva zlata i srebro na KICKBOXING GRAND PRIX-u

  • Objavljeno u Sport

 

Takmičari KBV "Jedinstvo" Brčko, 05.06.2021. godine u Sarajevu su nastupili na KICKBOXING GRAND PRIX-u i ostvarili odličan rezultat.

 

 

Cvijetin Vujanović zlato disciplina, Marija Vujanović zlato i pehar za najbolju kadetkinju na turniru, Sanja Simić srebro.

 

Takmičari su nastupili u disciplini low kick.

 

 

Ovim rzultatom KBV Jedinstvo je nastavilo sa dobrim rezultatima u 2021. godini, a što očekujemo i u nastavku sezone koja je pred nama.

Više...

U toku je upis na prvi ciklus studija na Ekonomskom fakultetu u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Obavještavaju se svi zainteresovani kandidati da je u toku upis na prvi ciklus studija na Ekonomskom fakultetu Brčko, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

 

Prijavljivanje kandidata traje od 21.06.2021. godine do 25.06.2021. godine.

 

Prijemni ispit održaće se 28.06.2021. godine u 09,00 časova.

 

Detaljnije informacije možete dobiti na telefon 049/234-921, kao i na web sajtu Ekonomskog fakulteta Brčko.

Više...

Storm Gym Brčko: Dva zlata i četiri srebra na turniru Grand Prix Ilidža

  • Objavljeno u Sport

 

Klub borilačkih sportova “Storm Gym” Brčko 5. juna je učestvovao na međunarodnom kickboxing turniru “Grand Prix Ilidža”, na kojem je nastupio sa 5 takmičara u disciplinama LOW KICK i KICK LIGHT i ostvario super rezultat, saopšteno je jutros iz ovog Kluba.

 

Zlatne medalje osvojile su Doris Živković (kategorija do 60 kg, LOW KICK) i Arnela Lišić (kategorija do 55 kg, LIGHT CONTACT), koja je u istoj disciplini (do 60 kg) osvojila i srebro. Srebrnim medaljama okitili su se još: Aldin Brodlić (kategorija do 69 kg, LIGHT CONTACT), Muhamed Ibrišimović (kategorija do 79 kg, LIGHT CONTACT) i Aljbon Dačaj (kategorija do 89 kg, LIGHT CONTACT).

 

“Na turniru je bilo oko 450 takmičara iz 5 zemalja. Takmičari su odradili dobro mečeve i što me najviše raduje njihova kondiciona sprema. Izdvojio bih na ovom turniru Doris Živković koja je prvi put nastupila u ringu u disciplini LOW KICK i ubjedljivo slavila sa 3:0. Za Storm Gym nema odmora jer nas uskoro očekuju novi turniri”, kazao je u izjavi za Sportal.ba predsjednik Kluba Vedad Mulaomerović.

 

Izvor: Sportal.ba

Više...

Mladić i elitocid: Eliminacija nesrpske elite ili kako je izgledala uvertira u smrt hiljada ljudi

 

Elitocid je bio neophodna uvertira u smrt desetine hiljada nevinih sa ciljem njihovog trajnog nestajanja s područja koje je Beograd odlučio pripojiti sebi, teza je Dennisa Gratza, koji je na Univerzitetu u Hamburgu 2007. godine doktorirao upravo na ovu temu.

 

U iščekivanju sutrašnje drugostepene presude Ratku Mladiću, razgovarali smo s ovim advokatom i doktorom filozofskih nauka, kojeg javnost najbolje poznaje kao bivšeg predsjednika Naše stranke.

"Elitocid sam u svojoj doktorskoj disertaciji definirao kako bih opisao eliminaciju nesrpskih elita u napadnutim područjima u Bosni i Hercegovini, u periodu 1992.-1995. Radi se, dakle, o sistematskom i planiranom uništavanju rukovodećih slojeva lokalnih nesrpskih zajednica. Elitocid je u inicijalnoj fazi imao za cilj slamanje otpora Bošnjaka i Hrvata u napadnutim područjima; intenzitet uništavanja, dakle zatvaranja, mučenja i ciljanog likvidiranja ogromnog broja pripadnika lokalnih elita je bio takav da je prouzrokovao trajne genocidne posljedice", kaže nam on na početku.

 

Kad kažem trajne, onda mislim na posljedice zbog kojih i neki poslijeratni povratak preživjelih neće moći rezultirati regeneracijom zajednice koja je tu živjela prije rata, dodaje.

