Menu

NetzaPet 550x50

Ponedjeljak, 06 Septembar 2021

Čengić: Internet platforme i društvene mreže proglasiti javnim mjestom

  • Objavljeno u BiH

b 210906120

 

Zastupnik i član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Irfan Čengić i ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica održali su sastanak na temu inicijative da se društvene mreže i druge internet platforme proglase "javnim mjestom" u smislu zakona koji tretiraju prekršaje protiv javnog reda i mira, čiji je cilj smanjiti internet nasilje (cyberbulying) , širenje mržnje, prijetnje i vrijeđanje na društvenim mrežama.

Više...

Počela nova školska godina na području Distrikta

  • Objavljeno u Brcko

 

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zoran Bulatović danas je zajedno sa svojim saradnicima posjetio nekoliko škola povodom početka nove školske 2021/2022. godine na području Distrikta.

 

Prilikom posjete svim učenicima osnovnih i srednjih škola kao i nastavnom osoblju poželio je sreću, a posebno učenicima prvih razreda osnovne škole.

 

„Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je danas počela nesmetano nastava za oko 6.000 učenika osnovnih škola i za oko 2.700 učenika srednjih škola. Nadam se da ćemo ovu školsku godinu koju smo započeli u školskim klupama tako i završiti na zadovoljstvo svih nas i da nećemo imati epidemioloških ili drugih problema koji bi mogli ugroziti nastavni proces i spriječiti učenike da dobiju što kvalitetnije obrazovanje. Također, popunjene su sve potrebe za kadrovima kako bismo imali neometano odvijanje nastave, a završetak redovnog konkursa za više pozicija očekujemo u ovoj sedmici“, kazao je Bulatović.

 

Šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Slavoljub Bašić istakao je da je Odjeljenje učinilo dodatne napore za nesmetan početak školske godine i da se nada da će se u kontinuitetu rješavati i određena kadrovska pitanja i problemi.

 

Direktor Druge osnovne škole Brčko distrikta BiH Mario Babić i direktorica JU Poljoprivredne i medicinske škole Brčko distrikta BiH Marica Mrkić potvrdili su da je nastava počela na vrijeme i da se odvija u skladu s nastavnim planom i programom.

Više...

Pokušaj ubistva u BiH: Otac pokušao nožem ubiti sina

  • Objavljeno u BiH

 

U Rogatici je policija uhapsila M.U. zbog sumnje da je u tom gradu nožem pokušao ubiti sina, saznaje Srpskainfo.

 

Policijskoj upravi Istočno Sarajevo rekli su da je M.U. jučer u kući u Ulici Nikole Tesle nožem u stomak ubo S.U. i nanio mu teške povrede.

Za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je informaciju da je riječ o porodičnoj tragediji.

 

"U pitanju su otac i sin, identitet ne možemo još otkrivati jer je riječ o porodičnoj tragediji"

 

Kako saznajemo, S.U. je ljekarska pomoć ukazana u Domu zdravlja Rogatica, nakon čega je prevezen u Univerzitetsku bolnicu Foča na dalje liječenje.

 

O ovom slučaju je obaviješten i dežurni tužilac.

Više...

Učenici u Liplju ne idu u školu, na sastanak s roditeljima nadležni nisu došli

  • Objavljeno u BiH

 

Učenici bošnjačke nacionalnosti koji pohađaju Osnovnu školu “Sveti Sava”, područna škola u Liplju, ni danas nisu u školskim klupama, a nakon što su ranije roditelji uočili da je u matičnim školskim knjigama upisan “jezik bošnjačkog naroda”, umjesto Bosanski jezik i književnost.

 

Za danas najavljeni sastanak roditelja, direktora OŠ “Sveti Sava” i predstavnika Ministarstva prosvjete RS-a nije održan.

 

– Iz Ministarstva prosvjete RS-a se niko nije pojavio, ni direktor škole. Djeca ne idu danas i neće ići ni narednih dana u školu, dok se pitanje jezika ne završi. Sutra nam dolaze predstavnici OSCE-a i nadamo se njihovoj pomoći – izjavio je za Fenu jedan od predstavnika roditelja Muharem Sinanović.

Jedna od opcija mještana Liplja jeste da njihova djeca budu upisana u prvu osnovnu školu u Federaciji BiH, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

Iz Osnovne škole “Sveti Sava” nisu komentarisali navedenu situaciju.

 

– Nemam neke konkretne informacije na tu temu. U neformalnom razgovoru sa direktorom osnovne škole, rekao mi je da on ne može ništa pomoći po tome pitanju jer odluka je donesena na nivou entiteta i oni je samo poštuju. To pitanje je potrebno rješavati upravo na tome nivou – izjavio je predsjednik Skupštine Grada Zvornik Mensur Selimović.

 

Izvor: Fokus

Više...

Brčko: Prijateljskim utakmicama završen Memorijalni turnir “Muharem Skelić – Skela”

  • Objavljeno u Sport

 

Memorijalni turnir “Muharem Skelić – Skela” završen je jučer na sportskom terenu naselju “EŠ, a u organizaciji porodice Skelić i “Kluba odbojke na pijesku” Brčko.
U okviru turnira, u uličnoj odbojci 3 na 3 za mlađe kategorije, učestvovalo je preko 70 odbojkaša, 17 ženskih i šest muških ekipa, koji su pokazali svoje odbojkaško umijeće.

 

“Zahvaljujući prijateljima turnira nadamo se da su se svi učesnici i posjetioci osjećali ugodno u odbojkaškom gradu”, naveli su organizatori, te podsjetio da je turnir prijateljskog karaktera i da su zapravo svi pobjednici.

