Menu

Lijek za islamofobiju /VIDEO/ Istaknuto

salah„Ako zabije još nekoliko golova, i ja ću biti musliman" – ovo je samo jedan dio pjesme navijača engleskog fudbalskog kluba Liverpool posvećen Egipćaninu Mohamedu Salahu.

 

 

Salah ili kralj Egipta, kako ga zovu mnogi, za Liverpool igra od 2017. godine i već je miljenik zahtjevne engleske publike. Zahvaljujući između ostalih i golovima Salaha Liverpool je izborio i finale Lige prvaka, podsjeća RSE.

 

Egipćanin je jedan od najpoznatijih muslimana fudbalera u Engleskoj i veoma je otvoren kad je riječ o prakticiranju vjere – nakon golova nerijetko pada na pod u znak zahvalnosti Bogu.

 

Ovo je i motiv da navijači u svojim pjesmama kažu da će ići i u džamiju zbog Salaha. Mnogi korisnici Twittera kažu da je Salah, koji je i egipatski reprezentativac, uradio više kad je riječ borbi protiv islamofobije nego bilo ko drugi.

 

U Egiptu je omiljen, što se pokazalo i na predsjedničkim izborima kada je Mo Salah osvojio milion glasova – nevažećih, naravno, jer su glasači na listićima dopisivali njegovo ime pored dvojice kandidata.

 

/radio slobodna evropa/

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com