Menu

Brčko: Počela Škola šaha Istaknuto

1106skolasaha-678x381U organizaciji dva šahovska kluba u Brčkom je počela Škola šaha. Trenutno okuplja oko 50 djece, što ukazuje da interesovanje mladih za ovom igrom itekako postoji.

Šahovski klubovi Magnus i Brčko distrikt pokretači su škole šaha koja će biti održavana vikendima. Okupljat će dvije grupe: prva namijenjena početnicima i druga koja će biti usmjerena na djecu sa određenim predznanjem ove igre. Pedesetak djece, koji su sa roditeljima došli na prvi sastanak pred početak aktivnosti, odazvali su se preko svojih škola sa kojima su šahovski klubovi imali kontakt.

 

"Moram naglasiti da nismo naišli na razumijevanje određenih pedagoga i direktora u školama. Moram izdvojiti Treću, Petu i Sedmu osnovnu školu koje su pokazale veliko interesovanje za učešće u ovom projektu" rekao je Amir Sinanović, predsjednik SD Magnus.

 

Škola šaha okupila je 14 stručnjaka iz oblasti šaha iz Brčkog, Bijeljine i susjedne Hrvatske. Tri fide majstora će biti raspoređena u dvije grupe, a šest klupskih asistenata će dati svoj doprinos školi šaha.

 

"Šah je prije svega logička igra. Kod djece razvija taj način razmišljanja i pomaže i rješavanju matematičkih problema. Smatramo da je to projekat koji će, osim učenja šahu, pomoći djeci da kroz logičko razmišljanje napreduju i u školi" rekao je Adnan Pašalić, instruktor.

 

Pašalić se nada da će neko od polaznika Škole šaha u neko dogledno vrijeme postati vrhunski igrač, kojih nažalost u našem gradu nedostaje.

 

"Brčko, koje je oduvijek bilo šahovski grad, je imalo i jake igrače. Zadnjih deceniju a možda i više nema rad sa djecom na nekom visokom nivou i nažalost nijedan mladi igrač iz Brčkog zadnjih godina nije proizašao u vrhunskog igrača, kao što smo to imali ranije."

 

Svaka grupa pred sobom ima 70 časova, a bit će održano i devet turnira tokom zimskog i ljetnog perioda. Djeca će imati priliku ići i na Kadetsko prvenstvo BiH.

 

/BDCTV/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com