 

Naredni turnir “Muharem Skelić – Skela” se igra i naredne godine u isto vrijeme.
Cjelodnevni turnir posmatralo je preko 1.000 građana.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Revitalizacija “Luke Brčko” počela rekonstrukcijom lučkog platoa

  • Objavljeno u Brcko

 

Prva faza revitalizacije „Luke“ Brčko počela je sredinom šestog mjeseca, a njome je planirana rekonstrukcija lučkog platoa sa odvodnjom oborinskih voda. Vrijednost tih radova je 1,7 miliona KM.

 

 

Direktor jedine naše međunarodne riječne luke JP „Luka“ Brčko Perica Josić za Radio Brčko je naznačio da se u prvoj fazi revitalizacije, u odnosu na postojeće stanje, dobiva ojačavanje postojećeg platoa, veća prohodnost mehanizacije i lakši pretovar tereta.

 

Brčanska “Luka” trenutno može vršiti pretovar 75 hiljada tona različitih roba, a nakon revitalizacije lučkog platoa, u narednoj godini, taj kapacitet bi trebao biti udvostručen.

 

Kompletan projekt radi se kreditinim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 10 miliona eura, od čega su tri miliona eura bespovratna sredstva.

„Iz sume od tri miliona eura planira se nabavka nove dizalice nosivosti 27 tona“, pojasnio je Josić.

Stavljanjem u funkciju lučkog platoa i nove dizalice Luka “Brčko” će postati modernija, efikasnija i konkurentnija na tržištu, što i jeste osnovni cilj njene revitalizacije.

 

Josić je naznačio da je rok za završetak rekonstrukcije platoa šest mjeseci, a u narednim danima radovi će se intenzivirati.

 

„Rok za isporuku dizalice je 12 mjeseci i tu se ne očekuje nikakvo prekoračenje ugovorenog roka“, zaključio je Josić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom počela isplata podsticaja poljoprivrednicima

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za Poljoprivredu brčanske Vlade, prema Direkciji za finansije već je uputilo više desetina odluka o isplati podsticaja za tekuću godinu, iako se još prihvataju i zahtjevi za izlazak komisija koje treba da utvrde konkretno stanje na terenu.

„ Do sada smo zaprimili više od 550 zahtjeva koji se odmah šalju komisijama na postupanje . Ondje gdje je proizvodni ciklus zaključen, krenuli smo i sa isplatama zagarantovanog iznosa, tako da je nekoliko desetina Odluka o isplati podsticaja, usmjereno ka Direkciji za finansije, te bi novac vrlo brzo trebao biti na račuinima proizvođača“, kazao je šef resornog odjeljenja brčanske Vlade Milenko Ninković.

Kako bude vrijeme odmicalo, sve će više biti okončanih predmeta, spremnih za isplatu, pa je za očekivati da i taj dio bude dinamiziran.

 

„Od danas još dva službenika su uključena u obradu zahtjeva i učinićemo maksimum da već predati zahtjevi budu čim prije u potpunosti obrađeni. Takođe, napominjem da oni koji još nisu predali zahtjeve, to mogu učiniti do kraja narednog mjeseca“, naglasio je Ninković.

Inače, u ovoj fazi za podsticaje poljoprivredne proizvodne, u tekućoj godini, iz budžeta Distrikta osigurano je deset miliona maraka, i odmah će biti isplaćen takozvani zagarantovani iznos, i to svim proizvođačima. Za eventualno, dodatno nedostajuća sredstva, ista će se pokušaće osigurati novim rebalansom budžeta Distrikta.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Brčkom održan radni sastanak krovnih organizacija mladih regiona

  • Objavljeno u Brcko

IMG 20210905 131014 

U subotu je u Brčkom održan radni sastanak krovnih organizacija mladih regiona, na koji su bili pozvani predstavnici krovnih organizacija mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

 

Organizator sastanka bilo je Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine a prisustvovali su predstavnici Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, Omladinskog savjeta Republike Srpske i Krovne organizacije mladih Srbije.

 

Na sastanku se razgovaralo o strukturama organizacija, zakonskim rješenjima koja tretiraju postojanje i rad krovnih tijela odnosno zakona o mladima.

 

“Cilj sastanka bio je razmjena iskustava u dosadašnjem radu svake od organizacija, razmjena primjera dobre prakse koje bi mogle biti implementirane ovdje u Brčkom i razgovor o mogućim modelima saradnje između svih krovnih organizacija mladih, koje iako imaju različite kapacitete i resurse trebaju pronaći načine za unaprjeđenje saradnje odnosno poboljšanje statusa mladih u lokalnim zajednicama”, poručuju iz Vijeća.

 

 

Na sastanku je dogovoreno zajedničko djelovanje na nekoliko projekata i inicijativa.

Više...

U Brčkom danas počinje nastava za 6.000 osnovaca i 2.700 srednjoškolaca

  • Objavljeno u Brcko

 

Na području Brčko distrikta danas će početi nastava za 6.000 osnovaca i 2.700 srednjoškolaca.

 

Šef vladinog Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović istakao je da su nabavljeni udžbenici za sve osnovce u distriktu, za šta je iz budžeta obezbijeđeno 380.000 KM.

 

On je rekao da su svi školski objekti spremni za početak nastave, da je obezbijeđen besplatan prevoz za sve učenike i da će početi istog dana kada i nastava.

 

Čestitke đacima i prosvjetnim radnicima povodom početka nove školske godine uputili su gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić kao i predsjednik i potpredsjednik Skupštine distrikta Siniša Milić i Ivo Filipović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com