Menu

Brčaci ne smiju zaboraviti evropske maratonce u plivanju Osmana Vatića i Milorada Lukića Istaknuto

plivacki klub sava osman vaticPlivački klub "Sava Brčko" koji je osnovan davne 1946. godine iznjedrio je vrhunske i evropske maratonce, a riječ je o Brčaku Osmanu Vatiću i Miloradu Lukiću Mika.

 

 

Da je Brčko imalo i svjetsko čudo u tom periodu Brčak Osman Vatić bez jedne noge u plivanju mamio je pažnju svima, a pored toga nadmašio i vrhunske plivače osvajaući brojne nagrade u svijetu.

 

Osman je plivao u Beogradu 1958, 1959. i 1960. godine kao i Milorad i osvojili su druga mjesta. Jedan od naslov u tom periodi u novinama bio je i "Bravo Osmane, čovjek bez jedne noge osvojio bronzanu medalju u Beogradu".

 

Osman je među sportistima postao popularan, a i svojom sportskom građom mnoge je podsječao na poznatog glumca Džoni Vajsmilera.

 

Tri puta Osman, invalid bez noge, osvojio je drugo mjesto. Osim toga Osman je plivao od Orašja do Brčkog za 7 sati i 10 min. i vršio je pripremu da prepliva i kanal "Lamanš" ili zvani "Engleski kanal" koji se nalazi na Atlanskom okeanu.

 

Kada se to desilo on je bio poznat u Evropi.

 

Hvala Osmanu Vatiću i našem Miloradu Lukiću.

Na slici Milorad Lukić Mika

 

plivacki klub sava milorad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na slici Osman Vatić

plivacki klub sava osman vatic

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com