 

"Elitocidni aspekt uništavanja je u tom smislu bio tako dubinski i temeljit da je trajno uništio kapacitet te skupine da se opet politički, ekonomski i kulturno organizuje. Ovakav ishod se posebno može primijetiti u gradovima istočne Bosne, gdje povratnici žive u nekom aparthejdskom podsistemu građana drugog reda. U kontekstu onoga što se dešavalo u agresiji na BiH, posebno u periodu april - septembar 1992. godine u području Zapadne Bosne i Podrinja te 1995. godine u okviru finalnog uništavanja nesrpskog stanovništva u enklavama Istočne Bosne, nesumnjivo je elitocid bio jedna od ključnih faza vojno-političkog poduhvata tadašnjeg političkog rukovodstva u Beogradu i na Palama, a sa ciljem slamanja otpora Bošnjaka i njihovog trajnog 'uklanjanja' s područja u kojima su vijekovima živjeli", navodi on.

 

Gratz nastavlja kako je general Mladić od 12. maja 1992. pa sve do kraja 1996. godine bio komandant vrhovnog štaba VRS, u tom smislu je raspolagao ne samo taktičkim pregledom situacije bilo koje vojne operacije u bilo kojem trenutku na terenu, već je posjedovao i strateški uvid u svrhu i efekte djelovanja svih oružanih formacija bosanskih Srba.

 

"Način realizacije etničkog čišćenja, vrlo dobro istraženo i dokumentovao na primjeru Prijedora, ali i gradova istočne Bosne kao što su Zvornik, Višegrad i Foča, ukazuje na to da je organizacijom i provedbom koordiniranog djelovanja, najprije protiv rukovodećih slojeva, a zatim i protiv cjelokupnog nesrpskog lokalnog stanovništva, general Mladić odigrao ključnu ulogu u genocidnom poduhvatu u Bosni i Hercegovini. Elitocid je u tom smislu bila neophodna uvertira u smrt desetine hiljada nevinih sa ciljem njihovog trajnog nestajanja s područja koje je Beograd odlučio pripojiti sebi", kaže on.

 

On smatra da je haški tribunal pored svoje neosporne sudske funkcije imao veoma važnu ulogu na uredno dokumentovanje historijskih događaja.

 

"U međuvremenu je u cijelom slobodnom svijetu nesporno šta se i na koji način dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije u periodu 1990.–2000. godine. Dokazivanje genocida u slučaju protiv generala Krstića i drugih u Srebrenici, ali i veliki broj drugih presuda dozvoljavaju uvid i prikaz jednog povezanog vojno-političkog, zločinačkog poduhvata na civilno stanovništvo sa ciljem trajne izmjene etničkog karaktera BiH. Budućnost BiH neće ovisiti o priznavanju ili nepriznavanju ovih činjenica. Ali će sigurno novim generacijama biti lakše živjeti ako se suoče s onim što su njihovi preci učinili jedni drugima", dodaje.

 

Kaže nam na kraju razgovora da očekuje da će se generalu Mladiću utvrditi krivična odgovornost i biti presuđeno za sve zločine počinjene od formacija VRS u periodu od 1992. do 1995. godine, između ostalog i za zločin genocida.

 

"Dobit će doživotni zatvor", kazao je na kraju Dennis Gratz.

 

 

Izvor: Klix

Više...

Danas se obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane

 

U skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. juni je proglašen Svjetskim danom sigurnosti hrane. Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pažnje javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom, te davanje podrške sigurnom snabdjevanju hranom, zdravlju ljudi, ekonomskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.Tema ovogodišnjeg dana sigurnosti hrane, „Sigurna hrana danas za zdravo sutra“, ukazuje na trenutnu i dugoročnu korist proizvodnje i konzumacije sigurne hrane za ljude, planet i ekonomiju. Prepoznavanje sistemske povezanosti između zdravlja ljudi, životinja, bilja, okoliša i ekonomije pomoći će zadovoljavanju naših budućih potreba za hranom.

 

Bolesti prenosive hranom pogađaju pojedince u svim dobnim grupama, a posebno djecu mlađu od pet godina koja žive u zemljama sa niskim prihodima. Kako bi se smanjilo opterećenje koje uzrokuju bolesti prenosive hranom, Svjetska zdravstvena skupština (WHA) je 2020. godine donijela odluku o jačanju napora na unaprjeđenju sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), u saradnji sa državama članicama i drugim relevantnim organizacijama, zajedno obilježavaju Svjetski dan sigurnosti hrane.

 

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane u Bijeljini će 07. juna 2021. godine biti održana sjednica Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine na kojoj će predstavnici nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH razmatrati trenutno stanje i aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem unaprjeđenja sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

 

Iako su za sigurnost hrane, shodno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju sa hranom, nadležne institucije i potrošači takođe imaju veoma značajnu ulogu u lancu „od polja do stola“, a sve kako bi se omogućilo da hrana koju namjeravamo konzumirati bude sigurna. Sigurnost hrane je zajednički posao!

Više...

Uskoro nacrt zakona o legalizaciji kanabisa u BiH?

  • Objavljeno u BiH

w873 magazazaza

 

Bosna i Hercegovina na korak je do legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo odluku o konačnom popunjavanju Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, a koja će uskoro predstaviti i nacrt zakona.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com