Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 18 Avgust 2021

Subvencije licima u stanju socijalnih potreba za komunalne usluge

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 23. redovnoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava, subvencije licima u stanju socijalnih potreba za komunalne usluge.

 

Šefica Pododjeljenja za socijalni rad Vlade Brčko distrikta BiH Nataša Stevanović kazala je da je visina sredstava za realizaciju ovog programa u 2021. godini 830.000,00 KM.

 

„Nismo sigurni da li će ukupno biti 12.600 korisnika ili 13.100 jer očekujemo i nove korisnike. Konačne liste ovih subvencija bit će istaknuta na tri mjesta kako bi se korisnici mogli uvjeriti u svoju evidentiranost. Postupak za utvrđivanje prava na subvenciju provodi istovremeno Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Odbor za zapošljavanje i Služba za boračko-invalidsku zaštitu“, kazala je Stevanović.

 

Subvenciju za komunalne usluge ostvaruju lica u stanju socijalnih potreba i to:

 

a) penzioneri koji su u 2021. godini ostvarili pravo na isplatu jednokratne novčanu pomoć za penzionere u iznosu od 150,00 KM;

b) nezaposlena lica evidentirana do 1. juna 2021. godine u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i to: žene sa navršenih 55 godina života i starije i muškarci sa navršenih 60 godina života i stariji;

c) korisnici stalne osnovne novčane pomoći prema posljednjim evidencijama za mjesec kada se donosi Odluka,

d) hraniteljske porodice djece bez roditeljskog staranja i punoljetnih lica smještenih u hraniteljske porodice, evidentirani u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu;

e) porodice djece ometene u psihofizičkom razvoju evidentirana u Pododjeljenju za socijalnu zaštitu prema posljednjim evidencijama za mjesec kada se donosi Odluka;

f) ratni vojni invalidi i mirnodopski invalidi evidentirani u Službi za boračko-invalidsku zaštitu čija lična invalidnina ne prelazi iznos od 382,18 KM i

g) slijepa lica korisnici dodatka za njegu i pomoć od drugog lica, koji istovremeno nisu korisnici penzije ili stalne osnovne novčane pomoći.

 

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj sjednici usvojila je i Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2021. godini – transfer Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

 

 

Šefica Pododjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Amra Abadžić uputila je poziv svim mladima s područja Distrikta koji imaju poslovne ideje da se jave na poziv koji će uskoro raspisati Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

 

 

„Svrha Programa je doprinos privrednom razvoju Brčko distrikta BiH kroz stvaranje uslova za samozapošljavanje i podizanje preduzetničkog duha na području Brčko distrikta BiH koji će se realizovati putem Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i ukupan iznos sredstava za realizaciju je 500.000,00 KM. Mogu aplicirati sva nezaposlena lica koja su prijavljena na aktivnu evidenciju nezaposlenih u Zavodu za zapošljavanje s tim da je 450.000 KM izdvojeno za takva lica, a 50.000 KM za lica koja su već pokrenula biznis do momenta raspisivanja javnog poziva. Za pokrenuti biznis, maksimalni iznos za lica koja su pokrenula biznis je 10.000 KM, a za početnike 15.000 KM“, kazala je Abadžić.

Na sjednici Vlade danas je usvojen i Prijedlog odluke o odobravanju dodjele donacija redovnim studentima Brčko distrikta BiH i programa utroška sredstava.

 

Šef Pododjeljenja za zajedničke poslove Vlade Brčko distrikta BiH Samir Čorbadžić kazao je da je Vlada u prethodnom periodu na prijedlog Odjeljenja za obrazovanje usvojila Odluku o kriterijima i načinu dodjela donacija stipendija redovnim studentima za period od 1. 1. 2021. do 30. 9. 2021. godine, te da je na istoj sjednici usvojena i odluka o vrsti i visini stipendija koje će se dodjeljivati.

 

„Donošenje ovih odluka kao i današnje odluke su preduslov za raspisivanje javnog poziva za dodjelu stipendija studentima s područja Brčko distrikta BiH koji će biti objavljen do kraja ovog mjeseca“, naglasio je Čorbadžić.

Vlada je odobrila i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Odjeljenju za obrazovanje za angažovanje do 190 lica (nastavnika, stručnih saradnika, saradnika u nastavi, odgajatelja i asistenata u nastavi) na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko distrikta BiH i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o dopuni Pravilnika o polaganju stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi osnovnih i srednjih škola i odgajatelja u predškolskoj ustanovi Brčko distrikta BiH.

