Menu

Princ iz Eleja 550x50

Petak, 03 Septembar 2021

Čestitka gradonačelnika povodom početka nove školske godine

  • Objavljeno u Brcko

 

Drage učenice i učenici i prosvjetni radnici,

 

upućujem vam iskrene čestitke povodom početka nove školske 2021/2022. godine uz želju da ćete u njoj ostvariti puno uspjeha i dobrih rezultata.

 

Posebne čestitke upućujem đacima prvacima koji započinju novi dio svog djetinjstva, i želim da vam škola bude mjesto radosti i igre, u kojoj ćete uz znanje pronaći i nova prijateljstva.

 

Svim drugim učenicima želim da kreativnošću, uzajamnom podrškom jedni drugima i kontinuiranim radom ostvarite najbolje rezultate i time postanete stubovi budućega, vjerujem, boljeg društva.

Istovremeno, svim učiteljima, nastavnicima, profesorima i drugim radnicima u prosvjeti želim puno strpljenja u radu s učenicima te da vam ova školska godina prođe u pozitivnom i produktivnom radu, otkrivajući nove načine i mogućnosti u odgoju i obrazovanju naše djece.

 

Vlada Brčko distrikta BiH ulaže napore da vam obezbijedimo što kvalitetnije uslove da se možete nesmetano posvetiti sticanju novih znanja i vještina.

 

Još jednom sretan vam početak i uspješna školska godina.

 


                                                                                                    GRADONAČELNIK


                                                                                                       Esed Kadrić

Više...

Brčko: Projekat stambenog zbrinjavanja lica koja se žele trajno nastaniti u Distriktu privodi se kraju

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za izbjegla i raseljena lica brčanske Vlade, objavilo je Preliminarnu listu aplikanata koji ispunjavaju uslove za dobijanje donacije u oviru projekta resocijalizacija i rješavanje stambenih pitanja.

 

„Za ovaj projekat, iz budžeta je izdvojeno 150.000 maraka. Prijevilo se 80 aplikanata, od kojih njih 20 je ispunilo opšte kriterije utvrđene javnim pozivom“, kazala je šefica resornog odjeljenja Ljubica Ilić.

 

Nakon pregleda, evntualnih prigovora, stručna komisija će sačiniti „premjer potrebnih radova“, za svaki objekat na osnovu kojeg je aplicirano, te iskazati nivo, odnosno obim potrebnih radova.

 

„ Koliko će donacija biti dodijeljeno, direktno će zavisiti od cjena građevinskog materijala za riješavanje stambenog pitanja svakog od aplikana. Naime, donacije će biti dijeljene, do utroška predviđenih 150.000. maraka, što praktično može značiti da je neće dobiti svih dvadeset aplikanata koliko ih je ispunilo preduslove, već onaj broj koji „pokriva“ iznos od ukupno 150.000. maraka“, precizirala je Ilić.

 

Novac bi na računima odabranih korisnika, trebao biti najkasnije za dva mjeseca. Inače, do kraja godine biće okončana i preostala dva programa obnove ratom razrušenih domova. Jedan koji se tiče povratka i drugi, kojim se obnavljaju ratom razrušeni domovi, onima koji nisu u statusu izbjeglih lica.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Muškarac se objesio u dvorištu kuće

  • Objavljeno u BiH

 

U mjestu Luke kod Zenice jučer je samoubistvo vješanjem počinio Samir I. iz Zenice. Informaciju o ovoj tragediji potvrdila je Aldina Alić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

– U dvorištu kuće suicid vješanjem počinio je S. I. – kazala je Alić.

Još nije poznat motiv zbog kojeg je Zeničanin odlučio dići ruku na sebe.

 

Izvor: Tuzlanski

Više...

BDP u BiH manji za 660 miliona eura

  • Objavljeno u BiH

 

Bosna i Hercegovina je prošle godine prvi put u deceniji zabilježila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Naime, prema najnovijim objavljenim podacima Eurostata, Agencije za statistiku EU, BDP BiH u prošloj godini je iznosio 17,38 milijardi evra, dok je godinu dana ranije bio 18,04 milijarde evra, što je za oko 660 miliona evra manje nego 2019. godine. Prethodne, 2018. godine BDP je porastao za skoro milijardu evra, dok je posljednji zabilježeni pad BDP-a BiH zabilježen 2012. u odnosu na 2011. godinu, kada je pad bio nešto manji - od oko sto miliona evra. Takođe, ako je vjerovati evropskoj statistici, BDP u protekloj deceniji u BiH porastao je za više od trećinu.


Prema ovim podacima, Srbija je jedina zemlja u regionu i tek nekoliko zemalja u Evropi koja je tokom pandemije zabilježila rast BDP-a. Naime, prošle godine, prema podacima EU, Srbija je proizvela robe i usluga u vrijednosti od 46,46 milijardi evra, dok je prethodne, 2019. godine BDP Srbije iznosio 45,97 milijardi evra. Iz ovih podataka vidi se da je BDP Srbije veći od BiH za čak 29 milijardi evra. Pritom, međutim, treba imati na umu i to da Srbija ima dvostruko više stanovništva od BiH, ako ne računamo samoproglašeno Kosovo. I kada se ovi podaci uzmu u obzir, opet je BDP Srbije značajno veći u odnosu na BiH.


Albanija je, prema podacima Eurostata, prošle godine imala BDP od 13 milijardi evra, ali ako se uzme BDP po glavi stanovnika, Albanija ima oko 4.500 evra, dok BiH ima oko 5.200 evra, što je i dalje značajno bolje.

