Menu

Princ iz Eleja 550x50

Srijeda, 07 Decembar 2022

EU dodjeljuje u BiH 600.000 KM za unapređenje zaštite na radu u poljoprivredi

  • Objavljeno u BiH

 

U okviru projekta “EU4BusinessRecovery”, koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je Javni poziv za učešće u programu tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu (uključujući mjere zaštite od COVID-19) u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

 

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600.000 KM, Evropska unija omogućit će učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu.

Nakon učešća u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, preduzeća će biti kvalificirana za finansijsku podršku investicijama od 10.000 do 30.000 KM, koja će biti usmjerena na implementaciju preporučenih mjera za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere), saopćeno je iz UNDP-a.

 

Odabrana preduzeća dobit će besplatno učešće u edukaciji o zakonskim aspektima i značaju primjene mjera zaštite i sigurnosti na radu. Dodatno, preduzećima će biti pružena tehnička podrška u oblastima procjene postojećeg stanja za zaštitu i sigurnost na radu, ispitivanja uslova radne sredine i preporuka za unapređenje uslova radne sredine, izrade akta o procjeni rizika za svako radno mjesto, izrade internog akta o zaštiti na radu zajedno sa prijedlogom potrebnih sredstava za zaštitu i sigurnost na radu i/ili edukaciju uposlenika o zaštiti i sigurnosti na radu. Spomenuta tehnička podrška će biti pružena u skladu sa individualnim potrebama preduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana najkasnije godinu dana prije objave ovog Javnog poziva i bave se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i sirovina.

 

Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije. Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je direktno putem web stranice eu4business.ba.

Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu prijave sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti putem online platforme javnipoziv.undp.ba do 23. decembra 2022. Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

 

Glavni cilj je osigurati opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u važnim privrednim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekat EU4BusinessRecovery daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Projekat finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

 

Izvor: Tuzlanski.ba

Više...

Hoće li biti zatvoren prvi McDonald's restoran u Bosni i Hercegovini

  • Objavljeno u BiH

 

Posljednjih dana mediji u našoj zemlji pišu o zatvaranju McDonald's restorana u centru Sarajeva.

 

Objekat najvećeg svjetskog restorana brze hrane u Titovoj ulici trebao bi biti zatvoren do kraja godine i to zbog činjenice da nisu redovno plaćali kiriju. Rezultat je to drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu, čime je odluka postala pravosnažna.

 

Kompanija Gliese 581g, čiji je vlasnik Haris Ihtijarević, ima licencu da zastupa najveći svjetski restoran brze hrane u Bosni i Hercegovini. McDonald's ima pet restorana u BiH, tri u Sarajevu i dva u Mostaru.

 

Kompanija Gliese 581g sklopila je ugovor s Raiffeisen bankom o zakupu poslovnog prostora u centru Sarajeva. Iz nekih, za sada nepoznatih razloga oni nisu plaćali kiriju, nakon čega je Raiffeisen banka odlučila pravdu tražiti na sudu.

 

Nakon drugostepene presude Kantonalnog suda u Sarajevu kompanija Gliese 581g mora isplatiti kirije za 2015. i 2016. godinu, te zatezne kamate, što iznosi ukupno oko 1,2 miliona KM. Također, kompanija će morati napustiti jedan od najatraktivnijih prostora u Sarajevu.

 

- Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu je u većem dijelu potvrđena prvostepena presuda, kojom je odlučeno da je kompanija Gliese 581g d.o.o. Sarajevo obavezna platiti Raiffeisen banci iznos duga na ime neplaćenih zakupnina u skladu sa Ugovorom o zakupu. Također, odlučeno je da je kompanija obavezna predmetni poslovni prostor dati banci u posjed, te nadoknaditi troškove postupka – rekla je za Faktor Belma Hadžiomerović, direktor marketinga i korporativnih komunikacija Raiffeisen banke.

 

Izvor: Faktor

Više...

Kontrola cijena uskoro i u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Kampanja kontrole cijena koju će brčanski Inspektorat pokrenuti od osmog decembra trebala bi da da željeni doprinos ograničavanju njihovog sveopšteg divljanja, zbog čega je veliki broj porodica Distrikta na ivici egzistencije.

 

Radi se o kontroli cijena naftnih derivata, te artikala široke potrošnje i ostalih proizvoda neophodnih za funkcionisanje u svakodnevnom životu građana.

 

“Jedna odluka je odluka o ograničavanju marži na naftne derivate, a druga je odluka o ograničavanju marže za pojedine životne namirnice i druge proizvode. Ona se prije svega odnosi na cijene hljeba, zatim mlijeka, brašna, ulja, šećera, te drugih proizvoda široke potrošnje, kao što su deterdženti i pelene”, kaže Adnan Drapić, šef Inspektorata Brčko distrikta.

Posao kontrole cijena navedenih proizvoda na području Brčko distrikta obavljaće šest inspektora tržišne ispekcije brčanskog Inspektorata.

 

Za kršenje odluka predviđene su kazne od 1.000 do 4.000 KM za pravna lica, odnosno od 100 do 1.000 za odgovna lica u pravnim subjektima.

 

Izvor: nula49

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com