Menu

Mladi brčanski šahisti "Magnusa" briljirali na takmičenju Tuzlanskom kantonu Istaknuto

sash 2Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je, u nedjelju, 24. marta 2019. godine, učestvovao na Kadetskom i juniorskom prvenstvu Tuzlanskog kantona u šahu za 2019. godinu za dječake i djevojčice. Prvenstvo je održano u Bosanskom kulturnom centru u Gračanici, sa početkom u 10 sati.

 

 

Organizator Prvenstvaje Šahovski savez Tuzlanskog kantona u saradnji sa Šahovskim klubom „Gračanica“ iz Gračanice.

 


U pojedinačnim nastupima, mladi šahisti iz Šahovskog saveza Tuzlanskog kantona takmičili su se na crno-bijelim poljima u konkurenciji U-8, U-10, U-12, U-14, U-16, U-18 i U-20. Učešće na prvenstvu uzelo je preko šezdeset mladih šahista iz Tuzle, Doboja Istok, Gračanice, Živinica, Tešnja i Brčkog.

 


U konkurenciji U-8 za dječake, Bečić Muhamed osvojio je prvo mjesto, a u istoj konkurenciji za djevojčice Brčanke Bečić Ajna osvojila je prvo a Bečić Sajra drugo mjesto.

 


Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine može se pohvaliti briljantnim nastupima šahista u konkurenciji U-10 za dječake, gdje su mladi šahisti, ne stariji od devet godina, pokazali veliko znanje i vještine svojim prvim pojedinačnim nastupima. Ravnopravno odmjerivši snage sa iskusnijim kolegama u sedam kola, ostvarili su pobjede u najmanje po tri pojedinačna susreta čime su potvrdili da, iako relativno mladi na šahovskoj sceni, nisu zanemarivi i da njihovo vrijeme tek dolazi.

 


Šahovski klub „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine imao je predstavnika i u konkurenciji U-14 za djevojčice.

 


Iz Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ističu da su zadovoljni plasmanom i nastupima te napretkom i radom najmlađih štićenika, koje su pokazali učešćem na Prvenstvu.

 


„Ponosni smo što su se pojavili na šahovskoj sceni i što polahko postajemo prepoznatljivi. U našoj djeci ima puno volje za radom i usavršavanjem. Svjesni smo da smo tek zagrebali površinu i da je pred nama još uvijek puno vježbe i truda kako bismo kapacitete koje naša djeca imaju izbrusili do savršenstva.

 

Njihovi rezultati i rad su najbolja potvrda da Škola šaha Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine ima kvalitet, da se ljubav prema ovom sportu vraća i da će tradicija igranja i prenošenja znanja, iskustava i vještina da se nastavi. Iako šah ne djeluje kao skupa aktivnost, svjesni smo da je
podcijenjena i jako je malo, nažalost, onih koji u tom svijetu ostanu i igru na šezdeset četiri crno-bijela polja pretvore u karijeru, pa makar i sporednu. Iz tog razloga ćemo nastaviti da motiviramo mlade šahiste i da ih potičemo da ostanu i nastave da njeguju tradiciju a s vremenom i postanu oni koji će na
sljedeće generacije prenositi stečena znanja“ – izjavio je predsjednik Šahovskog kluba „Magnus“ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Amir Sinanović.

 

 

sash 3sash 3sash 3

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com