 

Na sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju Komisije za izradu stručnog mišljenja u postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina, Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg i kapitalnog transfera Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH, Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma u Brčko distriktu BiH za period 2021–2023. godina, Prijedloga odluke o izmjeni Odluke o imenovanju člana i zamjenika projektno-izvedbenog tima državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru regionalnog stambenog programa (PIT DPSZ), Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Odjeljenju za javne poslove za angažovanje jednog izvršioca sa stečenom diplomom visokog obrazovanja – diplomirani ekonomista, Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika u interresornu radnu grupu za pripremu Akcionog plana za pripremu, provođenje i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u BiH 2021–2024, Nacrt zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt sporazuma između Vijeća ministara BiH i Ujedinjenih Meksičkih Država, Nacrt zaključka o davanju saglasnosti na Nacrt izvršnog programa o kulturnoj saradnji za period 2022–2026. godine između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti kao zvaničnog stava o inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva za prevenciju seksualnog nasilja.

 

Vlada je odobrila Nacrt odluke o utvrđivanju javnog interesa za raspolaganje poslovnim prostorom bez naknade u korist Udruženja građana „Zumba aerobik klub“ Brčko distrikt BiH, Udruženja „Asocijacija računovođa i revizora Brčko distrikta BiH“ i MZ Vučilovac.

Na sjednici odobren je i Nacrt prijedloga odluke o promjeni namjene javnog dobra i Strateški program „Sigurnost djece u digitalnom okruženju u Brčko distriktu BiH“ i Akcionog plana za borbu protiv nasilja nad djecom u digitalnom okruženju 2021–2024.

 

Članovi Vlade primili su k znanju i godišnji izvještaj o radu i finansijskom stanju JP „Luka Brčko“ d. o. o. Brčko distrikt BiH za 2020. godinu kao i Izvještaj o radu Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH za period od 1. 1. do 30. 6. 2021. godine.

 

Više...

Pronašao novčanik s 5.000 KM pa dobio krivičnu prijavu jer ga nije vratio vlasniku

  • Objavljeno u BiH

 

Policija u Modriči jučer je, sat nakon dojave o izgubljenom novčaniku, locirala osobu koja ga je pronašla, no nije ga htjela vratiti vlasniku, iako su se unutra nalazili i lični dokumenti.

 

Kako je rečeno iz PU Doboj, policijski službenici Policijske stanice Modriča, jučer su, sat nakon prijave o izvršenju krivičnog djela, identifikovali osobu inicijala D. S. iz Modriče, za koju postoji osnov sumnje da je istog dana izvršila krivično djelo utaje.

 

"Za navedenu osobu postoji osnova sumnje da je istog dana prisvojila novčanik u kojem se nalazilo oko 5.000 KM, a koji je prethodno ispao oštećenoj osobi inicijala S. B. iz Pelagićeva na jednoj benzinskoj pumpi na području općine Modriča", kažu iz PU Doboj.

 

Iz PU Doboj su dodali da je prisvojeni novčanik s novcem i ličnim dokumentima pronađen i vraćen oštećenom.

"Protiv osobe inicijala D. S. će Okružnom javnom tužilaštvu Doboj biti dostavljen izvještaj o izvršenom krivičnom djelu", zaključuje se u saopćenju PU Doboj.

 

Izvor: Klix

Više...

Nesvakidašnji primjer u BiH: Kolege poginulog rudara i banka otplatili njegov kredit

  • Objavljeno u BiH

 

Nesreće u rudnicima mrkog uglja u Bosni i Hercegovini česta su pojava. Nekada završe sa lakšim, nekada sa težim povredama, a, nažalost, ponekad i sa smrtnim ishodom.

 

U rudarskoj nesreći koja se dogodila u januaru ove godine u Rudniku mrkog uglja (RMU) Breza smrtno je stradao 47-godišnji Adis Zaimović.

 

Stanovnici Breze žive i umiru kao rudari. Ovo zanimanje se prenosi s koljena na koljeno, s generacije na generaciju. Svaka porodica ima najmanje jednog rudara, a to zanimanje je prilično popularno u ovom, kako kažu stanovnici, rudarskom gradu.

