Menu

UEFA ne prašta fašizam na stadionima: Partizan i Zvezda žestoko kažnjeni zbog veličanja Mladića Istaknuto

partizan1Evropska nogometna asocijacija (UEFA) kaznila je Crvenu zvezdu utakmicom bez prisustva publike protiv moskovskog CSKA u šesnaestini finala Lige Europe, dok je Partizan kažnjen s 30.000 eura zbog ispada navijača na meču protiv Young Boysa u istom natjecanju.

Beogradski klubovi kažnjeni su zbog "neprikladnog ponašanja pristalica, prisustva neakreditiranih predstavnika pored terena, isticanja banera podrške nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske i haškom osuđeniku, Ratku Mladiću".

 

- Iskreno, iznenađeni smo ovakvom odlukom UEFA. Mislim da smo tokom cijele jeseni pokazali da kao klub maksimalno odgovorno pristupamo svakom meču, pa i organizacionom smislu i da uvijek činimo sve što je u našoj mogućnosti da sve protekne u najboljem redu.

 

Rastemo kao klub iz dana u dan i sigurno da ovakva odluka ne ide u prilog razvoju fudbala u Srbiji. Naročito ako se uzme u obzir da smo najgledaniji klub grupne faze Lige Evrope. Vjerujem da su toga svjesni i u UEFA i veoma mi je žao što su se odlučili na ovako drakonsku kaznu - rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić agenciji Tanjug.

 

Terzić je najavio da će se klub žaliti na odluku UEFA-e, vjerujući da će biti uvažena.

 

UEFA je još jednom pokazala da ne prašta veličanje ratnih zločinaca na stadionima. Partizanu je ovo već druga kazna ove sezone, a prethodno su kažnjeni zbog veličanja Mladića tokom utakmice protiv crnogorske Budućnosti u julu 2017. godine.

 

Treba napomenuti da je UEFA kaznila i ruski Zenit, čiji su navijači također veličali Ratka Mladića.

 

/NAP/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com