Međutim, u odnosu na Hrvatsku, koja je prošle godine imala BDP od 49,28 milijardi evra, može se reći da ta zemlja stoji znatno bolje od bilo koje druge zemlje na zapadnom Balkanu. Njen BDP po glavi stanovnika iznosi 12.225 evra, što je oko dva i po puta više nego BiH, i dvostruko više od Srbije, koja ima BDP od 6.600 evra.



Ipak, pravi evropski šampion je njemačka ekonomija, koja je prošle godine zabilježila BDP od vrtoglavih 3.367 milijardi evra, što je za čak 187 puta više od BiH. Ili drugačije rečeno, njemačka ekonomija za jedan dan zaradi koliko cijela BiH za šest mjeseci. Ako se uzme cijeli region, ona je jača za više od 40 puta. Ta ekonomija je zbog pandemije izgubila oko 100 milijardi evra, ili koliko sve zapadnobalkanske ekonomije vrijede.

 

Ako se uzme BDP EU sa 27 zemalja članica, prošle godine je on iznosio 13.348 milijardi evra, ili oko 30.000 evra po glavi stanovnika. Njemački udio u ekonomiji EU iznosi oko 24 odsto, što je čini daleko najjačom ekonomijom evropskog bloka.

 

Ipak, ako je suditi prema podacima Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, BiH može očekivati lagani oporavak ekonomije i vraćanje na staro ukoliko ne bude bilo novih problema zbog korone.

Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za "Nezavisne" je rekao da je upravo korona najveći faktor neizvjesnosti kada se radi o mogućnosti oporavka i rasta bh. BDP-a.

Naglasio je da je MMF očekivao porast od tri odsto u odnosu na prošlu godinu, ali da će se precizni podaci moći saznati tek na jesen, za kada planiraju izdavanje nove procjene.

 

"Zbog kovid situacije postoji rizik da se stanje može pogoršati, posebno što će tokom hladnijeg perioda ljudi više boraviti u zatvorenom", rekao je on.

 

Inače, ako se gleda prema entitetima, prema podacima Zavoda za statistiku RS, RS je prošle godine imala oko 6.000 evra po glavi stanovnika, što iznosi oko 35 odsto ukupnog BDP-a. Ako se uzme u obzir populacija može se reći da RS i FBiH imaju podjednaku ekonomsku moć.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Val poskupljenja u BiH tek dostiže vrhunac, cijene brašna naglo skočile

  • Objavljeno u BiH

 

Usprkos najavama mlinara i pekara da će cijene brašna i pekarskih proizvoda ostati stabilne, brašno u BiH je poskupjelo za čak 12 posto, javlja BHRT.

 

U pojedinim lokalnim zajednicama već je poskupio i hljeb, kao i ostali pekarski proizvodi, a u ostalim krajevima zemlje poskupljenja se očekuju za desetak dana.

Val poskupljenja u Bosni i Hercegovini dostiže vrhunac.

Zbog visoke cijene pšenice na burzama, za 12 posto skočila je i cijena brašna, što je najava za ostala poskupljenja.

 

Glavni razlog poskupljenja je suša i podbačaj roda kukuruza.

Građane je poskupljenje dodatno zabrinulo, jer je ionako skroman kućni proračun već maksimalno rastegnut.

 

Izvor: BHRT

Više...

Brčko: Intenziviran rad Savjetovališta/kancelarije za brak i porodicu

  • Objavljeno u Brcko

 

U Medžlisu Islamske zajednice Brčko sa radom je u februaru mjesecu 2021. godine počelo Savjetovalište/kancelarija za brak i porodicu, a koje će od početka septembra raditi još intenzivnije.

 

Savjetovalište/ kancelarija za brak i porodicu svojim programom rada obuhvata sadržaje koji tretiraju lični, bračni i porodični život muslimana i muslimanke i takvim programom i djelovanjem doprinosi afirmaciji i promociji šerijatskog braka, bračnih i porodičnih vrijednosti, te korisnicima pruža konsultantske, psihoterapijske i savjetodavne usluge s ciljem prevazilaženja izazova i problema u bračnom i porodičnom životu.

 

Kancelarija je dostupna širokom krugu korisnika/džematlija, a pokrenuta je s namjerom da pruži savjetodavnu uslugu korisnicima, pojedincima, parovima i svim članovima porodice.
Kroz multidisciplinarni pristup i usluge stručnih saradnika (psihologa, pedagoga, psihoterapeuta, teologa i drugih) pružaju se usluge kao što je: individualno savjetovanje,, psihoterapija, savjetovanje o vjerskim pitanjima, organiziranje različitih edukativnih sadržaja (predavanja, seminari, radionica i sl.). Korisnicima usluga Kancelarija garantira pravo na privatnost, povjerljivost i diskreciju.

 

Svi pojedinci/džematlije koji žele postaviti pitanje ili dobiti savjet mogu to uraditi usmenim ili pismenim putem.

 

Termin za razgovor i savjetovanje moguće je dogovoriti BESPLATNO putem kontakata:

Facebook: Savjetovalište za brak i porodicu Medžlisa Brčko (savjetovaliste.medzlisabrcko), putem emaila: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. te putem kontakt telefona: 062 284 485

 

Od početka septembra Kancelarija radi utorkom, srijedom i petkom od 17,oo do 19,oo sati, a stručni tim čine Behija Kadušić, profesorica religijske pedagogije i mr. sc. Edina OsmićŠadić, magistrica društvenih nauka iz oblasti psihologije i psihoterapeut pod supervizijom.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com