Iza stradalog Zaimovića su ostali supruga i troje djece, od kojih je dvoje maloljetno. Supruga ne radi, a djeca idu u školu. U trenutku smrti Zaimović je bio kreditno zadužen kod Addiko Bank d.d. Sarajevo, a ostalo je oko 70.000 KM duga, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Formalna procedura u ovakvim slučajevima je da nasljednici sa imovinom nasljeđuju i dugove, koje nastavljaju plaćati ili se iz imovine vrši namirenje.

Međutim, u slučaju ove porodice pomogli su ljudi dobre volje – njegove kolege iz rudnika i banka, što nije toliko čest slučaj u BiH, ali i šire.

 

Njegove kolege iz rudnika su otplatile 50 posto duga, a banka je oprostila ostatak od oko 35.000 KM. Ovo je jedan od rijetkih slučajeva, možda i jedini u BiH, gdje je banka izašla u susret porodici koja se ionako našla u strašnoj situaciji zbog gubitka člana porodice.

 

Iz rudnika i banke su ovih dana posjetili porodicu i uručili im poklone, prvenstveno za djecu pred početak nove školske godine.

 

Supruga Aldijana kroz suze priča o tragediji koja ih je snašla. Uz nju su i djeca – sin Anel (17) i kćerka Anela (11). Zahvalna je svima koji su im pomogli u teškoj situaciji. Pored tragičnog gubitka supruga, kako je kazala, bila je zabrinuta i kako će otplatiti kredit. Na svu sreću, tu su bile kolege njenog supruga i banka koja im je mnogo pomogla.

 

“Sami znate šta se dogodilo 14. januara. Djeca i ja smo ostali u svim tim problemima i sa kreditima. Adisove kolege su nam puno pomogle, u svemu, rudnik, a banka posebno. Izašla nam je u susret”, ispričala je Aldijana.

Nezaposlena je, a nakon suprugove smrti, koji je jedini radio, kredit je postao ogroman problem.

“Trenutno imamo 470 KM panzije, rudnik je tu, uvijek su tu za djecu, pomažu nam. Sin ide u Vareš u školu, kćerka će u šesti razred. Djeci trebaju sveske, knjige, odjeća, obuća, ruksak…”, kazala je Aldijana.

 

Emir Jildizlar, menadžer koorporativnih komunikacija Addiko Bank Sarajevo, rekao je da banka kontinuirano vodi računa o lokalnim zajednicama u kojim djeluje, ali i o pojedinačnim klijentima koji žive i rade u tim zajednicama.

 

“Ovaj tragični slučaj u Brezi je praktičan dokaz tog našeg djelovanja, naše aktivnosti. Nakon što smo dobili zahtjev od sindikata sa molbom da reprogramiramo ostatak duga, da oni plate pola kredita kojeg je rahmetli Adis imao, mi smo odlučili da otpišemo ostatak duga kako bismo na taj način olakšali porodici. Ukupno zaduženje u trenutku pogibije je bilo oko 70.000 KM. Banka je otpisala iznos od 35.000, nakon što su Adisove kolege zajedno sa menadžmentom rudnika uplatile 35.000”, pojasnio je Jildizlar.

 

 

Nada se da će ovaj njihov primjer poslužiti drugim bankama i kompanijama da djeluju odgovorno u zajednicama u kojima rade.

 

Amir Kadrić iz Odbora sindikata rudnika, podsjetio je da su odmah nakon pogibije otišli da posjete Adisovu porodicu koja im je rekla za kredit.“U dogovoru sa menadžmentom krenuli smo sa akcijom dobrovoljnog prikupljanja novčane pomoći, da bi isplatili jedan dio kredita”, rekao je Kadrić.

 

Uprava je stupila u kontakt sa Addiko bankom u cilju iznalaženja načina za lakšom otplatom duga.

“Pošto je porodica u teškoj materijalnoj situaciji, kao i svi rudari, organizovana je akcija prikupljanja novčanih sredstava. Isplatili smo dio kredita. Ovo je teško zanimanje, kod nas se svaki dan dešavaju povrede. Rudari se solidarišu”, naglasio je Kadrić.

Zahvalio se i banci na humanom činu.

 

Izvor: Fokus

Više...

Teretni voz udario dijete

  • Objavljeno u BiH

 

U vogošćanskom naselju Semizovac jutros je teško povrijeđeno dijete koje je udario teretni voz Željeznica Federacije BiH, potvrđeno je Faktoru iz MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Nesreća je policiji prijavljena u 9.52 sati.

