Menu

Svjetsko prvenstvo - Igrat će se od jutra do mraka: Procurili termini utakmica SP-a u Kataru 2022.

skysports-qatar-world-cup-football-stadium-view-venue 4080176Katar je domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Javnost je bila šokirana kada je tadašnji FIFA-in predsjednik Sepp Blatter prije osam godina objavio da je ta zemlja u utrci za domaćinstvo pobijedila SAD, Južnu Koreju, Japan i Australiju.

 

 

 

Katar ima samo 2,6 miliona stanovnika i zemlja je bez ikakve nogometne tradicije. Nikad nije nastupio na SP-u, a morao je platiti silne milijarde da napokon zaigra na svjetskoj smotri. Država je morala izgraditi potpuno novu nogometnu infrastrukturu, a pretpostavlja se da će cjelokupni trošak priprema za Svjetsko prvenstvo dosegnuti 200 milijardi dolara.

 

FIFA-u već godinama optužuju zbog mita, korupcije i prevara u procesu odabira domaćina svjetskog prvenstva. U FIFA-inu odboru danas sjedi malo članova koji su ondje sjedili prije osam godina – mnogi od njih su u zatvoru ili čekaju suđenje.

 

Svijet također ne gleda blagonaklono prema Mundijalu u toj zemlji i zbog ozbiljnih optužbi za gruba kršenja prava stranih radnika koji obavljaju poslove vezane za SP.

 

Do početka SP-a ostale su četiri godine, a pripreme su u punom jeku. Izgleda da su poznati i termini odigravanja utakmica. Prema informacijama koje su procurile, nogomet će se u Kataru igrati cijeli dan. Od jutra do mraka. Prva utakmica igrat će se u 11 sati, potom u 14, 16 i 20 sati pa našem vremenu. I to prvi put u istoriji u zimskim terminima – u novembru i decembru.

 

"Vjerujem da će ovo biti spektakularno Svjetsko prvenstvo. Igrači će biti u formi i bit će dosta odmorniji, a turnir neće trajati cijelu vječnost, nego samo 28 dana", rekao je potpredsjednik FIFA-e Jim Boyce.

 

/fokus/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com