 

- Prijavljeno je da je voz udario pješaka, tačnije riječ je o djetetu. Zadobilo je teže povrede, ali je van životne opasnosti - kazao nam je dežurni operativni MUP-a KS.

 

Nesreća se dogodila na dijelu gdje voz prolazi kroz livadu, u blizini pružnog prelaza prema naselju Svrake.

Dijete je vozilom Hitne pomoći prevezeno u bolnicu, a prema nezvanični informacijama, zadobilo je teške povrede ruke.

 

Policija na mjestu nesreće obavlja uviđaj, zbog čega je onemogućen pristup naselju Svrake.

 

Izvor: Faktor

Više...

Obavještenje korisnicima prava na dječiji dodatak

  • Objavljeno u Brcko

 

Služba dječije zaštite Pododjeljenja za socijalnu zaštitu (Centar za socijalni rad) Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine vrši reviziju prava na dječiji dodatak za korisnike prava, te obavještava iste da su dužni, u periodu od 01. – 30. septembra 2021. godine dostaviti:

 

- potvrde o upisu / potvrde o redovnom školovanju

- Rješenje o priznavanju prava na dječiji dodatak (na uvid).

 

Gore pomenute dokumente potrebno je dostaviti za:

- djecu koja su navršila sedam (7) godina starosti

- djecu srednjoškolskog uzrasta, i

- djecu koja su prvi put upisala prvu godinu na višim školama, akademijama ili fakultetu.

 

Potvrde o upisu / redovnom školovanju za studente neophodno je dostaviti u periodu od 01. – 31. oktobra 2021. godine.

Potvrde se dostavljaju radnim danima od 08.00 do 13.00 sati, u kancelariju broj 7 (Pododjeljenje za socijalnu zaštitu – Centar za socijalni rad).

 

Sve eventualne prijave nepravilnosti, sugestije, kritike i pohvale, korisnici i građani mogu uputiti na e-mail adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Korisnici koji uoče greške u isplati ili je došlo do promjene u osnovi za ostvarivanje prava a koja utiče na prestanak prava, dužni su nastalu grešku odnosno promjenu prijaviti u najkraćem mogućem roku.

Više...

Dječak smrtno stradao u igri sa puškom

  • Objavljeno u BiH

 

Dvanaestogodišnji dječak stradao je kada je pogođen hicem iz puške dok se igrao sa oružjem sa još jednim dječakom, potvrđeno je "Nezavisnim".

 

Prema nezvaničnim informacijama njih dvojica su pronašli pušku u djedovoj kući te su se sa njom najvjerovatnije igrali nakon čega je došlo do tragedije.

U Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo potvrdili su da im je prijavljena ova nesreća, ali nisu navodili detalje jer je uviđaj u toku.


"Prijavljeno je da je sedmogodišnje dijete smrtno stradalo tokom igre sa vatrenim oružje. Tužilac je izašao na uviđaj i više informacija će biti poznato kasnije", rekao Neven Kramer, portparol Okružnog tužilštva Istočno Sarajevo.

 

"Tijelo dvanaestogodišnjeg dječaka pronađeno je jučer u porodičnoj kući u mjestu Begzadići u opštinu Rogatici", kazala je Vesna Stokanović, portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo i kazala da uviđaj još uvijek nije počeo, te se čeka dolazak dolazak dežurnog tužioca Okružnog javnog Tužilaštva Istočno Sarajevo.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Brčko: U pripremi izložba posvećena književniku Aleksi Mikiću

  • Objavljeno u Brcko

 

Inicijativu za oživljavanje sjećanja na Aleksu Mikića, brčanskog književnika i kulturnog djelatnika, rođenog u Bukviku 1912. godine, pokrenuli su predstavnici MZ Bukvik u suradnji s SPKD „Prosvjeta“ i Službom za arhiv Brčko distrikta.

 

Prikupljanjem arhivske građe i pripremanjem izložbe s prigodnom popratnom publikacijom želi se podsjetiti na život, djelovanje i stvaralaštvo gotovo zaboravljenog književnika s naših prostora.

Građa za ovu izložbu prikuplja se u Historijskom arhivu u Sarajevu gdje je pronađen Mikićev dosije koji je osnova za daljnja istraživanja, zatim je u tijeku pretraživanje arhive lista „Oslobođenje“ gdje je Mikić svojedobno radio kao urednik te arhive „Malih novina“ osnovanih na njegovu inicijativu.

 

„Također ćemo pregledati i istražiti arhivu Društva pisaca BiH u kojoj je on bio tajnik u jednom razdoblju i od koga je nagrađen posebnom nagradom za književnost. Isto tako, pretragom u digitalnom bibliografskom sustavu „Cobis“ Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH pronašli smo vrijedne informacije o bogatom književnom i ukupnom stvaralaštvu Alekse Mikića, što ćemo također koristiti u pripremi izložbe“, ističe šef Službe za arhiv Brčko distrikta Ćazim Suljević.

 

S obzirom na veliku količinu dostupne arhivske građe, prema Suljevićevim riječima, očekuje se da će izložba biti pripremljena do kraja tekuće godine, a na njoj će biti predstavljen ukupan intelektualni, umjetnički i književni rad i stvaralaštvo Alekse Mikića.

 

Mikiću će, u rodnom Bukviku biti uređena i posvećena i spomen soba te ispred zgrade osnovne škole, biti postavljena i bista kako bi mu odali priznanje za njegov doprinos u razvoju ove lokalne zajednice.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Prisutno neopravdano povećanje cijena osnovnih životnih namirnica

  • Objavljeno u BiH

 

Pandemija Kovida 19 značajno je ugrozila prava potrošača, a predsjednik ovog udruženja Šukrija Dupčanin kaže da su prava potrošača u posljednje vrijeme izuzetno ugrožena.

 

Građani svakodnevno zovu udruženje i prijavljuju neopravdano povećanje cijena osnovnih životnih namirnica.

 

„Mi uglavnom apelujemo da se zaštiite osnovni prehrambeni proizvodi, kao što je recimo ulje. Apeluju i na proizvođače i pružaoce usluga da se suzdrže od neopravdanog povećanja cijena, jer čitava ova situacija najviše pogađa penzionere i one slabijeg imovinskog stanja“, rekao je Dupčanin.

Dupčanin je rekao da nije zadovoljan radom Inspektorata Brčko distrikta, jer ne sprovodi dovoljno aktivnosti koje je dužan da po zakonu izvršava.

 

 

Volonter Udruženja za zaštitu potrošača u Brčkom Stojan Novaković je rekao i da nisu problem samo visoke cijene namirnica, nego i supstance koje namirnice na policama sadrže, ali i njigov rok trajanja.

 

On je dodao da se nepoštivanje prava potrošača ogleda i u drugim oblastima, kao što je isporuka električne energije.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Pod pokroviteljstvom BH Telecoma održana Svečana ceremonija dodjele Srca Sarajeva za najbolje TV serije

 

Na Svečanoj ceremoniji dodjele Srca Sarajeva za najbolje TV serije, koja je održana  pod pokroviteljstvom BH Telecoma, u hotelu Holiday u Sarajevu, generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman pozvao je sve domaće i regionalne autore da se prijave na kontinuirani javni poziv koji je u toku obraćanja objavljen na sljedećem linku
https://www.bhtelecom.ba/drustvena-odgovornost/2021/08/otvoren-javni-poziv-bhcontentlab/.

 

Javni poziv je otvoren za projekte igranih serija u okviru BHContentLab platforme za čiju produkciju je namijenjeno 18 miliona KM.

 

„Uz iskrene čestitke upućene svim dobitnicima prvog Srca Sarajeva za najbolje TV serije, nadam se da ćemo se vidjeti i sljedeće godine sa odličnim TV serijama iz Bosne i Hercegovine, svakako i iz regiona“, izjavio je generalni direktor Sedin Kahriman.

 

Za nagrade Srca Sarajeva za TV serije 27. Sarajevo Film Festivala bilo je nominirano 16 serija.
O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri od 400 filmskih i televizijskih profesionalaca s područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija. Ovogodišnji žiri je nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama.

 

Posebno dizajnirana Srca Sarajeva dobili su:

- Najbolja dramska serija - TV serija PORODICA

- Najbolja komedija - TV serija DNEVNIK VELIKOG PERICE

- Najbolji kreator serije - BOJAN VULETIĆ (PORODICA) 

- Najbolji glumac u TV seriji - BORIS ISAKOVIĆ (PORODICA)

- Najbolja glumica u TV seriji - JASNA ĐURIČIĆ (GRUPA)

- Zvijezda u usponu - IVANA ZEČEVIĆ (GRUPA)

 

Moje Sarajevo. Moja priča.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com